Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 15 Paź 2012, 13:16 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2011
Posty: 107
nick w SL: Syntia Sahara
Witam
Mam takie pytanie związane z ubieraniem meshe dodanego do ubrania, gdzies czytałam że można jakoś ustawić rozmiar tej przezroczystości jaka sie wkłada na dana cześć ciała np: gdy wkładam sukienkę i ona ma dodane meshe to mimo ze mam to na sobie, to moje piersi wychodza poza dane ubranie ( nie chodzi o rozmiar sukienki bo mam kilka do wyboru i i tak nie pasuje). To samo mam z kozakami jak je wkładam widze nogi w kozakach przedzielone na pół i jakąś kuleczkę na miejscu kolana nie jest to jednolite. Jak potrzeba zdjęć to wstawie wieczorem.


Jak zapowiedziałam dodaje zd z butami:
343

a tu sukienka z tym problemem
344


Ostatnio edytowany przez Syntia Sahara, 16 Paź 2012, 07:41, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Paź 2012, 20:52 
Dołączenie:
Listopad 2010
Posty: 78
nick w SL: Kazuhiro Swords
Zakładając ze "meche" to meshe, to:
Te kozaki nie są meshowe. Albo są źle dopasowane albo masz shape godzilli.
Co do sukienki to Alpha layer albo jest źle dopasowany, albo Twoj viewer tego nie wyświetla.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Paź 2012, 13:50 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 560
nick w SL: wredna Jantarka Balczo
Syntia Sahara napisał(a):
Witam
Mam takie pytanie związane z ubieraniem meshe dodanego do ubrania, gdzies czytałam że można jakoś ustawić rozmiar tej przezroczystości jaka sie wkłada na dana cześć ciała np: gdy wkładam sukienkę i ona ma dodane meshe to mimo ze mam to na sobie, to moje piersi wychodza poza dane ubranie ( nie chodzi o rozmiar sukienki bo mam kilka do wyboru i i tak nie pasuje). To samo mam z kozakami jak je wkładam widze nogi w kozakach przedzielone na pół i jakąś kuleczkę na miejscu kolana nie jest to jednolite. Jak potrzeba zdjęć to wstawie wieczorem.


Kozaki które pokazujesz to nie MESH[bylam w sklepie, wzielam DEMO] - to sculpty, po prostu gorna czesc buta, zsuń dopasowujac do dolnej częsci. Powinno byc OK. Musisz jednak pamiętac, ze buty sculptowe maja to do siebie, ze przy siadaniu czy kleczeniu, kozak, a raczej gorna cholewa(?) nie bedzie sie zginala a dziwacznie sterczala, taki to urok sculptow.

Sukienaka - jesli sie nie myle to jeden ze standardowych rozmiarow ciucha, a twoj ava standardowy nie jest - dlatego aby piersi nie wyskakiwaly z alphy, muisz edytowac shape i je zmniejszyc.
Chyba ze ktos zna lepsze rozwiazanie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Paź 2012, 14:16 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2011
Posty: 107
nick w SL: Syntia Sahara
Jantarka BARDZO BARDZO BARDZO dziękuje za pomoc zaraz jak wejdę do SL to zrobię tak jak pisałaś z kozakami natomiast jeśli chodzi o sukienkę to chyba niepotrzebnie nakupowałam tyle ciuchów z takim rozmiarem bo cały czas zmieniać rozmiaru mojego avka mi się nie będzie chciało :) ale strasznie mi z tymi kozakami pomogłaś wydałam na nie ostatnie lindeny i szkoda by mi było ich Dziekuje jeszcze raz za dobrą podpowiedź



Gdzieś czytałam o tym ze właśnie ten rozmiar jest standardowy i da się go jakoś zmieni ale to była notka od sprzedawcy po angielsku wiec nie za bardzo sie w tym orientuje w tych nazwach i sposobach, ogólnie rozumiem ale mam problemy ze zrozumieniem technicznych wyjaśnień


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Paź 2012, 18:27 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6357
nick w SL: Madelaine Sautereau
Syntia Sahara napisał(a):
Gdzieś czytałam o tym ze właśnie ten rozmiar jest standardowy

Kreatorzy doszli do porozumienia i - po zebraniu ankiet wśród użytkowników - stworzyli Standard Sizing, czyli rozmiarówkę dla meshowych ubrań. Jest XS, S, M, L i XL, specjalną paczkę można dostać za darmo w sklepach z meshowymi ubraniami i na marketplace, wystarczy tylko otworzyć odpowiednią notkę, wejść w edycję swojego awatara i dopasować parametry.
Niestety, wadą jest to, że trzeba swoją sylwetkę "uśrednić", więc na przykład z biustem nie poszalejemy ;)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Paź 2012, 10:38 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2011
Posty: 107
nick w SL: Syntia Sahara
Cytuj:
więc na przykład z biustem nie poszalejemy


własnie mam tam w tej sukience kilka rozmiarów w pudełkach jak widać na zdjęciu założyłam już 4 i nawet to nie pomogło wiec chyba nic juz z tym nie poradzę oprócz zmniejszenia piersi.

Cytuj:
Jest XS, S, M, L i XL


masz na mysli te pudełka czy alpha, bo to w pudełeczkach ( jak widac na zdjeciu ) mam w kilku rozmiarach tylko alpha jest jedno i juz nie wiem co jest co. Czy ten rozmiar alpha da sie tez zmienić????


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Paź 2012, 16:16 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 560
nick w SL: wredna Jantarka Balczo
Syntia Sahara napisał(a):
masz na mysli te pudełka czy alpha, bo to w pudełeczkach ( jak widac na zdjeciu ) mam w kilku rozmiarach tylko alpha jest jedno i juz nie wiem co jest co. Czy ten rozmiar alpha da sie tez zmienić????


Syntia - alpha to tekstura z przeźroczystością. Nakładasz ją na avatara i tak jak zaprojektował kreator tak masz , nie możesz zmienić rozmairu przeźroczystości:) Na potrzeby meshy, alpha "wycina" tekturę ciała avatara, aby nie przebijała się przez mesha. Mesh natomiast jest obiektem - niestety aby był tak plastyczny jak sam avatar, musi być riggowany, a więc - doczepiony do "kośćca" avatara :) co z kolei powoduje, ze meshe riggowane nawet jesli są modyfikowalne, to i tak po założeniu na avatara, wrócą do ustawień pierwotnych :).

Na twoich fotkach widzę, że masz za mała sukienkę w biuście - musisz popróbowac z innymi rozmiarami. A w paczece tej sukienki masz kilka rozmiarów meshy, a wiec kilka obiektów. Musisz poprobowac kazdy z nich, i popatrzeć który maksymalnie zasłoni wystający biust. jesli zaden tego nie zrobi - nawet rozmiar XL, pozostaje ci jedynie edytowanie twojego shape i zmianę wielkosci biustu :)

Problem moze byc oczywiscie, kiedy posiadasz nie edytowalną wersję shape, z tego co pamiętam kiedyś wielu kreatorów robili shape w wersji no mod - pozostanie ci w takim przypadku, albo zrezygnowanie z meshy, albo nowy shape, którym będziesz mogła "zarządzać".
Rozwiązanie to też - mesh deformer - chyba tak to się pisze, no ale na to potrzeba trochę cierpliwości [Ja się jeszcze nie zapoznałam z tym cudem].

Powodzenia :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Paź 2012, 08:00 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2011
Posty: 107
nick w SL: Syntia Sahara
Dzięki wielkie teraz już mi się rozjaśniło wszystko, właśnie tego nie wiedziałam co jest co jeszcze raz wielkie DZIĘKI :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Paź 2012, 08:53 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 560
nick w SL: wredna Jantarka Balczo
Syntia Sahara napisał(a):
Dzięki wielkie teraz już mi się rozjaśniło wszystko, właśnie tego nie wiedziałam co jest co jeszcze raz wielkie DZIĘKI :)

NMZ , a jesli chcesz i masz czas moge ci to wszystko pokazac "namacalnie", wpadnij do mnie na IM lub wieczorem do Morfiny, to wyjasnie na przykladach :)
Pozdrawiam


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

Panel
Góra
Skocz do:  
cron
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso