Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 14:51 
Dołączenie:
Maj 2011
Posty: 4
Witam serdecznie!
Jestem nowy w Second Life i mam pewien problem. Otóż po kilku minutach spędzonych w grze moja postać przestaje chodzić (nie reaguje). Można tylko obracać kamerą. Za chwilę pokazuje się komunikat "Nastąpiło wylogowanie z Second Life. Ten region może mieć problemy. Sprawdź połączenie z Internetem". Czy wina musi leżeć po stronie mojego Internetu? Czy może coś może być nie tak w ustawieniach?
Z góry dziękuję za pomoc :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 14:54 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2009
Posty: 382
nick w SL: Artemida Charisma
Polecam lekturę działu poradniki lub tej strony


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 15:02 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
Posty: 4035
nick w SL: Jacek Shuftan
Czy laczysz sie przez router? Jesli tak, to prawdopodobnie przyczyna lezy wlasnie w nim. Podlacz sie bezposrednio do netu ( bez routera) i sprawdz czy problem zniknie. Bedziesz wtedy wiedzial w czym jest problem i przyjdzie pora by pobawic sie ustawieniami routera.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 15:25 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
MohitoPl napisał(a):
Czy wina musi leżeć po stronie mojego Internetu? Czy może coś może być nie tak w ustawieniach?

A ja proponuję podanie nieco informacji o łączu i komputerze. Szklane kule gdzieś nam się zapodziały.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 15:26 
Dołączenie:
Maj 2011
Posty: 4
Cytuj:
Polecam lekturę działu poradniki lub tej strony
Dzięki, ale tę lekturę mam już za sobą. Chyba że jestem ślepy i coś pominąłem :)

Cytuj:
Czy laczysz sie przez router?
Sprawa jest o tyle skomplikowana, że mam radiówkę - kilka mieszkań do jednej anteny. Internet rozdziela się akurat u sąsiadów, także w moich warunkach bardziej bezpośrednio połączyć się nie mogę.

A może da się jakoś ustawić, by SL po kilku sekundach automatycznie wznawiało połączenie?


A przepraszam :)
Komputer spełnia wszystkie wymagania.

Intel Core 2 Duo 1,83 GHz
2048MB RAM
karta graf. ATI Mobility Radeon HD2400 128MB
Windows XP Pro Service Pack 3


Profil E-mail Offline
PostPost został usunięty przez Madelaine 11 Maj 2011, 15:39.
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 15:42 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
MohitoPl napisał(a):
Sprawa jest o tyle skomplikowana, że mam radiówkę - kilka mieszkań do jednej anteny. Internet rozdziela się akurat u sąsiadów, także w moich warunkach bardziej bezpośrednio połączyć się nie mogę.

http://secondlife.com/support/system-requirements/
Są tam też podane wymagania dotyczące połączenia, oraz sytuacje, kiedy SL nie zadziała.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 16:03 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Jakie masz pingi do secondlife.com?
Start, uruchom, cmd, ping secondlife.com


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 16:13 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
Posty: 4035
nick w SL: Jacek Shuftan
Mohito, dobrze myslisz ale nie da sie:( Nie da sie ustawic SL tak, aby samo wznawialo polaczenie.
Nie znam sie na radiowkach, ale sprawa wyglada tak, ze powieniennes zalogowac sie na router sieciowy i przekierowac porty (a najlepiej wszystko) na swoje IP (u mnie nazywalo sie to Virtual Server). Wtedy polaczenie nie bedzie zrywane i wszystko bedzie ok.
Tutaj masz liste portow:
http://wiki.secondlife.com/wiki/Configu ... econd_Life


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 16:41 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Vistrual Sever, o którym pisze Jacek, to na ruterze znaleźć można pod nazwą NAT. Tak dla informacji piszę.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 16:51 
Dołączenie:
Maj 2011
Posty: 4
No tak...
Cytuj:
* Second Life is not compatible with dial-up internet, satellite internet, and some wireless internet services.

Ping niestety mam całkiem spory, w tym momencie 177ms

Cytuj:
powieniennes zalogowac sie na router sieciowy i przekierowac porty (a najlepiej wszystko) na swoje IP
Tyle tylko, że nie mam pojęcia jaki tam router jest, a tym bardziej jak się do niego zalogować(nie mam żadnych haseł) :(


Ostatnio edytowany przez MohitoPl, 11 Maj 2011, 19:57, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 17:01 
Dołączenie:
Listopad 2010
Posty: 78
nick w SL: Kazuhiro Swords
Jeżeli 177 ms to ogromny ping to ja nie wiem...
W przeglądarce,w pasku adresu wpisz 192.168.1.1, powinno wyskoczyć okienko na login i hasło. Wpisz login: admin i hasło też admin. Następnie poszukaj Virtual Server\NAT i przekieruj porty. Z podstawową znajomością jeżyka angielskiego to nie powinien być problem.

Ja mam średnio 180 ms, a SL mi śmiga aż milo.


Ostatnio edytowany przez poczekaj, 11 Maj 2011, 17:06, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 17:05 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Też mam radiówkę i 146 pingu. W SL miałam nieraz powyżej tysiąca, czasem i parę tysięcy. Problem może być po stronie dostawcy internetu, przekieruj sobie porty np na 13000 i poproś dostawcę internetu, żeby coś zrobił z pingami, bo nie możesz grać online. Na początku mojego SL wizyta w jakimś sklepie to była masakra, nie mogłam się ruszać itd. Dopiero jak pogadałam z prowiderem sprawa uległa poprawie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 17:09 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
Posty: 4035
nick w SL: Jacek Shuftan
Nie jest zadna tajemnica, ze routery maja hasla defaultowe i nikomu nie chce sie ich zmieniac. http://www.routerpasswords.com/
Jesli sie jednak nie znasz to lepiej nie grzeb w tym routerze bo popsujesz i sasiedzi przyjda cie zlinczowac. Mozliwe tez, ze dostep do routera przez wifi jest wylaczony i nic nie zrobisz.
Obawiam sie, ze musisz zawolac kogos bardziej obeznanego w tych zagadnieniach, a najlepiej dostawce netu.

BTW to ciekawy problem prawny. Wejscie na czyjs router po zlamaniu hasla to przestepstwo, ale jesli mamy wykupiony abonament to czy mozemy wlazic do srodka routera? Czy jestesmy, chociaz czesciowo, jego wlascicielem?
Ale pewnie jest to w umowie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 18:12 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 1716
nick w SL: Llorando Runo
Do USA ping w granicach 200 to normalka, 150 to nawet bardzo dobrze, a 170 nieźle.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 11 Maj 2011, 18:48 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Co do rady Jacka z załączoną stroną: ta stronka nie ma albo wszystkich ruterów, albo aktualnych danych. sprawdziłem.

Co do porad, jak wejśc na NAT: po co dajecie porady, skoro wiemy, że wejście na ruter jest niemożliwe, o czym zostaliśmy poinformowani.

Zatem należy zastosować jedną z powyższych rad i skontaktować się z administratorem sieci lub też dostawcą, jeżeli to bezpośrednio dostawca administruje... U mnie kiedyś administratorem był sąsiad, ale w sensie takim, że kto nie zapłacił, ten miał odłączany kabelek, a drugi sąsiad miał hasło do rutera... Trzeci mógł zdalnie resetować ruter.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Maj 2011, 15:08 
Dołączenie:
Maj 2011
Posty: 4
Sposób z 192.168.1.1, nie wiem czemu, nie działa. Nic się nie wyświetla. Chociaż w sumie może to i dobrze, przynajmniej nic nie zepsuję;)
Czyli pozostaje mi chyba tylko rozmowa z providerem. Tylko o co dokładnie mam go właściwie prosić?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Maj 2011, 15:17 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Wytłumacz, że masz grę online (w tym wypadku trzeba providerowi uprościć) i straszne lagi. Wybierz jakiś port, ja wybrałam 13 000 i niech coś z tym zrobi. Inna sprawa że mój admin jest kochany i nie raz nawet w niedzielę naprawia mi neta, chyba, że fizycznie nie da się czegoś tam zrobić, np jak jakiś idiota poprzecinał kable na dachu...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Maj 2011, 15:20 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Ewentualnie sprawdź 192.168.1.2


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 20:25 
Dołączenie:
Sierpień 2012
Posty: 7
odświeżam, bo mam komunikat przy logowaniu, że nie można połączyć się z tym regionem, whatever jaki region wybiorę. Połączenie do internetu mam, śmiga mi całkiem zacnie, wczoraj wieczorem sl ładnie śmigał, wyłączyłam kompa, teraz odpalam i nie mogę się połączyć. i tak, zarejestrowałam się na stronce, bo trochę już grałam.

Aha, i jeżeli ktoś będzie chciał mi pomóc, to prosiłabym, aby robił to językiem przejrzystym, gdyż jakbym znała się na rzeczy, nie prosiłabym o pomoc.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 20:27 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
Wpisz dokładny komunikat, który wyskakuje oraz podziel się z nami informacją o twoim viewerze


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 20:35 
Dołączenie:
Sierpień 2012
Posty: 7
nastąpiło wylogowanie z second life. ten region może być niedostępny. Sprawdź połączenie z internetem. Co mogę napisać na temat viewera? Aktualizowało mi niedawno, ale grałam po aktualizacji.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 20:38 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
domyślam się że to oryginalny viewer.
Na dole (obok danych do logowania) zamiast "moje ostatnie miejsce" wpisz np. Nerani i spróbuj się zalogować. albo zaznacz "Miejsce startu"


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 20:41 
Dołączenie:
Sierpień 2012
Posty: 7
Powtórzę - do którejkolwiek lokalizacji się próbuję zalogować, wyskakuje mi ten sam błąd.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 20:42 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
w ustawieniach wyczyść cache, zrób restart komputera i modemu, albo antywirus blokuje coś.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 20:43 
Dołączenie:
Sierpień 2012
Posty: 7
Zrobiłam już to wcześniej.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 21:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2011
Posty: 339
nick w SL: Konstancja Shoreland
Sprawdz (jesli sie da ) czy nie jestes "zaghostowana" w SL ,
czyli czy avatar jest widoczny dla innych (online na liscie lub fizycznie )


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2012, 23:10 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
Lindeni dzisiaj robią wielkie porządki, co chwila były restarty regionów, mogły więc pewnie i być problemy z logowaniem. Jak zwykle w takich przypadkach niektórzy logują się bez problemu, inni mają szansę zająć się czymś innym 8)

Jutro powinno być wszystko w porządku :)

Warto zaglądać: http://status.secondlifegrid.net/


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sie 2012, 06:40 
Dołączenie:
Sierpień 2012
Posty: 7
Zobaczymy jak wrócę z pracy, bo na chwilę obecną mam to samo. Sprawdzałam tą stronę wcześniej, ale zbyt krótko gram, aby te informacje cokolwiek mi mówiły. Widziałam, że są restarty jakiś regionów, ale co którego nie nacisnęłam, było to samo. Dzis rano bez zmian.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sie 2012, 11:37 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
Istnieje też taka możliwość, że wina jest po twojej stronie - komputer albo łącze nie spełniają raczej wygórowanych wymagań SL. Ale żeby ktokolwiek mógł ci pomóc, musisz podać jakiekolwiek dane - jaka karta graficzna, pamięć, rodzaj połączenia z netem. Kolor obudowy nie ma większego znaczenia 8)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sie 2012, 16:36 
Dołączenie:
Sierpień 2012
Posty: 7
Niestety, dalej nie działa.

Opis sprzętu:
Dane dostawcy: Łącze stacjonarne, 10mb, netia sa, ul. poleczki 13
dane komputera:
Laptop dell studio 1749 17calowy, duży, ciężki, sprawdzający się w każdej sytuacji.
karta graficzna- AMD Radeon HD 6500M/5600/5700 Series
procek: Intel i5 2.27 GHZ
Ram 4gb
system: win 7 64bitowy
pojemność: 300gb
przeskanowany: wirusów brak
inne: przeczyszczony ccleanerem, router restartowany, net i inne gry śmigają pięknie.

Opis sytuacji:

Powtórzę, do 30.07.2012r. godziny 21 wszystko pięknie śmigało, poszłam spać, gdyż zmęczona bardzo byłam. Następnego dnia po powrocie z pracy ok godziny 17-18 pokazał mi się komunikat "Nastąpiło wylogowanie z Second Life. Ten region może mieć problemy. Sprawdź podłączenie do internetu"
I tak niestety jest do dzisiaj. Próbowałam łączyć się z kilkoma regionami wybranymi przypadkowo - bezskutecznie.

Uzasadnienie:
Złożyłam wniosek na forum o pomoc, gdyż chciałam poznać second life bliżej, jednak w chwili obecnej i w obecnej sytuacji niemożliwym jest spełnienie mojego marzenia o wykreowaniu avataru bliskiego ideału. Bardzo proszę o pomoc i pozytywne rozpatrzenie mojego podania.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sie 2012, 16:47 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
A załóż inne konto i sprawdź czy sytuacja się powtarza. Co do Netii jestem więcej niż pewna, że 10Mbit nie ma ;)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sie 2012, 16:47 
Dołączenie:
Lipiec 2010
Posty: 472
nick w SL: Bartek Bressig
Normalnie jakbym CV czytał ;)
hmm, zrób tak:

usuń wszystko co związane z SL (klient oraz ukryty folder: profil użytkownika - > app data - > roaming - i delete folder Second life)
Następnie wyczyść rejestr (ccleaner to potrafi), i zainstaluj od nowa Second Life (lub Firestorm)

P.S.
A jaki kolor obudowy?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sie 2012, 16:51 
Dołączenie:
Sierpień 2012
Posty: 7
Zuo napisał(a):
A załóż inne konto i sprawdź czy sytuacja się powtarza. Co do Netii jestem więcej niż pewna, że 10Mbit nie ma ;)


Tak zrobię, sprawdzałam testerem i jest trochę więcej jak 10, up - 1mb

Bartek Bressig napisał(a):
Normalnie jakbym CV czytał ;)
hmm, zrób tak:

usuń wszystko co związane z SL (klient oraz ukryty folder: profil użytkownika - > app data - > roaming - i delete folder Second life)
Następnie wyczyść rejestr (ccleaner to potrafi), i zainstaluj od nowa Second Life (lub Firestorm)

P.S.
A jaki kolor obudowy?


tak też zrobię, co mi się nie uśmiecha...
Kolor obudowy fabryczny - czarno srebrny, naklejka kolorowa wzorzysta.

Konto kolegi śmiga. Na stronę secondlife.com na swoje konto sie loguję.

Działa. Pomógł reinstal. Znając życie nie usunęłabym folderu ukrytego, więc + dla "ProGracza" ;)


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości

Panel
Góra
Skocz do:  
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso