Odpowiedz
Autor Wiadomość
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 16:50 
Dołączenie:
Listopad 2007
Komenda Powiatowa Policji w Międzyrzeczu zabezpieczyła mój komputer i w dniu dzisiejszym przedstawiła mi zarzuty z artykułu 278 & 2 kk o to że ukradłem w celu uzyskania korzyści majatkowej grę sieciową Secondlife - to jest horror. Czy w tym kraju jest ktoś normalny?

Ostatnio edytowany przez gregorianus679 04 Gru 2007, 21:18, edytowano w sumie 2 razy

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 17:37 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
nick w SL: WoodPaker Barbosa
Co? Dokladniej. Jak mogles ukrac te gre? Komu?
Heh...Welcome to Poland

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 17:40 
Dołączenie:
Sierpień 2007
czy to aby jedyne zarzuty? policja nie wchodzi sobie od tak do domow

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 17:52 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
nick w SL: Jacek Shuftan
gregorius - jesli nie miales czegos innego nielegalnego na kompie to sprawe masz wygrana i mozesz powoli przygotowywac sie do procesu z Policja. Spij spokojnie

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 17:54 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
heh.... Bez komentarza :-P

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:02 
Dołączenie:
Listopad 2007
Może Gregor korzystał z programu p2p?
Niech napisze dokładnie o co go oskarżono :roll:
Bo jeśli tylko o "kradzież" programu SL to nadaje się ta afera tylko do prasy :lol:

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:06 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
nick w SL: Krzysztof Aeon
jak można ukraść coś, co jest za darmo po to, aby mieć z tego materialne korzyści? Logika polskiego prawa mnie powala...

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:09 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
tak czy inaczej ma juz podstawy do obrony. Zaczalbym tak:
" Wysoki Sadzie, ten oto niewinny mlody czlowiek zostal ograbiony ze swego mienia na podstawie oskarzenia o nielegalne posiadanie gry! Second Life jest programem darmowym, powtarzam darmowym!!! I coz z tego ze mial nielegalna kopie Windows, AUTOCADA i 200 GB filmow ktorymi handlowal na bazarze skoro SL jest legalny!..." itd:)

A tak bardziej serio - musisz napisac wiecej - za co Ci zabrali sprzet? - jesli chcesz zebysmy Ci pomogli.

Grozi Ci od 3 miesiecy do 5 lat jesli sprawa byla wysokiej wagi,

jesli mniej wazna pewnie walna ci grzywne.

Bron sie tym, ze nie wykorzystwiales sprzetu w celu osiagniecia korzysci majatkowej - wtedy powinien cie ominac 278.2 i podpadniesz tylko pod prawo autorskie, a z tegolatwoej sie wybronic.

Ostatnio edytowany przez Jacek, 29 Lis 2007, 18:22, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:10 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
jesli mial ja rzeczywiscie nielegalna :)

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:19 
Dołączenie:
Listopad 2007
żebyśmy się dobrze zrozumieli, policja na legitymację zabezpieczyła w moim mieszkaniu mój komputer pod pretekstem innej sprawy, którą umorzono. Do dnia dzisiejszego od lipca prokurator nie zatwierdził nakazu przeszukania. Komputert badał biegły, który stwierdził,że wszystko w kompie jest legalne oprócz plików gry SL. Pani policjantka oświadczła mi dzisiaj,że jak jej przedstawię fakturę na zakup gry SF lub oryginalną płytę instalacyjną lub choćby "pudełko" w którym zakupiłem grę to odzyskam kompa. Jak roześmiałem się jej w twarz twierdząc że jest to nierealne, bo samolot mogę ukraść ale gry sieciowej się nie da, to dała mi zarzuty z art. 278&2 kk

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:19 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
nick w SL: Llorando Runo
A ja sobie myślę że to jest jakaś prowokacja. Po domach policja nie chodzi nawet za udostępnianie aplikacji do sieci p2p (oficjalne oświadczenie policji), chyba że do ‘hurtowników’ sprzedających potem na giełdach. A po drugie nie można ukraść SL’a bo wątpię by autor tematu włamał się do komputerów LL i ukradł im „serwer”, bo nie może chodzić o „klienta”, bo ten jest akurat darmowy. Po trzecie jakby jednak był na tyle sprytny by ukraść LL pliki ‘serwera’ to nie zrobiłby tego z domowego komputera.

---

No dobra. Widzę tekst nade mną wysłany w równoczasie i nie chce mi się wierzyć w taką tępotę policji. Byle małpa potrafiłaby wejść na stronę SL i zobaczyć żę klient jest darmowy. :lol:

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:26 
Dołączenie:
Listopad 2007
jeżeli ktokolwiek twierdzi,że jest to prowokacja z mojej strony to podaję nr sprawy D-3310/07 Komenda Powiatowa Policji w Międzyrzeczu woj.lubuskie

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:32 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
daj do przysieglego to - jest to fragment Terms of Service - umowy na podstawie jakies korzystasz z SL. Tp tak na bardzo szybko - jesli beda problemy, daj znac, postarmy sie pomoc. Pewnie gdzies jest wyrazniej napisane ze to jest program za free.

1.1 Basic description of the service: Second Life, a multi-user environment, including software and websites.

Cytuj:
"Second Life" is the multi-user online service offered by Linden Lab, including the software provided to you by Linden Lab (collectively, the "Linden Software") and the online environments that support the service, including without limitation: the server computation, software access, messaging and protocols that simulate the Second Life environment (the "Servers"), the software that is provided by Linden Lab and installed on the local computer or other device you use to access the Servers and thereby view or otherwise access the Second Life environment (the "Viewer"), application program interfaces provided by Linden Lab to you for use with Second Life (the "APIs"), and access to the websites and services available from the domain and subdomains of http://secondlife.com (the "Websites"). The Servers, Viewer, APIs, Websites and any other Linden Software collectively constitute the "Service" as used in this Agreement.

Wytluszczenie moje

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:32 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
nick w SL: Llorando Runo
Jeśli nie jest to prowokacja to nie autor tematu ma przedstawiać dowody swojej niewinności, ale oskarżyciel dowody winy, co w tym wypadku oznacza przedsiewnie licencji SL w której jest napisane że nielegalne jest pobieranie SL ze strony LL... Chyba że w polskim prawie się coś zmieniło i musimy udowadniać że nie jesteśmy łosiami i klępami ;-)

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:37 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
obawiam sie ze policja mysli bardziej algorytmicznie:
- jest program na kompie
- nei ma faktury
- tzn ze wlasciel to zlodziej

wiec trezba jakos pomoc koledze. Gregorius - jesli nei wystarczy to co ci podalem, poszukam czegos powiazniejszego - ale dopiero w weekend.

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:45 
Dołączenie:
Listopad 2007
poruszyłem ten temat, aby pokazać na własnym przykładzie, że nawet biegły informatyk z Komendy Wojewódzkiej Policji w Gorzowie Wlkp swoją edukację zakończył na temacie"budowa kalkulatora i jego funkcje"

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 18:55 
Dołączenie:
Listopad 2007
Powtarzam, warto tym zainteresować prasę, np Wyborczą.

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 19:08 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Ciezko w to uwierzyc naprawde :]
bo w takim wypadku rownie dobrze policja moze kazac aby pokazac pudelko od gadu-gadu, albo winampa. Niemozliwe aby policja byla az tak glupia ;]

jest pelno darmowych programow w sieci , a nawet tych shareware lub adware , nie mozna wymagac faktur lub pudelka.

Jezeli chodzi o pudelko to wez jakis karton napisz pisakiem SL i mozesz im pokazac :) to bedzie rownie powazne jak ta cala sprawa :]

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 19:19 
Dołączenie:
Listopad 2007
na pewno wkleję wyrok sądowy w tej sprawie - dla mnie to jest absurd , ale cóż to nie sen, to rzeczywistość. Gdyby ktoś mi o tym powiedział, to tak jak Wy, postukałbym się w czoło i bym się zapytał " o czym ty do nie mówisz " Niestety, to prawda i rzeczywistość na dzień dzisiejszy.

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Lis 2007, 19:30 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
nick w SL: Noah Perinal
Wystarczy przedstawić kopię umowy licencyjnej na oprogramowanie. To co podał Jacek. Program jest oryginalny, dostarczony przez Linden Labs.
Myślę, że biegły nie zna tej umowy licencyjnej, nawet nie postarał sie poszukać. Ja bym udał się jednak do adwokata, bo sprawa jest elementem innej, jak sam napisałeś. Porada u adwokata kosztuje od 50 zł, a wtedy później wiadomo co mówić i jakie pismo przedłożyć.

Profil E-mail GGOffline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Panel
Skocz do:  
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso