Odpowiedz
Autor Wiadomość
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 12:41 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
nick w SL: Private.
Podkreślam... Talisha powiedziała wyraźnie,
że tych dla których warto zmieści na 512sqm...

Nie będzie Cesarstwa. Zbieramy primy.

Jak ktoś nadal nie rozumie wystarczy znaleźć ostatniego posta Talishy.
Ja od siebie napisałam tyle, ile miałam napisać.

Decyzja jest nieodwołalna.

Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 12:44 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
nick w SL: Madelaine Sautereau
Cesarstwa nie będzie w ogóle?
Ciekawa koncepcja.

Ratując Cesarstwo przed upadkiem wpłaciłam do skarbonki kilka L$ - nie ja jedna. Niektórzy wpłacali po kilka L$, niektórzy po kilka tysięcy tychże. Nastąpi jakieś rozliczenie?
Wydawało mi się, że czyjeś prywatne anse i fochy są mniej ważne od tego, co mieliśmy robić wspólnie. Ale jak widać moja naiwność nie ma granic.

-----
czasem zdaje mi się, że rozumiem, ale to nigdy nie trwa długo

Profil E-mail GGOffline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 13:12 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Tu nie chodzi o fochy. Nie można zmusić nikogo siłą do prowadzenia simu.
Czara się przelała... i skoro Talisha powiedziała, że koniec to koniec.
Ogłaszam treścią uzgodnioną razem z nią i tyle jest w mojej mocy.
Ja jej decyzję szanuję i nie będę jej namawiać do czegoś, czego nie chce robić.

Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu.

Jak ktoś ma pytania to niech się sam jej spyta. Osobiście.

Ode mnie jest koniec tematu.

Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 13:43 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Wydaje mi się, że jednak kilka spraw powinno zostać wyjaśnionych publicznie, nie na IM. Tak jak publicznie zostało ogłoszone powstanie Cesarstwa i zbiórka pieniędzy na tier.

Myślę, że wszyscy, którzy wpłacali L$ robili to z nadzieją, że ratujemy coś wspólnego. Dzisiaj mijają dwa tygodnie od radosnego obwieszczenia, pozwól, że przypomnę:

Eve Amoufhaz napisał(a):
Najważniejsze, że się udało :-)

Brzmi zabawnie.

Nadal naiwnie liczę na jakieś wyjaśnienia.

-----

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 12 Maj 2009, 14:11 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2009
nick w SL: Tomek Kegel
Ja nic nie wpłaciłem bo już wszystko oddałem komuś;) Ale jakbym wpłacił jak niektórzy kilka tysięcy to bym był bardzo zdenerwowany. Talisha liczymy, że oddasz $L tym co zapłacili.

A czy możemy wiedzieć co to znaczy czara sie przelała? Co znaczy w tym wypadku.

I ostatnie dlaczego Talisha nie może nam tego sama napisać?

Profil E-mail GGOffline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 14:34 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Sim miał być stricte biznesowy, nastawiony na zysk i nie wliczone początkowo były rzeczy typu teatr, biblioteka, ludzie nie mieli mieć zniżek na ziemię (miał być tier 500 za 512 tyg.), ale naiwna Talisha poznała ludzi, polubiła ich i stwierdziła, że zrobi wszystko, żeby połączyć ich przyjemność, zabawę i pasje z zarobkiem mającym na celu tylko i wyłącznie utrzymać sim, bez żadnego zysku dla siebie. Niestety ilość wynajmowanych działek nie zaczęła wzrastać. Niektórzy postanowili sobie dorobić na własną rękę kosztem Cesarstwa. Inni zrezygnowali ze współpracy w krytycznym momencie. Akcja ratowania simu nie poszła na marne. Pieniądze poszły do Uzi - został opłacony miesiąc zabawy dla ludzi, którzy bywali na simie. Akcja była dobrowolna i miała na celu przedłużenie tej zabawy. Liczyliśmy na to, że akcja choć okazała się kontrowersyjna miała na celu zwrócenie uwagi, że z simem dzieje się źle. Np. Osoby, które kiedyś wynajmowały ziemię w PR postanowią wrócić by zamiast wpłacać pieniądze na akcje, czerpały zyski i jednocześnie wspierały tym samym Cesarstwo. Zamiast tego wszyscy mądrzy ludzie stwierdzili, że sim jest niestabilny i postanowili to dodatkowo ogłosić na forum... W tej chwili na simie pozostali tylko ci, którzy mają swoje działalności za darmo... Nikt już nie płaci tieru i niestety przypuszczamy, że to się nie zmieni. Co do moich odczuć, to niestety zbyt wielu ludzi rości sobie prawa do krytyki, narzekania i wymagania (wymuszania na mnie postępowania zgodnego ich widzimisię.) Nie mówię, że konstruktywna krytyka jest zła, pod warunkiem że jest konstruktywna... Dodatkowo, bolesne jest to, że ludzie myślą "ona ma kasę to sobie poradzi i jak jej zabiorę 5%, albo wymuszę emocjonalnie by mi wynajęła ziemię taniej to nic się nie stenie..." Otóż stanie się bo ja miałam pieniądze na zainwestowanie w ten sim, ale nie mam takich dochodów by opłacać czyjąś zabawę miesiąc w miesiąc... Dla nieświadomych to jest w przeliczeniu ok. 1700 PLN miesięcznie. Dlatego też sim upada. I nic na to nie poradzę nawet jeśli bym chciała.

Talisha Daviau.

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 12 Maj 2009, 14:47 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2009
A może trzeba by poszukać kasy gdzieś indziej. Np.: od firm z poza SL. Nie mówię to u wielkim majątku ale zawsze trochę do przodu:). No cóż po Cesarstwie. A co z pieniędzmi ludzi włożonymi w projekt?

Profil E-mail GGOffline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 15:01 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Eve Amoufhaz napisał(a):
Akcja ratowania simu nie poszła na marne. Pieniądze poszły do Uzi - został opłacony miesiąc zabawy dla ludzi, którzy bywali na simie. Akcja była dobrowolna i miała na celu przedłużenie tej zabawy.

I tu właśnie moja naiwność - bo wierzyłam, że wpłacam pieniądze na zabawę, która dopiero się zaczyna, a nie opłacam coś, co się już odbyło. Ot, taka tam lekcja za 62 złote.

Eve Amoufhaz napisał(a):
Np. Osoby, które kiedyś wynajmowały ziemię w PR postanowią wrócić by zamiast wpłacać pieniądze na akcje, czerpały zyski i jednocześnie wspierały tym samym Cesarstwo.

Z mojego punktu widzenia to zupełnie nieopłacalne, w miejscu, w którym mieszkam mam więcej primów do dyspozycji i płacę mniejszy czynsz. Nie wiem też, czy do innych dotarła informacja, że można wynajmować ziemię w Cesarstwie - były informacje o bibliotece, teatrze, o tym, że wyspa jest zamknięta na czas przebudowy... innych zabrakło.

-----

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 12 Maj 2009, 15:29 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2007
nick w SL: Pawell Bulloch
W biznesie emocje trzeba odstawić na bok.

Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 15:46 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Myślę, że każdy miał "lekcję". Zainwestowałam w sima dużo pieniędzy. I nie tylko ja. Ale nie ma tu sensu licytować się kto ile włożył. Między innymi dzięki temu podejściu, że gdzieś indziej się bardziej opłaca nie udało się tego pociągnąć. Bo początkujący sim nie może być konkurencyjny cenowo. Założenie było takie, że sim miał się sam utrzymać. Nie udało się. Rezygnuję z prowadzenia... Nie ma o czym dyskutować już.

Talisha Daviau.

[ Dodano: 2009-05-12, 15:51 ]
Pawell napisał(a):
W biznesie emocje trzeba odstawić na bok.

Ja tego nie ukrywam. Po prostu widać się nie nadaję do prowadzenia simu. Poza tym, gdyby to był biznesowy sim nie byłoby w ogóle dyskusji na forum na ten temat. Nie zwalam tego na kryzys, tylko przyznaję się, że zwyczajnie nie nadaję się do prowadzenia takiego simu. Nie potrafię czysto biznesowo podchodzić do ludzi. I taki jest efekt. Jeśli ktoś potrafi... Sim jest Uzi - może go wynająć tak jak ja i się "bawić."

Talisha Daviau.

Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 15:56 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Eve Amoufhaz napisał(a):
Zainwestowałam w sima dużo pieniędzy. I nie tylko ja. Ale nie ma tu sensu licytować się kto ile włożył.

Oczywiście, gdzież tam moja drobna cegiełka ma się do całości. A już o tych, którzy wpłacali po 10-20 L$ w ogóle nie warto wspominać.
Może się mylę, ale jest różnica między zainwestowaniem w coś, na czym chciało się zarobić, a wpłacaniem pieniędzy na czyjeś konto z wiarą, że bawimy się razem.
Nikt mnie do wpłacania nie zmuszał, teraz tylko żałuję, że to zrobiłam - skoro Cesarstwo i tak przestaje istnieć, czuję się nieco... naciągnięta. Wolałabym te pieniądze przekazać Morfinie lub Bohemie.

Eve Amoufhaz napisał(a):
Nie ma o czym dyskutować już.

[i]Talisha Daviau.

Nie bardzo wiem teraz, z kim rozmawiam...

Eve Amoufhaz napisał(a):
Sim jest Uzi - może go wynająć tak jak ja i się "bawić."

Właśnie chciałam pytać, czy Uzi już wie 8-)

-----

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 12 Maj 2009, 17:15 
Dołączenie:
Sierpień 2007
skoro tak sie refleksyknei zrobilo to tez dorzuce swoje 5 groszy :]

Ja wierzylem w Talishe , bo mowila bardzo konkretnie i o konkretnych biznesowych planach. Wyszlo , ze jednak zalozenia sie gdzies rozmyly , to bylo juz widac jak na dloni w 2 tygodniu ,kiedy mialo byc otwarcie a sim byl budowany w dosc sielankowej atmosferze przez nastepne tygodnie. Otwieranie teatru itd to kolejne cegielki do tego ze sim na siebie nie zarobi.

Troche nie poznaje tez twoich slow Talisha, nie mozna miec pretensji o to ze ludzie ida tam gdzie taniej, to czysty biznes i ta Talisha z poczatku by to z latwoscia rozumiala. No i skad ta wiara ze w Polsce jest tyle fanow mrocznych klimatow? moze nie kazdy chcial miec domek w takiej okolicy? :) popyt/podaz, podaz- ziemia w normalnych cenach na mrocznym simie -> puste parcele, wniosek -> maly popyt na takie parcele. A haslo "polski sim a wiec kupujcie tu parcele" aby mialo swoja moc trzeba mocno rozwinac odpowiednia propagande :] cos na wzor dawnej republiki

Wydaje mi sie ze w Talishe i cesarstwo za bardzo wdarl sie duch dawnej przegranej republiki i
podobne grzechy zaczely byc popelniane, tlumaczenia ze zabawa i ze to dla polskiej spolecznosci i nie liczenie sie z tym aby generowac zysk.

Moze teraz czas na jakiegos faceta, ktory by twarda reka prowadzil sim? :]

PS. Nie rozumiem twoich wyrzutow Mad, to byly datki ,a nie inwestycje czy tam obligacje :] Nie mow , ze nie liczylas sie z tym ze cesarstwo moze upasc. Moglas sie mnie zapytac o prognozy :]

PS2. podsumowujac kazdy pewnie dostal lekcje , "co nas nie zabije to nas wzmocni" nawet Mad bedzie miec teraz wiekszy bagaz doswiadczen przy podejmowaniu decyzji o dotacji czegokolwiek :)

Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 17:36 
Dołączenie:
Marzec 2009
To co przeczuwalam i przeczuwalo sporo osob. Nad simem pracowaly osoby, ktorym wydawalo sie ze cos o sl wiedza. Niestety jak sie stawia cos dla biznesu to trzeba miec jakis kapital. Jak nie ma sie pojecia o zarzadzaniu to nalezy znalezc ludzi do tego. Tylko nie przypadkowych, jak to mialo miejsce tutaj. Z tego co szlyszalam to nikt procz Scotta nie mial pojecia jak dzialke wyznaczyc. Widac wlodarze Bohemy i reszty miejsc porepublikanskich mialo nosa ulatniajac sie. SkyClub jako jedyna szansa dla sima, zostal potraktowany jak zwykly smiec. Nie dziwie sie ze nie zaplacili, bo z jakie racji miliby to robic-sim ktory mial byc skonczony w kilka dni do teraz nie zostal oficjalnie otwarty. Kazdy glupi wie, ze jak nie mozna negocjowac cena, to trzeba negocjowac warunkami, Zludzenie wolnosci to najgorsze co oferowalo cesastwo. Szkoda, bo jak wszyscy mialam nadzieje ze cos z tego wyjdzie, ale z takmi balaganem nikt nie jest w stanie prowadzic normalnego sima. Smutne jest takze to ze wychodzi teraz na to ze wlascicielka(ele) nie mieli od poczatku pomyslu na sim. Mial byc mroczny sim, wyszlo teczowe sredniowiecze, a teraz pozostaje wielki niesmak po wyludzeniu 70k L$ od ludzi. Ale ludzie sa naiwni... Szkoda ze ich naiwnosc jest wykorzystywana do swoich wlasnych osobistych gierek...

Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 18:01 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Piszę ja, bo Eve przestała się wypowiadać. Dlatego podpisuję posty.

Nikt nie został naciągnięty, bo cała kasa ze zbiórki poszła do Uzi na tier. Uzi to może potwierdzić.

Codee, masz rację. Całkowicie się zgadzam.

Talisha Daviau

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 12 Maj 2009, 18:04 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
nick w SL: Filczyk Fride
No cóż, prędzej czy później musiało do tego dojść, już podczas zbiórki darowizn przeczuwałem że to na dłuższą metę nie wystarczy. Teraz trzeba mieć jedynie nadzieję, że Królowa szybko znajdzie nowego inwestora i ziemia z tak bogatym "bagażem" nie przepadnie.

emih po pierwsze akcja Cesarstwa nie wyłudzała od nikogo żadnych pieniędzy, dotacja jest i będzie dobrowolna (to wynika z samej definicji), po drugie w czasie akcji zebrano jedynie 30 tys. L$ (~50 było od Talishy i z tego co sim zarobił w między czasie). Scott, który twoim zdaniem jako jedyny potrafił podzielić działki sporo sobie pobierał "na boku" za te usługi.

Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 18:21 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
C Nishi napisał(a):
Ja wierzylem w Talishe , bo mowila bardzo konkretnie i o konkretnych biznesowych planach.

Też miałam takie wrażenie - że to konkretna osoba z pomysłem na sim.

C Nishi napisał(a):
Nie rozumiem twoich wyrzutow Mad, to byly datki ,a nie inwestycje czy tam obligacje :] Nie mow , ze nie liczylas sie z tym ze cesarstwo moze upasc.

Codeee, oczywiście, że się z tym liczyłam. Ale Talisha zapewniała, że ma pieniądze na tier za miesiąc - a to mogło dawać gwarancję, że płacę za coś, co będzie trwało chociaż przez 4 tygodnie.
Nadal uważam, że należą się wszystkim, którzy wpłacili chociażby 2 L$, słowo wyjaśnienia i przeprosin. Bo słowa, że pieniądze się nie zmarnowały, przecież zostały przekazane Uzi, jakoś mnie nie satysfakcjonują.
Mówiąc wprost - nie wpłaciłabym ani grosza, gdybym miała świadomość, że 27 kwietnia (a może 26, nie pamiętam) dopłacam do zabawy w mijającym miesiącu. Płaciłam z nadzieją, że w ciągu MAJA Cesarstwo wreszcie się otworzy i rozwinie. To miała być szansa, nie dopłata do czyjejś zabawy.

A tak na marginesie. Nie znam się na zarządzaniu, nie stać mnie w rl na wiele rzeczy, zwłaszcza na wyspę w SL. Ale gdybym chciała przynajmniej do tej zabawy nie dopłacać, nie zaczynałabym od wyrzucania pieniędzy na ścieżki (swoją drogą, chciałam sobie taką położyć koło domu i uznałam, że to za drogo, a moja działka ma zaledwie 2300m2), drzewa i nastrojowe budynki. Postawiłabym kilka budynków najtańszym kosztem (co nie oznacza, że byle jak), wynajmując jak najszybciej połowę wyspy pod domy. Dopiero potem, powoli, zabrałabym się za przemeblowanie wg własnych fanaberii.

-----

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 12 Maj 2009, 19:14 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2009
Może coś ominąłem ale dlaczego Talisha nie pisze ze swojego konta?

Profil E-mail GGOffline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 20:00 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Nie wiem. Wg regulaminu zakazu nie ma, chociaż nie wykluczam, że będzie 8-)

-----

Profil E-mail GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 12 Maj 2009, 20:15 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2009
Dziwi mnie dlaczego Talisha nie pisze ze swojego konto skoro takowe ma:) Nie chodzi o wprowadzanie dodatkowego zakazu, tylko niektórzy mogą pomyśleć, że Eve się wyłamała z projektu i kombinuje na jego niekorzyść czy coś. Tyle

Profil E-mail GGOffline
Kobieta
PostWysłany: 12 Maj 2009, 20:40 
Dołączenie:
Marzec 2009
Hah poszla na tier dla Uzi. Co to zmienia jezeli Cesarstwo upadlo? Nie mowie tutaj ze ktos ta kase podprowadzil. Chodzi tylko o to, ze kilka osob zaufalo, wplacilo i dzisiaj czyta, ze ich pieniadze poszly na marne. A co do Scotta-ukradl kase, trudno, bywa. To tylko podkresla tragedie zarzadzania tego sima. Jedyna osoba, ktora miala pojecie o zarzadzaniu simem okradalo go. Ale analogicznie mozemy za miesiac, jak juz wszystko ucichnie, o to samo oskarzac wszystkich, ktorzy za poldarmo, albo calkowicie za darmo mieli swoje calkiem spore lokale. Wina upadku lezy tutaj po stronie calej grupy rzadzacej simem. Nie ma sensu sie rozdrabniac, kto co i dlaczego. Talisha trafila na ludzi z przerostem ambicji. Czlowiek uczy sie na bledach, a historia cesarstwa, tak jak republiki wiele moze nauczyc kazdego z nas.

Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Moderatorzy

Madelaine, Republika Polska

Panel
Skocz do:  
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso