Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 22 Lip 2011, 17:25 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2009
Posty: 224
nick w SL: Kuleer Kanto
Jakiś czas temu opisywałem tu problemy z teksturami w sl-u. Niestety w żaden sposób nie udało się tego rozwiązać. Zrobiłem format. Zainstalowałem tego samego windowsa (czyli 7, 64 bit). Niestety teraz mam problemy z second life. Na viewierze 2 i kirsten's nadal są problemy z teksturami. Niektóre obiekty mają zamiast tekstury ruchome reklamy google, tekstury nie wczytują się. Wszystkie moje tatuaże na avku są rozmazane po każdej teleportacji. Pojawiają się po kilku kliknięciach na odświeżanie tekstur. Postanowiłem że przejdę na phoenixa (chociaż zawsze broniłem się od niego jak tylko się da) bo tam jest wszystko ok. Niestety kilka razy dziennie zdarza się tak że nagle SL się wyłączy kompletnie bez żadnego komunikatu. Wyłącza się bez względu na to czy są lagi czy nie ma, czy jest sporo ludzi, czy nie ma nikogo, czy coś robię czy stoję i piszę na czacie. Jak są lepsze dni to tylko SL zawiesza się na ok 30 sekund i wraca do normalności. Po kilku minutach to samo. Problem z wyłączaniem się i zawieszaniem występuje na viewierze 2, phoenixie, kirsten's i firestorm więc domyślam się że to coś z kompem. Nie mam pootwieranych żadnych programów, komunikatorów, stron www. Kombinowałem w opcjach grafiki w przeglądarkach sl. ustawiałem nawet najniższe parametry i nadal to samo. czy brakuje jakieś wtyczki czy czegoś?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Lip 2011, 18:02 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
Może coś ze sterownikami? Ściągnij najnowsze z internetu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2011, 14:43 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3210
nick w SL: Nemesis Igaly
Zerknij tu, wkej wynik viewtopic.php?f=9&t=7648


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sie 2011, 19:37 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2009
Posty: 224
nick w SL: Kuleer Kanto
nie wklejałem wyników bo na jakiś czas się uspokoiło. Od 3 dni jednak znów wszystko zaczyna szaleć. Second life wyłącza się na kilka - kilkanaście minut, po czym wszystko wraca do normy. Coraz częściej jednak dzieje się tak że SL się zawiesi i komputer nie reaguje kompletnie na nic. Zauważyłem że podczas pobytu na SL co ok 10 minut słychać dźwięk systemowy (taki który się pojawia gdy windows pokazuje jakiś komunikat). Razem z nim pojawia się jakaś informacja ale okienko windowsowe pojawia się dosłownie na ułamek sekundy i nie ma po nim śladu. Raz pojawił się na nieco dłużej i zdążyłem przeczytać na nim słowo wtyczka. Dziś wszedłem na SL i przegłądarka wywaliła mi komunikat, że wtyczka "media_plugin_webkit" jest uszkodzona i mam się skontaktować z dostawcą. Nie mam pojęcia co to za wtyczka. Ile można przeinstalowywać przeglądarki? Chciałem sprawdzić wymogi komputera tutaj http://www.systemrequirementslab.com/cyri/ ale w momencie gdy zaczyna skanować kompa przeglądarka internetowa się wyłącza bez żadnego komunikatu. Może to jakiś wirus? Skanowałem wielokrotnie kompa "Panda Cloud antivirus free" i nic nie wykrywa. Niżej podaje moje parametry kompa, ale nigdy nie było z nim problemu:


System Operacyjny
MS Windows 7 Ultimate 64-bit
CPU
Intel Pentium E6600 @ 3.06GHz 40 °C
Technologia Wolfdale 45nm
RAM
4,00 GB 2-Kanałowy DDR2 @ 399MHz (5-5-5-18)
Płyta Główna
ASUSTeK Computer INC. P5KPL-AM IN/ROEM/SI (Socket 775) 37 °C
Grafika
HP x23LED (1920x1080@59Hz)
512MBGeForce 9800 GT (CardExpert Technology) 48 °C
Dyski Twarde
78GB Western Digital WDC WD800BB-00FJA0 ATA Device (PATA) 29 °C
Napędy Optyczne
DTSoftBusCd00
Audio
SB Audigy


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sie 2011, 23:38 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3210
nick w SL: Nemesis Igaly
1. Dodaj secondlife do wyjątków zapory/firewalla
2. wejdź do preferencji SL (jak się już odpali) by sprawdzić gdzie są ścieżki z plikami konfiguracji, skasuj je
3. skasuj cache ściągij Defragglera i zrób defragmentację partycji systemowej
4. ściągij CCleanera i przeczyść rejestr (zakładka narzędzia), zapisz kopię (program zapyta o to), zrób to kilka razy dopóki będzie występował błąd

To powinno pomóc. Jeśli nie ściągnij i zainstaluj Imprudence lub FireStorma. Nie miałam tego problemu z media_plugin_webkit i nie jestem pewna czy to rozwiązanie pomoże. Punkty 2, 3 i 4 obowiązkowe.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2011, 15:04 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2009
Posty: 224
nick w SL: Kuleer Kanto
1. firewall wyłączyłem całkowicie
2. cache skasowane. ccleanera i defragglera pobrałem już jakiś czas temu gdy wyczytałem jak komuś to właśnie polecałaś. Oczywiście poczyściłem wszystko i przefragmentowałem przed napisaniem poprzedniego postu. Nie wyczyściłem tylko rejestru co zaraz zrobię. To samo się dzieje na phoenix, firestorm, imprudence, viewier 2 i kirsten's.

A ta wtyczka "media_plugin_webkit" to co to w ogóle jest? To jakaś wtyczka z przeglądarki SL czy coś w kompie nie koniecznie związanego z SL?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2011, 15:33 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
Masz QuickTime? Ściągnij na próbę. Chyba pomoże. Ale nie jestem pewien.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2011, 15:59 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3210
nick w SL: Nemesis Igaly
Java, flash i quick time muszą być w najnowszych wersjach. Ale tak w ogóle to nie da się tego obejść? Znaczy bez tego SL się nie odpala? Bo gdzieś widziałam screena, że można było zaznaczyć, don't show again

Image


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2011, 17:52 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2009
Posty: 224
nick w SL: Kuleer Kanto
już chyba wiem co jest nie tak. po napisaniu ostatniego postu coś zaczęło stukać w dysku, wszystko się zawiesiło, 45 minut próbowałem uruchomić kompa. Nie chciał wykryć dysku, jak już wykrył i uruchomił się wszystko wisi. W 99% padł dysk. Właśnie zakupiłem nowy i zaczynam kopiować wszystkie dane na płyty (o ile znów nie padnie :)) Zobaczę jak to wszystko pójdzie na nowym dysku, ale to już dziś się chyba z tym wszystkim nie zdążę uporać


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2011, 18:45 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
Co to dysku to nie jestem pewien, ale trzymam kciuki.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2011, 23:10 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 825
BB są dwa pady dysku można powiedzieć
1) najprościej pisząc np. przegrzanie i zapłon tutaj już nic nie pomoże :P
2)coś w dysku padło np. jego oprogramowanie i tutaj jeszcze da się dane odzyskać ^^'


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2011, 09:47 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
Źle się wysłowiłem :D
Mnie też kiedyś dysk w laptopie padł. Do znaczy padał dłuuugo, ale podłączyłem go pod USB i na szczęście mogłem skopiować dane. Mnie dysk twardy tykał jak zegarek, a na kolejnym krokiem było to co napisał kuleer. Zainstaluj Windowsa, sterowniki i odpal SL na "czystym" kompie bez zbędnego oprogramowania. I się zobaczy...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2011, 15:09 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2009
Posty: 224
nick w SL: Kuleer Kanto
Dziś zainstalowałem wszystko na nowym dysku. Od godziny nie ma najmniejszych problemów. Poprzedni dysk chyba padł całkowicie, bo komputer już go nie widzi i nie chce się uruchomić. Szkoda mi najbardziej wszystkich zdjęć bo nie mam żadnych kopii. No niestety


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2011, 16:17 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3210
nick w SL: Nemesis Igaly
No trudno, trzeba pamiętać o archiwizacji danych, wypalenie płytki to kilkanaście minut... A mnie dziś padł zasilacz w kompie, pociągnął ponad 3 lata i zeszło mu się ^^ Dobrze, że miałam zapasowy.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2011, 23:03 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2009
Posty: 279
Niestety nośniki danych są zawodne. Dyski twarde w szczególności. Miliony obrotów, wystarczy większy wstrząs podczas operacji zapisu/odczytu. Od jednego bad sectora zaczyna się. Niestety i mnie to spotkało, tyle ważnych rzeczy poszło w kosmos. Zastanawiam się wielokrotnie i nie widzę żeby była jakaś pewna, niezawodna metoda backupu na dłużej. Płyty CD/DVD wiadomo jakie są podatne na zarysowania, utlenianie itp. Dyski twarde narażone na wstrząsy, pola magnetyczne, po latach nie wiadomo co stanie się z danymi. Pamięci flash? Zastanawiam się czy istnieje zbliżona do ideału pewna metoda na przechowanie danych. Mam trochę ważnych, bliskich mi elektronicznych rzeczy, śmieci i jak to zachować bezpiecznie na długo. Pismo Majów sprzed 2300 lat jest lepiej zachowane niż dzisiejsze nośniki danych.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2011, 23:31 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
Może najważniejsze pliki wczytywać na jakiś serwer? Istnieje małe prawdopodobieństwo, że akurat na nasz serwer z danymi się włamią. A teraz hostingodawców jest dużo, home.pl, 1and1.pl.
A z tańszych http://www.cyf.pl (płatność za SMS, albo przelew)

EDIT: Oczywiście nikogo nie reklamuje. Podaję tylko sprawdzone serwisy. Aktualnie korzystam z 1and1 :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2011, 23:58 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3210
nick w SL: Nemesis Igaly
Ubuntuone.com. Pod ubunciakiem działa natywnie jako folder, ale można też wgrywać pliki ręcznie i je udostępniać, 5GB za free.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2011, 00:03 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2009
Posty: 279
Hihi a jak na serwerze padnie dysk :) Ja mam kopie w rożnych miejscach. Jedynie mnie martwi nietrwałość takiego przechowywania. Wiadomo że można się zabezpieczyć wykonując kilka kopii. Tylko jak zabezpieczyć takie dane np na 50 lat?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2011, 00:08 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2009
Posty: 224
nick w SL: Kuleer Kanto
technologia idzie bardzo szybko do przodu. Kto wie, może niedługo wymyślą jakieś rozwiązanie


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2011, 00:23 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2009
Posty: 279
Zanim wymyślą to ja przez ten czas będę stukać w kamienne płytki. Podziwiam Majów. :) Nie mówcie że się czepiam, ale na ile są trwałe obecne dane elektroniczne? Przepraszam autora tematu za skierowanie tematu na inne tory.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2011, 00:34 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2009
Posty: 224
nick w SL: Kuleer Kanto
Dominique napisał(a):
Przepraszam autora tematu za skierowanie tematu na inne tory.


Problem już rozwiązany. Usterka mechaniczna. Dziękuję wszystkim za wszelkie porady

Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale teraz nie mam już nawet kłopotów z wyświetlaniem tekstur o których pisałem w innych tematach


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2011, 01:08 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
To ja do offtopu: Jak tata pracował jeszcze w TPSA, to była mowa o tym, ile lat trwały jest dysk CD. Oczywiście mowa tutaj o płycie, która jest przechowywana w odpowiedni sposób. Okazuje się, że takie płyty po paru latach same po prostu niszczeją. Tak stało się nawet z jedną płytą instalacyjną do Windowsa 95 lub 98, którą ta ma. Po prostu warstwa z zapisanymi danymi... odkleja się. To się dzieje z danymi na płytach po kilku latach. Zatem nie są to trwałe nośniki.

A płyta nie ma nawet małej rysy.



Wracając do tematu: dobrze, że się wyjaśniło z tym dyskiem. Ja się nad swoim jednym zastanawiam, bo podczas pracy bardzo hałasuje (hałas spowodowany drganiem wywoływanym przez obracające się talerze wewnątrz obudowy).


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2011, 01:50 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2009
Posty: 279
Oryginalne płyty są tłoczone wiec warstwa z danymi nie może się odkleić :) Jedynie wierzchnia warstwa z nadrukiem. Chyba że już naprawdę był armagedon i płyta się rozłożyła na czynniki pierwsze :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2011, 12:05 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
To była raczej skopiowana płyta z systemem. A poza tym ona ma dobre kilkanaście lat.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sie 2011, 19:53 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2009
Posty: 840
nick w SL: Darnok Quar
do trzymania danych w chmurze teraz jest wiele rozwiazan
tak jak nie jestem fanem MS to chyba 25GB darmowej przestrzeni na skydrive (poszczegolne pliki do 100MB) jest chyba nie do pogardzenia
i taki gladinet, ktory umozliwia wygodny dostep do wielu darmowych mniej lub bardziej chmurnych :) dyskow (skydrive, googldocs, amazon)
http://www.gladinet.com/
do skydriva jest tez dobrze integrujacy z ekploratorem SDexplorer i wtyczka do TotalCommandera, ktora jednak przynajmniej u minie nagminnie pada


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

Panel
Góra
Skocz do:  
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso