Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 09:25 
Dołączenie:
Lipiec 2011
Posty: 50
W moim staruszku powoli pada matryca. Jestem zmuszona kupić nowego laptopa. Czy możecie polecić mi laptopa najlepiej do 2000 zł, który będzie spełniał wymogi używania SL? Dobra grafika, etc... Z góry dzięki. :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 09:40 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Nie ma takiego sprzętu. Granie na laptopie, szczególnie w SL, które jest bardziej wymagające od najnowszej gry mija się z celem. Dlaczego?
To proste. Laptopy, a nawet większość z tych, które niby są przeznaczone do gier np Toshiba Qosimo (od 5000 w zwyż) po prostu się przegrzewają. Moja koleżanka miała taką Tośkę, padała jej częściej niż pada deszcz. Okazało się, że to nie tylko wina tego egzemplarza, serii czy firmy. Większość laptopów nie jest po prostu przystosowana do pracy pod dużym obciążeniem - słabe chłodzenie. Mało tego. Na rynku znalazła się cała partia wadliwych GPU nVidii, a dodatkowo pod obciążeniem odklejają im się radiatory. Zresztą nie tylko w tych wadliwych seriach. To standard.
Niektóre modele Alienware mogą się nadawać do SL (pociągną go). Ale ceny od 4000 wzwyż.

Jeżeli myślisz o SL zainwestuj w stacjonarnego kompa z porządnym chłodzeniem i mocną grafiką, 2 000 spokojnie wystarczy na 2/4 rdzeniowy procesor, porządną grafikę, dysk, pamięci, zasilacz i jeszcze zostanie na monitor panoramiczny.
Taka jest moja rada. Po przeczytaniu dziesiątków postów o tym jak traktuje się klientów z laptopami które padają. W tamtym przypadku mojej koleżanki - serwis stwierdził w końcu, że komputer jest dobry! To oprogramowanie jest złe! A ponieważ koleżanka miała znajomego pracującego w MS wysłał on maila z pytaniem, czy faktycznie to MS odpowiada, za to, że Toshiba wciska klientom półprodukt niezgodny z jego przeznaczeniem.
Koleżanka odzyskała pieniądze za swoją Tośkę i kupiła Alienware, który nawiasem mówiąc też parę razy już padł ;)
Nie ma czegoś takiego jak laptop do pracy pod obciążeniem. To przeczy prawom fizyki, a właściwie termodynamiki.
Się rozpisałam :P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 10:02 
Dołączenie:
Lipiec 2011
Posty: 50
Zuo napisał(a):
Po co cytować CAŁY post, na który się bezpośrednio odpowiada?


Niestety obecnie nie mogę sobie pozwolić na komputer. :( (może kiedyś w przyszłości). Mieszkam w akademiku, mam laptopa (Asus X51). Dawał radę z SL. Przegrzewał się czasami, owszem, ale nie wyłączał się ani nic. W moim akademiku nie pozwalają na posiadanie komputera. Laptop ok, ale komputer już nie. Do domu jeżdżę co drugi tydzień, zależy. To jest zbyt długi okres czasu, by nie zaglądnąć do SL. Zaawansowane uzależnienie. Więc właśnie poszukuję drugiego takiego laptopa, podobnego do mojego. Może coś się znajdzie jeszcze... :P
Niemniej jednak dziękuję za wyczerpującą i przydatną odpowiedź. :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 10:40 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 538
nick w SL: PanteraPolnocy
http://www.wybieramlaptopa.pl/aktualnos ... op-do-domu
Ja mam wersję z i5 na pokładzie od października 2011 i nie narzekam, SL działa płynnie przy 5-6 awatarach na ekranie w ustawieniach wysokich (ale nie ultra) i 128m obszaru rysowania w terenie średnio zabudowanym. Nieco ponad 2000 zł, ale nie dostaniesz lapka lepszego niż średni do gier do tej sumy, po prostu.

A co do przegrzewania, to wystarczy zainwestować w podstawkę chłodzącą na USB wywiewającą spod komputera gorące powietrze lub nawiewające chłodne, np: http://forum.purepc.pl/Laptopy-notebook ... 23406.html


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 10:52 
Dołączenie:
Lipiec 2011
Posty: 50
pantera_polnocy napisał(a):
Po co cytować CAŁY post, na który się bezpośrednio odpowiada?


Przeczytałam artykuł na tej stronie i zastanawia mnie jedno "Nie jest to konfiguracja umożliwiająca granie w najnowsze gry w super jakości, jednakże nie do tego został stworzony ten laptop.". Czy taki laptop na pewno wystarczy na używanie SL?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 10:57 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Niby wszystko ok, podstawka chłodząca jednak nie ma określonego współczynnika chłodzenia. Dlatego, że chłodzi jedynie obudowę z zewnątrz. To czy i jak wpływa to na temperaturę wewnątrz to kwestia temperatury otoczenia, przepływu powietrza w nim itd.
http://laptopy.gadzetomania.pl/2011/07/ ... inwestowac
http://laptopy.gadzetomania.pl/2011/04/ ... z-wiedziec
http://forum.dobreprogramy.pl/chcesz-ku ... -1515.html
Moja opinia o tym, że laptopy nie są do grania nie jest zbyt popularna. Ale wynika z prześledzenia wielu tematów na forach, często dramatycznych. Nie jest popularna, ba - jest wręcz niewygodna dla wielu producentów. Ale niestety prawdziwa. Przekonali się o tym ci, co spalili laptopa na SL, czy dwa, prawda Morri? ;)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 11:02 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 560
nick w SL: wredna Jantarka Balczo
Zuo, nie zgodze sie z Toba. W Sl od pierwszych dni jestem na lapach. Najpierw meczylam starego Della, Latitude 560 bodajze... dalo rade na standardowej karcie graficznej, ale wtedy nie bylo jeszcze takich wymagan. Kolejny lapek to Asmobile ktory wiernie sluzyl przez kolejne 2-3 lata, dodam ze praktycznie bezawaryjnie, na ustawieniach high. Nie mialam pro lemow z chlodzeniem, problem mialam z kablem, ktory zaplatal mi zie w nogach...i przy wstawaniu ...lapek runal na ziemie. Awaria matrycy wyswietlacza,w sumie to nie awaria co wymiana. W 2010 zakupilam Samsunga z i5 na ktorym do dzisiaj jade... mialam awarie, ale w wyniku uderzenia w lapa, a nie przegrzania czy niewydolnosci kompa. Prawda jest jednak taka, ze aby moc pograc na lapie trzeba zainwestowac wiecej niz 2000 pln. Raz posluchalam rady znawcy i zakupilam lapka w dostepnej cenie;)))) efekt jest taki, ze nie korzyztam z niego, poniewaz mam na nim nieustajacego laga.
Tak wiec jesli chcesz lapa to koniecznie z dobrym prockiem i wiecej niz standardowa karta grafiki. Polecam Samsungi i Asusy, sprawdzone obydwie marki i sa godne polecenia.


Ostatnio edytowany przez Jantarka, 17 Kwi 2012, 19:46, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 11:15 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 538
nick w SL: PanteraPolnocy
Laptopy mogą służyć do sensownego grania, ale od 2000 PLN w górę. Ale faktem jest, że inwestując taką samą ilość gotówki w stacjonarnego peceta otrzyma się maszynę o klasę lepszą. Z drugiej strony laptop ma zintegrowanych wiele rzeczy i jest wygodniejszy w użyciu (i przenośny): monitor, zasilacz awaryjny gdyby padło zasilanie z sieci (bateria), głośniki, mikrofon, kartę sieciową bezprzewodową, często kamerę i - od biedy - protezę myszki w postaci touchpada. Wszystko to trzeba byłoby dokupić do zwykłej, pecetowej jednostki centralnej. Coś za coś.

Na tym samym Lenovo, w pełnych detalach: http://www.youtube.com/watch?v=EmLNr-N5XGs
A tu trochę starsze tytuły, całkiem płynnie: http://www.youtube.com/watch?v=TiDJ4X0CAUA , http://www.youtube.com/watch?v=xB0VjRiC4LA

A co do chłodzenia... warto też dbać o zasilacz, tą kostkę pomiędzy laptopem i gniazdkiem. Ona nie jest wcale chłodzona, a gdy się spali laptop pochodzi tylko do czasu wyczerpania baterii. A potem chcąc nie chcąc trzeba się będzie wybrać na nogach do sklepu po nowy (a każdy producent ma swoją wtyczkę: http://www.komputronik.pl/product/97194 ... _120W.html ).


Ostatnio edytowany przez pantera_polnocy, 17 Kwi 2012, 11:46, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 11:45 
Dołączenie:
Lipiec 2011
Posty: 50
pantera_polnocy napisał(a):
Na tym samym Lenovo, w pełnych detalach: http://www.youtube.com/watch?v=EmLNr-N5XGs
A tu trochę starsze tytuły, całkiem płynnie: http://www.youtube.com/watch?v=TiDJ4X0CAUA , http://www.youtube.com/watch?v=xB0VjRiC4LA

Niezłą masz grafikę w Stalkerze. Czy używasz tego samego modelu Lenovo, który podałaś mi w linku?

I tak z poza tematu, to czy mógłby mi ktoś podać linka do tematu, w którym były wypisane wymagania sprzętowe do używania SL? Szukam już z kilkanaście minut i nie mogę znaleźć. A coś mi świta, że taki temat był zakładany.

Jantarka napisał(a):
jesli chcesz lapa to koniecznie z dobrym prockiem i wiecej niz standardowa karta grafiki. Polecam Samsungi i Asusy, sprawdzone obydwie marki i sa godne polecenia.

A jakiś konkretny model Samsunga albo Asusa mogłabyś mi podać?
Bardzo mi zależy na czasie, mój laptop ledwo co chodzi. Ile ja się muszę namęczyć z tą jego klapą, żeby obraz mi nie latał i żeby nie pojawiały się przeróżne kolorowe paski...


Profil E-mail Offline
PostPost został usunięty przez Madelaine 17 Kwi 2012, 12:22.
Powód: NABIJANIE POSTÓW
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 11:52 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 538
nick w SL: PanteraPolnocy
Cytuj:
Czy używasz tego samego modelu Lenovo, który podałaś mi w linku?

Dokładnie ten sam, ale z procesorem core I5, a nie core I3. Taki o: http://www.komputronik.pl/product/13121 ... D_Red.html

Średnia temperatura pracy pod obciążeniem to jakieś około 50 stopni bez podstawki (40-44/5 z podstawką, a mam najtańszy badziew wyciągający gorące powietrze spod spodu: http://aab.com.pl/cooling-czarna-podsta ... -1903.html ), wentylatory pracują na niskich obrotach. W stresie 70, huczy już lekko słyszalnie, ale nie przeszkadza. W październiku kosztował około 2500 zł.

Cytuj:
I tak z poza tematu, to czy mógłby mi ktoś podać linka do tematu, w którym były wypisane wymagania sprzętowe do używania SL?

Wymagania sprzętowe dla Viewera Linden Lab masz tutaj:
https://secondlife.com/my/support/syste ... /index.php

Różne przeglądarki mogą różnie działać. Ja siedzę na najnowszym Firestormie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 17:59 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2010
Posty: 246
nick w SL: Mx Xaris
Tez mam Lenovo Z570, nie narzekam. Lepszy niz modele ktore podaliscie, drozszy, ale wszystko ladnie dziala :)
Procesor: Intel Core i5-2430M 4 rdzenie po 2.4GHz
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 540M
8 gb RAM


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 19:45 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 560
nick w SL: wredna Jantarka Balczo
asdfgh napisał(a):
A jakiś konkretny model Samsunga albo Asusa mogłabyś mi podać?
Bardzo mi zależy na czasie, mój laptop ledwo co chodzi. Ile ja się muszę namęczyć z tą jego klapą, żeby obraz mi nie latał i żeby nie pojawiały się przeróżne kolorowe paski...

Asus- seria Asmobile Z96S obecnie to juz stary model, ale zapewniam, ze lap nie do zdarcia :).
Samsung- R580 - to lap na którym obecnie bawię się w SL podaje link do parametrów, z tym że mam większa matrycę i dysk : http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Sa ... 302.0.html
Podobno i7 już nieźle kozaczy.

aaaa....i koniecznie dokupić wiatrak pod lapa... nie ratuje, ale pomaga.

:)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 21:23 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 538
nick w SL: PanteraPolnocy
http://www.youtube.com/watch?v=EjYmpbRhvss
Prawie dwie godziny łażenia po graficznie wymagających regionach: Annonie, Tempurze i Misty Mountains na high detail i kilometrowym draw distance. Przy Frapsie zgrywającym w 1:1 (30 FPS) i Firefoxie. Laptop daje radę tylko troszkę hacząc, a więc szukaj o podobnej konfiguracji (albo takiego samego) i nie będziesz zawiedziona. :3

... surowe pliki zajęły 60 GB, a ten który leci jeszcze na YouTube ma 3,5 GB. Nie spodziewajcie się filmu dzisiaj. xP


Ostatnio edytowany przez pantera_polnocy, 17 Kwi 2012, 21:44, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 21:33 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2010
Posty: 32
nick w SL: Irene1 Daviau
Pantera a jaka masz kartę graficzna ? bo mój przy łączu neta 20mg i ATI Radeon 6990 wymiekka przy Twoim:(


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Kwi 2012, 21:42 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 538
nick w SL: PanteraPolnocy
W opisie filmu YouTube:

Cytuj:
Laptop specs:
Intel Core i5 @ 2.30GHz (Sandy Bridge 32nm)
4,00 GB 1-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
NVIDIA GeForce GT 520M (DirectX11, SM 5.0, PureVideoHD)
733GB Western Digital WDC WD7500BPVT-24HXZT1 (SATA) 5400 RPM
Realtek High Definition Audio
Windows 7 Home Premium

http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeFo ... 000.0.html
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/spr ... raczy.aspx

A łącze mam ograniczone do przepustowości 700 kb/s, bo siedzę na WLAN przez router - lepiej, żeby wczytywało troszkę wolniej, niż gubiło pakiety. I to dziwne, że Twoja karta "wymięka", bo Twój Radeon to klasa I, a moja NVIDIA to klasa III. Może masz za duże obciążenie innymi procesami?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 13:52 
Dołączenie:
Lipiec 2011
Posty: 50
pantera_polnocy napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=EjYmpbRhvss


Ale Ci się wszystko szybciutko ładuje. :O Świetna grafika... Taka rzeczywista. Na moim lapku wszystko wyglądało niesamowicie sztucznie, a u Ciebie takie cuda. :D Może to wina przeglądarki (mam Viewera), albo cienkiego lapka, nie wiem, nie znam się. :P
No to teraz nie wiem na którego się zdecydować, ale raczej postawię na Lenovo.
Bardzo mi pomogłaś, dziękuję. :-)

Dzisiaj przeszłam się po Media Markcie i zapisałam sobie kilka laptopów.
Czy mógłby mi ktoś doradzić, czy któryś z nich nadawałby się do SL?
Podaję karty graficzne i procesory.

I.
Karta graficzna Intel HD Graphics
Procesor Intel Pentium B940
http://www.mixelectronics.pl/toshiba-satellite-c660-1wm-55339

II.
Procesor Intel® Core™ i3
Procesor Intel® Pentium® Dual-Core
Procesor Intel® Celeron® Dual-Core
Zintegrowana grafika Intel® HD Graphics 3000
pl.asus.com/Notebooks/Versatile_Performance/X54C/#specifications

III.
Processor
Core i3 2350M (2.3 Ghz)
Graphics
Intel HD Graphics 3000
https://www.xcite.com/samsung-300e5a-core-i3-2350m-2-3-ghz-4gb-ram-500gb-ram-15-6-inch-silver.html

IV.
Procesor Intel Core i3-2350M (2.30 GHz)
2 rdzenie, 4 wątki, 3 MB
Karta graficzna AMD Radeon HD 7470M 1024 MB
www.arest.pl/produkt/26965/ASUS-X54HR-SX018V-i3-2350M-2-30-4096-MB-500-GB-DVDRW-15-6-WIFI-BT-ATi-HD7470-1GB-Cam-Win7-HP/wlasciwosci

V.
Procesor Intel® Pentium® B950
Karta graficzna Intel HD (maks. 1,92 GB)
www.sklephp.pl/sklep/template_main.aspx?pid=product_details&ptid=100403653&bcn=Home%20and%20Home%20Office%20Notebook%20PCs%20catalog

VI.
Procesor Intel Celeron Dual-Core B800
Układ graficzny Intel Zintegrowana
benchit.pl/laptopy/Lenovo/Essential/B570e/20129

VII.
Procesor – Intel Core i5 2430M (2 x 2,4-3,0 GHz)
Karta graficzna – ATI Mobility Radeon HD 6370M (1 GB GDDR3)
laptop-do-3000.pl/lenovo-ideapad-g570/
Tyle że w tym co widziałam jest i3.

Przepraszam, że tak męczę, ale kompletnie się na tym nie znam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 17:56 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 538
nick w SL: PanteraPolnocy
Cytuj:
I.
Karta graficzna Intel HD Graphics

II.
Zintegrowana grafika Intel® HD Graphics 3000

III.
Intel HD Graphics 3000

V.
Karta graficzna Intel HD (maks. 1,92 GB)

VI.
Układ graficzny Intel Zintegrowana

Te sobie możesz odpuścić, bo Second Life będzie się na tym wieszać równie chętnie, co młodzi Japończycy. Układy zintegrowane mają tragiczną wydajność i zazwyczaj współdzielą pamięć przeznaczoną na tekstury i dane graficzne z tą systemową. Co najwyżej pasjans i przeglądarka internetowa albo gry sprzed 10 lat.

Mając do wyboru IV i VII - wybrałabym osobiście ASUSa. Lenovo to co prawda dawne IBM i ogólna jakość lapka powinna być dość dobra (plus teoretycznie dochodzi niższa awaryjność), ale karta graficzna jest w nim słabsza. Co do wydajności, to podpytaj o wersję z Core i5. Radeon powinien dawać radę z SL, ale tutaj masz zestawienie obu kart, co by nie było:

Z ASUSa: http://www.notebookcheck.pl/AMD-Radeon- ... 756.0.html (klasa 3)
Z Lenovo: http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon ... 970.0.html (klasa 4)

Podkreślam, to moja prywatna opinia. :P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 18:45 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2008
Posty: 260
nick w SL: Anka Sporg
Hej

Przepraszam że trochę offtopowo ale chcę się o coś przy okazji spytać.
Cytuj:
Układy zintegrowane mają tragiczną wydajność i zazwyczaj współdzielą pamięć przeznaczoną na tekstury i dane graficzne z tą systemową.

Czy nie jest tak, że wszystkie laptopy mają kartę zintegrowana? Nie da się wymienić w notebooku karty graficznej na nowszą. Jest wlutowana do płyty głównej. Czyli jednym słowem - zintegrowana...

pozdrawiam


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 19:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2010
Posty: 32
nick w SL: Irene1 Daviau
Są takie karty w notebookach niezintegrowane ja mam taka.
http://www.dell.com/pl/p/alienware-m17x-r3/pd


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 19:44 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2011
Posty: 339
nick w SL: Konstancja Shoreland
Nie pakuj sie w Lenovo...
Wydajnosc owszem moze byc dobra ale o bezawaryjnosci zapomnij


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 19:47 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2008
Posty: 260
nick w SL: Anka Sporg
Hej

Czyli co, możesz sobie kartę grafiki w laptopie sama wymienić ?

pozdrawiam


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 20:11 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 171
nick w SL: Hyde McAuley
thekonstancja napisał(a):
Nie pakuj sie w Lenovo...
Wydajnosc owszem moze byc dobra ale o bezawaryjnosci zapomnij



bez przesady. ja mam takiegolapka od chyba ponad dwóch lat, i jak na razie chodzi bez żadnej usterki. nawet spadł dwa razy ze stołu z otwartą klapą i nic się nie stało. Co do sl, to muszę przyznać że ostatnio ma coraz ciężej od kiedy wszedł viver 3. Jedynie jeszcze na Phenixie dobrze chodzi SL.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 20:26 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2010
Posty: 32
nick w SL: Irene1 Daviau
Tak mogę wymienić,jak i dokupić jeszcze jedna i pracować na dwu kartach w chwili obecnej mam jedna ATI Radeon HD 6990M i Intel(R)HD Graphics Family -ta jest zintegrowana.:)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 20:45 
Dołączenie:
Lipiec 2011
Posty: 50
To jednak się zdecyduję na tego Asusa. Potrzebuję laptopa już teraz, a nie mam odpowiedniej kwoty, by zakupić lepszego. Kiedyś sobie kupię lepszego, póki co ten powinien mi wystarczyć. Mam taką nadzieję.

Jak myślisz? Skoro w moim starym lapku mam:
Karta graficzna Intel Graphics Media Accelerator 950
Procesor Intel® Core™ Duo T2310/T5450, 512 MB, 80 GB,

i SL jakoś działało, to chyba raczej powinno działać w:

Intel Core i3-2350M (2.30 GHz)
2 rdzenie, 4 wątki, 3 MB
Karta graficzna AMD Radeon HD 7470M 1024 MB

Czy może się mylę? :-P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 20:53 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 538
nick w SL: PanteraPolnocy
Krewetka napisał(a):
Czy nie jest tak, że wszystkie laptopy mają kartę zintegrowana? Nie da się wymienić w notebooku karty graficznej na nowszą. Jest wlutowana do płyty głównej. Czyli jednym słowem - zintegrowana...

Mój laptop ma dwie karty graficzne, zintegrowaną Intelowską do surfowania po sieci (zużywa mnie energii, mniej się grzeje) i wymienialnego GeForce'a (włącza się automatycznie przy aplikacjach 3D): http://www.notebookcheck.pl/Nvidia-Opti ... 496.0.html

Czasy, gdy laptopy były jak Macintoshe - zamknięte, niedostępne, a jedynym sposobem na upgrade sprzętu było kupno nowego - już minęły. W nowszych modelach nawet sobie można łatwo dysk twardy i pamięć wymienić przez dolną klapkę, bez rozkręcania obudowy.

thekonstancja napisał(a):
Nie pakuj sie w Lenovo...
Wydajnosc owszem moze byc dobra ale o bezawaryjnosci zapomnij

Mój Lenovo od października działa bez problemu, a chodzi codziennie po parę godzin na baterii i na kablu.
http://www.wybieramlaptopa.pl/porady/15 ... kiej-marki

asdfgh napisał(a):
i SL jakoś działało, to chyba raczej powinno działać w:

Szczękoopadu nie będzie, ale spokojnie sobie posiedzisz na SL. :P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 21:08 
Dołączenie:
Lipiec 2011
Posty: 50
Cytuj:
Szczękoopadu nie będzie, ale spokojnie sobie posiedzisz na SL. :P


Ale są nadzieje, że chociaż trochę lepiej będzie chodziło na tym nowym niż na tym starym?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 21:17 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 538
nick w SL: PanteraPolnocy
Oczywiście, że tak. Wzrost wydajności będzie widoczny gołym okiem.
Dla porównania liczba klatek dla kart graficznych na różnych poziomach detali:

Radeon z ASUSa: http://www.notebookcheck.pl/AMD-Radeon- ... 756.0.html (klasa 3)
StarCraft 2 (2010)
low: 128.4 fps
med.: 22.4 fps
high: 12.3 fps

Intel Graphics Media Accelerator 950: http://www.notebookcheck.pl/Intel-Graph ... 199.0.html (klasa 5)
World of Warcraft (2005)
low: ~ 15 fps

Procesor Core i3 jest daleko wydajniejszy niż Duo. Do tego jak widzę wskoczysz z 512 MB pamięci na 4096 (4 GB), a więc nie powinno nic doczytywać z dysku twardego - pliku wymiany - to też wpłynie pozytywnie na wydajność i żywotność samego dysku.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 21:34 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
Posty: 4035
nick w SL: Jacek Shuftan
A moze lepiej odlozyc troche pieniedzy i kupic po prostu Apple?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 21:59 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Jacek napisał(a):
A moze lepiej odlozyc troche pieniedzy i kupic po prostu Apple?
Taaa...
Cytuj:
Mój MacBook Pro pozwala mi wyrazić moją kreatywność, poprzez pokazanie wszystkim, że mam MacBooka Pro. Ludzie czasem pytają "Czy to MacBook Pro?", na co odpowiadam: "Tak, to jest MacBook Pro, bo jestem kreatywną osobą"
8-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 22:07 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
Posty: 4035
nick w SL: Jacek Shuftan
Alez wlasnie widac na czym Mac wygrywa. Chcesz kupic zwykly komp to musisz godzinami dyskutowac o kartach graficznych, chlodzeniu, procesorach a i tak nie masz pewnosci, ze bedzie dzialalo.
A kupujesz Maca, chociaz jest drozszy, i masz pewnosc.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Kwi 2012, 22:30 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Jacek napisał(a):
A kupujesz Maca, chociaz jest drozszy, i masz pewnosc.
...że nie będzie chodziło... Ale za to ten lans... Dziś się Michał Białek, admin Wykopu lansował z jakimś ogryzkiem w Polsacie... ;]


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Kwi 2012, 07:52 
Dołączenie:
Lipiec 2011
Posty: 50
Jacek napisał(a):
A moze lepiej odlozyc troche pieniedzy i kupic po prostu Apple?

Za kilkanaście miesięcy kupię sobie coś porządniejszego, chociaż niekoniecznie Apple. Jak już wspomniałam wyżej, laptopa potrzebuję już teraz, bo nie mam już sił mocować się z klapą mojego starego laptopa. A na chwilę obecną to nie mogę sobie pozwolić na coś powyżej 2200 zł.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Maj 2012, 14:58 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Skoro już zostałam wywołana do tablicy przez Zuo, to się odezwę. :)

Owszem, spaliłam w SL dwa laptopy. Jedyny, którego spalić nie mogę, to Macbook Pro właśnie. Znam kilka osób, które logują się do SL na kilkuletnich macbookach (nie tylko pro, również white) i nie narzekają. Znam również kilka, które są bardzo zadowolone z Alienware. Co nie zmienia postaci rzeczy, że zgadzam się z opinią, iż do SL i do gier zawsze będzie lepszy komputer stacjonarny. Ale jeśli już zdarzy się, tak jak w przypadku koleżanki asdfgh i moim, że nie ma innego wyjścia niż laptop, to chyba jednak warto przeczekać, odłożyć więcej pieniędzy i kupić porządniejszy sprzęt. Po zsumowaniu cen laptopów przeciętnych, które zajechałam i kosztów napraw, wychodzi na to, że odkładając nieco więcej i kupując laptopa wyższej klasy, który posłużyłby mi dłużej, zaoszczędziłabym sporo.

Jeśli chodzi o karty graficzne, stara przypowieść głosi, że GeForce pracuje lepiej z SL niż ATI i muszę się z tym zgodzić.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Maj 2012, 16:45 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2010
Posty: 32
nick w SL: Irene1 Daviau
Ja spaliłam Toshiba Qsmio X300 ,i HP Pavilona ,obecnie używam Dell Alenware 17xR3 i jestem z niego bardzo zadowolona no i mam Radeon 6990. Nie jestem przeciwniczka Aplowskiego sprzętu (posiadam iPada i iphone)ale nie jest to najlepszy sprzęt za pieniądze które trzeba zapłacić .Ja płacąc za swego Alena 12 tysięcy nie wiem czy kupiłabym nadgryzione jabłko o takiej konfiguracji jak R3.z dwoma grafikami.Wybacz Mori ale Apple nie jest jedna z najlepszym marek laptopów i komputerów stacjonarnych .Wszystkie popularne marki są taśmowo produkowane w Chinach bez względu czy to Dell ,Apple ,Toshiba itd.wiec tak naprawdę każdy użytkownik ma chińczyka tylko w nieco zmienionym opakowaniu.Tez są ważne warunki gwarancji jakie oferuje nam producent sprzętu,a Apple nie niestety niema dość dobrego zaplecza w PL.Nie zjawi się serwisant w ciągu 24/h by osunąć usterkę, trochę trzeba się naczekać i naszarpać nerw.
Więc uważam ze nie ma sensu doradzać nikomu za ile i jaki sprzęt ma sobie kupić ważne by był to sprzęt nadający się do pracy i rozrywki:)
Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Maj 2012, 03:28 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Ależ ja nigdzie nie napisałam, że Apple jest najlepsze. Powiedziałam, że mi dobrze służy. Co do doradzania jaki sprzęt i za ile, to nie napisałam przecież "odłóż więcej, kup macbooka", tylko "odłóż więcej, kup coś mocniejszego" bez podawania konkretnej firmy. Jeśli nie wyraziłam się dość jasno, to sprostuję. Warto dołożyć i kupić sprzęt z lepszą konfiguracją, która wytrzyma SL, czy inne mocno obciążające rzeczy. Nie zamierzam zaczynać flame wars i proszę mi nie zarzucać fanbojstwa tam, gdzie go nie uprawiam. ;)


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Panel
Góra
Skocz do:  
cron
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso