Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 15:19 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Witjcie. Czeka mnie formatowanie. Mam na płycie Win 7 RC.
Chciałbym go zainstalowac, jednak zastanawiam się, czy po zainstalowaniu bedę mógł odpalić Second Life.
No i czy bedzie SL działas płynnie ajk to teraz mam.

Konfiguracja kompa:
Intel Core 2 Quad Q6600
4096 DDR2 Ram
Grafika: ATI Radeon HD3870

Nio i druga ważna sprawa. Tutaj niestety nie wiem już sam. Jestem DJ'em w RL i w Sl. W SL gram z mikrofonem. Nie wiem czy będe mógł skonfigurowac by był na SL voice i bym mógł grać jako DJ z mikrofonem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 15:21 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
Działa bez problemów. Nawet przy połowie Twojego RAMu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 15:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 149
nick w SL: Takeru M.
A no działa działa i to jak dobrze :D wiec wyluzuj bedzie ci dzialac na 100% ;3


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 15:48 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Nie znam tej karty, ale moja laptopowa się gotuje przy Win7+SL.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 15:57 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 149
nick w SL: Takeru M.
Mori zainstalowałas to la Lapku? oj odważna jesteś ;3


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 16:38 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Z tego co mi kumpel mówił to gdy sie ma Win 7 i SL trzeba wyłaczyć buforowanie vertexów by nie zakłócały stabilności.

A co do działania mikrofonu podczas grania na streamie, ktoś wie ? czy mam poprostu metodą prób i błędów? Hehe :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 16:44 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2007
Posty: 325
nick w SL: SpaceBurak Zenovka
Twój kumpel ma w takim razie problemy ze sprzętem, nie z systemem, ponieważ u mnie SL śmiga na ultra z pełną stabilnością.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 17:39 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
W sumie to akurat jest kwestią Hardware Options, a ja to wyłączyłem, bo myślałem, że to kwestia OpenGL a Radeon. Ale i tak warto wyłączyć ze względu na sprzęt...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2009, 18:00 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Wiecie co? Patrzę teraz na SL, którego używam pod WinXP. No i jak włącze te opcje, to np na głowie robią się dziwne rozmazania i błędy grafiki. To coś w tym musi zapewne być.

Skoro wszyscy mówicie, że SL chodzi na ultra na Win7 tak jak mi teraz w Xp to namówiliście mnie :) Spróbuje. :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 02:18 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
@Tikey:

Hola hola! Nie płaczmy, 4 giga RAMu i 2 x 2GHz nie wymagają aż takiej odwagi. Tyle, że kartę wsadzili nieco przedpotopową, bo ATI Mobility HD2400 128 MB. Ale za tą cenę nie wybrzydzałam. Z płynnością działania samego systemu nie ma problemu. Z innym software też nie. No ale SL jest dużożerne.

Swoją drogą, zastanawiam się, czy da się tą kartę wymienić.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 02:48 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2007
Posty: 325
nick w SL: SpaceBurak Zenovka
Znając prosów od składania komputerów, to razem z laptopem ;P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 09:51 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Czy ja wiem, jak nie jest zintegrowana, to może nie przyspawali ;)

Zresztą te laptopy to tak naprawdę składaki sprzedawane przez polską firmę Karen Notebook. No name za małą kasę, ale hula.

Jak się uprę, to po prostu wykastruję siódemkę z fajerwerków graficznych.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 10:40 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Przejdź na konsolowy system zarządzania użytkownikiem przez system (czyli pozbądź się trybu graficznego). Komputerek od razu się ucieszy.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 11:17 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Podkręć sobie proca do 3,5Ghz akurat ten proc się dobrze się kręci ;) Grafika jakaś z wykopaliska chyba hehe Max ustawienia to nie dla Ciebie.

Moja konfiguracja żeby nie było
Phenom quad core 9750
2x1mb Patriot
GF 8800gt

łazi na max ustawień z AAx8, bo przy 16 teksty się rozmywają :P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 11:37 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Oki moi drodzy. Przystępuję do przeprowadzki na Win 7. Życzcie mi powodzenia :PP
Wracam niedługo :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 13:17 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2009
Posty: 328
nick w SL: Ankh Boa
Powodzenia.
I prosimy o wszelkie uwagi, porady i takie tam różne, bo też wkrótce planujemy przesiadkę na win7 :-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 16:06 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Witajcie :)
Własnie siedzę sobie na Windows Seven :)
Jest naprawdę cycuś glancuś :)
Jednakże kilka zastrzeżeń mam np do:
- nie działa mi mechanizm six engine (zarządzanie energią ASUS
Szkoda bo teraz na full mi chodzi komp.
Second Life chodzi stabilnie i mam wszystko na ultra
jednak raz poraz potrafi lagnąć. Myślę, że to też kwestia, że teraz Windows wszystko aktualizuje itp, no i że korzysta z neta :)

Polecam serdecznie wszystkim Win 7. No i dziękuję Wamwszystkim właśnie za to, że namówiliscie mnie do przesiadki. Warto było! Wygląd ma super a chodzi jak XP :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam miłego popołudnia :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 18:36 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Blazej_Naidoo napisał(a):
Second Life chodzi stabilnie i mam wszystko na ultra

Nie na tej grafie, nie ma takiej opcji, chyba ze x2 albo g4
Blazej_Naidoo napisał(a):
Warto było! Wygląd ma super a chodzi jak XP

Uwierzę jak zobaczę


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 19:53 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Nem mów jak uważasz, ja wiem swoje. Mam wszystko na ultra moge dać zrzut. Ale nie zamierzam wprowadzac dyskusji jak wtedy w przypadku co lepsze Firefox czy IE8.0 więc skapituluje. Dla mnie jest git wszystko :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 19:58 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Ja się rzadko mylę, ale zdaża mi się :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2009, 20:44 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
Blazej_Naidoo napisał(a):
- nie działa mi mechanizm six engine (zarządzanie energią ASUS)

Trza było go zainstalować ze zgodnością, np. z Vistą. Mnie działa bez zarzutu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 00:18 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
No teraz już jestem w 100% happy :)
Nie tylko udało mi się uruchomic wszystko to, co używałem w XP, ale wszystko działa znacznie szybciej!
TO jakbym presiadł się z Malucha do Forda Focusa, ale to naprawde jest coś! I to samym systemem.

Śmieszne jest, że SL wykrywa system jako: " OS Profesional (7100)" Haha :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 06:59 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
Przy niemożności uruchomienia, spróbuj uciec się do kompatybilności. Przy odrobinie szczęścia może zdziałać cuda.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 10:59 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Wiecie co jest ciekawe?
Inventory teraz ładuje mi się bardzo szybko (ma co ładowac 9000 obiektów).
Szybciej ładuje land po teleporcie :)
Więc na plus :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 11:21 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
Ja się jakoś nie dziwię. Masz 4GB RAMu, a XP całego nie obsłuży, w przeciwieństwie do Siódemki (zawiera update dla Visty do obsługi więcej niż 3GB RAM).


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 11:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
@Nem: Nie, ale max ustawienia mam na PC, a z lapka korzystam aktualnie, bo jestem poza domem. Nie musi być fenomenalnie, byle działało. To i tak maszyna głównie do pracy.


Ale to chyba tylko przy wersji x64, Piotrek?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 12:10 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Niestety sytem 32-bit obsługuje maksymalnie 3,25GB ramu.
Jesli chciałbym by "siódemka" wykorzystała całość, musiałbym mieć wersje x64, tak jak wspomina Morrigan.

Jednak pod x64 nie ma tylu sterowników jak pod x86 (32-bit) No i co gorsza programy nawet w trybie zgodności nie działają pod x64, nie wspominając tutaj o podwójnym folderze "Program Files"


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 12:33 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
@Morri: ta poprawka wyszła pod Vistę również 32-bit, przynajmniej wedle mojej wiedzy. Tata instalował ją bez problemów na Viście 32 i jakoś przeszło...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 14:23 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2008
Posty: 1517
nick w SL: Anulka Zimminy
Prosze bardzo fachowcow.. wyjasnijcie prosze, blondynce.. XP obsluguje maximum 3.2 RAM w trybie 32bt, mam wlasnie XP 32 Bit i tak dalej. Pytanie blondynki jest takie - czy jak zrobie ugrade XP 32bit do Windows7 32bit to bede mogla w koncu zaistalowac wiecej niz te nieszczesne 4 GB RAM (wiem, 3.25). Od razu powiem, ze wersja 64 bit mnie nie interesuje tymczasowo. Chodzi tylko o 32 bit. A przy okazji czy to jest upgrade czy bede musiala formatowac dysk i instalowac wszysciutko od samego poczatku ?
Prosze, tak po blondynkowemu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 15:16 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Z tego, co czytaliśmy, Microsoft w Polsce nie oferuje upgrade'ów. W USA upgrade będzie możliwy tylko z Visty.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 15:31 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 360
nick w SL: Blazej Naidoo
Morri ma rację.
Presiadka z upgradem dotępna jest tylko z poziomu Visty. Mało tego! Tylko z wersji Home Premium albo Ultimate.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 16:16 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2007
Posty: 188
Generalnie architektura 32-bit wprowadza ograniczenie do 3,25 GB ale... poniekąd jest i na to obejście :) Ktoś kiedyś wymyślił 'ficzer' (Physical Address Extension), który pozwala systemom 32-bitowym zaadresować więcej niż 3,25 GB:
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension
Oczywiście to nie jest rozwiązanie kompleksowe; korzystanie z PAE wprowadza sporo problemów (m.in. z DMA) :) Więcej informacji tutaj:
http://forum.pclab.pl/index.php?showtop ... id=5555108


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Lip 2009, 23:40 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Naprawiłam. Zmieniłam sterowniki na beta dla Windows7 i SL nie zabija komputera.


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Panel
Góra
Skocz do:  
cron
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso