Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 19:47 
Dołączenie:
Marzec 2011
Posty: 4
Poprawnie zainstalowałam SL ale niestety nie mogę jej włączyć, gdy klikam na ikonkę, najpierw wszystko sie poprawnie ładuje, a następnie pojawia się dziwny komunikat o następującej treści: Aplikacja SL nie może zostać uruchomiona, ponieważ Twoja karta video jest niepoprawnie zainstalowana, nieaktualizowana lub przeznaczona dla innego rodzaju dysków twardych. Upewnij się, że Twoja karta video została zaktualizowana poprawnie lub spróbuj zainstalować poprawnie. Jeżeli nadal otrzymujesz ten komunikat, skontaktuj się z Portal Pomocy Second Life.
I zaczyna się jakieś Second Life crash Logger.

Przeglądając różne wątki dotyczące grafiki spotkałam się z "reinstalacją sterowników", "aktualizacją sterowników". Więc zaktualizowałam sterowniki w moim przypadku Radeon 9200, nic nie poskutkowało, wiec zainstalowałam alternatywne sterowniki Omega, także nic nie poskutkowało. Jestem w kropce, a bardzo chciałabym skosztować wirtualnego życia, wiec padam na kolana i błagam o pomoc.
Pozdrawiam ;)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 19:58 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
A próba uruchomienia alternatywnego klienta była podjęta?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 20:00 
Dołączenie:
Marzec 2011
Posty: 4
projekt napisał(a):
A próba uruchomienia alternatywnego klienta była podjęta?


niestety nie spotkałam się nigdy z tak magiczną frazą jak "uruchomienie alternatywnego klienta"


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 20:01 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Na forum padało to wielokrotnie, ale być może nie w tematach o sterownikach. Nie jestem pewien, czy się uda zalogować, ale zawsze warto wypróbować.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 20:02 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
9200 to bardzo stara karta. Teoretycznie powinna być obsługiwana, (ba nawet jest wymieniana przy MacOs przy minimalnych detalach), praktycznie nie koniecznie. Spróbuj odpalić SL i przed zalogowaniem się wybierz ustawienia grafiki, zaawansowane i ustaw wszystko na minimalne detale, w opcji hardware odznacz wszystkie dodatki.
Jaki masz procesor i ile ramu, bo to też ważne?
http://www.systemrequirementslab.com zajrzyj tutaj i wybierz SecondLife, wklej co pokaże strona.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 20:05 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2009
Posty: 382
nick w SL: Artemida Charisma
area131313 napisał(a):
projekt napisał(a):
A próba uruchomienia alternatywnego klienta była podjęta?


niestety nie spotkałam się nigdy z tak magiczną frazą jak "uruchomienie alternatywnego klienta"


Chodzi o to żeby znaleźć w internecie inną przegladarkę niż Viever 2.5. na przykład Phoenix ktorego możesz pobrać tutaj


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 20:09 
Dołączenie:
Marzec 2011
Posty: 4
Z tego co widzę to chyba powinnam kupić nowszą kartę graficzną...

Video Card
Minimum: With Windows XP [NVIDIA GeForce 6600 + / ATI Radeon 8500,9250+ / Intel 945+] With Vista [NVIDIA GeForce 6600+ / ATI Radeon 9500+ / Intel 945+]
You Have: ATI Radeon Graphics Processor AGP (0x5964)


Required You Have
Video RAM 32 MB 0.0 B
3D Yes No
Hardware T&L Yes No
Pixel Shader version 2.0 0.0


Upgrade Suggested: Unfortunately, your Video Card does not meet this requirement.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 20:29 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Są różne wersje 9200, 32MB pamięci karty, to za mało niestety na SL. Niestety, jeśli chcesz odwiedzić SL, musisz mieć lepszy sprzęt. Niedawno pisałam w innym wątku o tym jak powinna wyglądać konfiguracja kompa do wygodnego zwiedzania SecondLife, łatwo go znajdziesz.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 20:31 
Dołączenie:
Marzec 2011
Posty: 4
a już miałam taką ochotę żeby pobuszować po SL. No trudno się mówi.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Mar 2011, 20:52 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Mogę Ciebie pocieszyć, że cena karty, na której Second Life pójdzie, nie jest wcale taka duża. Wiem z doświadczenia, ponieważ sam kupowałem kartę pod kątem SL. A zapewne ceny idą w dół.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 21:01 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
Hej :) Wybaczcie jeśli temat się nakłada, ale nie znalazłam rozwiązań mojego problemu na forum :)

Zakupiłam nowego laptopa i obecnie instaluję wszystkie potrzebne mi programy jak i również SL Viewer 2 :)
Niestety przy włączaniu pojawia mi się błąd:

Image


Mam laptopa: Notebook HP Pavilion dv6-6150ew QA944EA
Procesor: Intel Core i5-2410M [MHz] 2300
Pamięć RAM: 7,9 GB
Dysk twardy: 500 GB
Natywna rozdzielczość: 1366 x 768
Karta graficzna: AMD Radeon HD 6770M 2GB

Windows 7 Home Professional


Weszłam na stronę podaną w innych tematach http://cyri.systemrequirementslab.com i po skanowaniu spełniam wszystkie minimalne wymagania. W zakładce zalecanych jedynym komunikatem, który mi wyskoczył to ten podany poniżej:

Video Card
Recommended: With Windows XP [NVIDIA GeForce 6600 + / ATI Radeon X800+ ] With Vista [NVIDIA GeForce 7600+ / ATI Radeon 1600+ ]

You Have: Mobile Intel(R) HD Graphics

Upgrade Suggested: Unfortunately, your Video Card does not meet this requirement. Click here to see some recommendations.



Pod linkiem "here" jest sklep z komputerami ;/ Nic pomocnego.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Może karta jest zbyt nowa? Czy taki problem jest wgl możliwy? Jeśli tak to do kogo napisać prośbę o patcha?


Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i błagam o pomoc :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 21:02 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Poszukaj na forum video drivers, bo zapewne o to chodzi.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 21:07 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
Mam wszystkie sterowniki i ich najnowsze aktualizacje.
Sprawdziłam jeszcze dodatkowo przez program SlimDrivers. To nowy laptop, niemożliwe, żeby sterowniki były źle zainstalowane. Chyba, że mieliście podobne przypadki i się mylę :(


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 21:16 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Tip 1
Nigdy nie używaj programów do ściągania sterowników, są mocno zawodne
Tip 2
Zawsze używaj stron producentów sprzętu w tym wypadku AMD http://support.amd.com/us/gpudownload/w ... n7-64.aspx

Błąd wyraźnie dowodzi, że zainstalowane są tylko sterowniki windowsowe.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 21:24 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
Dziękuję Ci bardzo Zuo za pomoc, ale teraz szczerze zupełnie zgłupiałam.

Chciałam zainstalować z podanego przez Ciebie linka i wyskoczyło mi takie okno:
Image

Zaznaczam, że komputer ma dzień i jeszcze nie zdążyłam niczego nowego zainstalować ani kolokwialnie mówiąc "sknocić"...
Nie wiem już zupełnie o co chodzi.... ;/


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 21:36 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Wejdź do managera urządzeń i pokaż wersję sterownika.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 22:03 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
Image
link do scanu: www.voila.pl/367/0x21t/index.php?get=1&f=1

Przy karcie graficznej są dwa podpunkty, które prócz tytułu w głównych oknach niczym się nie różnią (ani datą sterownika ani wersją ani niczym innym).
Kliknęłam na obie aktualizacje i wyświetliło mi, że sterowniki są w najnowszej wersji. Sprawdziłam jeszcze raz - błąd SL Viewer 2 nadal się pojawia...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 22:27 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Spróbuj ściągnąć betę 3.0 Viewera (wyszła tyle co) ale przyznam, że nic nie rozumiem... oO No i datą są starsze od tych co podałam.
http://community.secondlife.com/t5/Feat ... 7207#M6575
Wow nawet już oficjalnie wyszła oO


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 23:23 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
Ściągnęłam... Nadal nie działa.. Wyskakuje mi ten sam błąd... Już nie wiem co robić, przecież to nowy komputer i nietani... Powinno wszystko śmigać. Macie może jeszcze jakieś pomysły?

Operuję w systemmie 64-bitowym, ale to chyba nic nie zmienia, prawda?


Profil E-mail Offline
PostPost został usunięty przez Madelaine 24 Sie 2011, 23:36.
Powód: nabijanie postów
Nie podano
PostWysłany: 24 Sie 2011, 23:44 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2010
Posty: 32
nick w SL: Irene1 Daviau
czy odinstalowałaś dobrze kartę graficzna i ponownie ja zainstalowałaś?system 64x nie robi żadnych problemow , ponieważ można na nim instalować programy 86x.sterowniki pobierz ze strony producenta , pamiętam ze HP ma taka stronę i pobierz odpowiedni do swego modelu proszę tu stronę ..

http://www8.hp.com/pl/pl/support-drivers.html
na pewno się uda :)mam podobna kartę grafiki wiec sterowniki ściągam ze strony Della ,te które są na stronie producenta karty nie zawsze działają dobrze :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Sie 2011, 11:16 
Dołączenie:
Luty 2009
Posty: 221
wejdz w BIOS i wylacz zintegrowana karte graficzna, albo sprawdz czy jest tam wybor karty, jak jest to wybierz AMD


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Sie 2011, 14:55 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Serbitar napisał(a):
wejdz w BIOS i wylacz zintegrowana karte graficzna, albo sprawdz czy jest tam wybor karty, jak jest to wybierz AMD

A nie wystarczyłoby przełączyć sobie karty? Teoretycznie taka aplikacja powinna być w trayu, albo gdzieś pod ręką w panelu sterowania. Dziwne, że system sam się nie przełączył. Intel jest za lichy, żeby pociągnąć SL.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Sie 2011, 15:14 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2009
Posty: 224
nick w SL: Kuleer Kanto
ja też mam 64-bitowy system i nie ma z nim problemu


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 20:37 
Dołączenie:
Sierpień 2011
Posty: 5
Witam. Wyskakuje mi ten sam błąd co koleżance wcześniej. Nie wiem co mam robić, od wczoraj się z tym męczę. Przewertowałam już chyba cały internet i nic nie pomaga. Moja karta graficzna to Radeon x1300.
Bardzo proszę o pomoc, o jakieś konkretne linki ze sterownikami bądź z czymkolwiek dzięki czemu gra zadziała.
Kiedyś już miałam ją na komputerze i działała bez problemu, ale nie jestem pewna czy miałam Viste czy Xp. Teraz mam viste 32-bit.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 20:41 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
http://support.amd.com/us/gpudownload/w ... ng=English
Drivery są na dole.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 20:50 
Dołączenie:
Sierpień 2011
Posty: 5
Już wczoraj to zainstalowałam i dalej mam ten sam błąd..;/


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 20:58 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
To jest sterownik do Twojej karty graficznej, pokaż okno błędu, bo tak nie dojdziemy. I podaj resztę danych komputera.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 21:07 
Dołączenie:
Sierpień 2011
Posty: 5
Image

http://www13.speedyshare.com/files/3004 ... C5%82u.jpg


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 21:11 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
edit: się mi obrazek wczytał dopiero

Te sterowniki które podałam są do Twojego systemu i do Twojej karty. Jeżeli nie rusza na nich SL, to może nie ruszyć, x1300 to nie jest nowa karta a wydajnością ustępuje nawet gf7300. Karty ATI mają swoje fochy i czasem do gier nie są przystosowane, szczególnie jeśli chodzi o OpenGL.
Chodziło Ci SL na tej karcie?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 21:16 
Dołączenie:
Sierpień 2011
Posty: 5
Chodziło chodziło tylko jedyną różnicą był xp. Ale na pewno działało.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 21:19 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Możliwe, że sterowniki do Visty są gorsze, to samo miałam ze sterownikami do mojej karty muzycznej pod Vistą. Na XP miałam equalizer pod Vistą nie. Wywal Vistę, to nie jest dobry system. Instaluj 7 albo wróć do XP. Przy czym do 7 też może nie działać ta karta poprawnie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 21:22 
Dołączenie:
Sierpień 2011
Posty: 5
To nie jest dobra wiadomość. Niestety będę musiała na razie, na dłuższy czas zrezygnować z tej gry a szkoda. Vista to jednak wielki niewypał.. zawsze jakieś problemy. Myślałam, że na instalacji internetu (co wydawało się niemożliwe) skończy się, ale chyba zaskoczy mnie jeszcze nieraz negatywnie. W każdym razie dziekuję za pomoc i uświadomienie, że mogę dać sobie spokój, bo i tak nic nie zrobię.
Pozdrawiam ;)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Sie 2011, 21:27 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Ze starszym sprzętem i Vista, 7 zrzeszą też ma problem, ja nie mogę używać swojego SoundBlastera :(


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Wrz 2011, 21:20 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
Zastosowałam się do wszystkich instrukcji, sterowniki od nowa zainstalowane, fora przeszukane, odpowiedzi nieznalezione...
Czyżby rzeczywiście było możliwe, że mam zbyt dobrą kartę graficzną i pod Windows 7 nie jest dobrze czytana przez SL Viewer?

(*takie teorie pojawiały się na kilku forach, które przeglądałam)

Jeśli tak to czy wiecie czy jest jakiś kontakt z LL, żeby włączyli kartę graficzną, którą obsługuję pod kolejnego patcha do gry (podobno regularnie to robią)? Może to problem dotyczący kart Randeon?

Wybaczcie spekulacje, ale nie wiem już jak sobie z tym problemem poradzić.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Wrz 2011, 21:31 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Użyj innego viewera - Phoenixa, Imprudence, albo Firestorma.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Wrz 2011, 22:39 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
Wypróbowałam wszystkie trzy z takim samym efektem : powtórka tego samego błędu...


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 14 Wrz 2011, 13:37 
Wejdź do Panelu Sterowania => Sprzęt i dźwięk => Opcje zasilania => Wybierz Wysoka wydajność i wyjdź z Panelu Sterowania. Teraz uruchom Second Life. Mam nadzieję, że pomoże. Podzielam zdanie Zuo, kwestia leży w przełączeniu karty graficznej z zintegrowanej na tą drugą, lepszą.
Jeśli kupiłaś laptopa z systemem operacyjnym to wszystko powinno być dobrze zainstalowane.
Strona, która może Ci się przydać: HP Pavilion dv6-6150ew Entertainment


Nie podano
PostWysłany: 14 Wrz 2011, 21:36 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2010
Posty: 32
nick w SL: Irene1 Daviau
Problem nie dotyczy kart graficznych Radeon , ponieważ posiadam notebooka Dell Alienware który ma zewnętrzna kartę graficzna ATI Radeon 5870.Nie mam problemow w Windowsie 7 64x jak i w ubuntu, uważam ze powinnaś wyłączyć kartę systemowa jak zaproponował Serbitar i Zuo,oraz zainstalować poprawnie sterownik karty.


Ostatnio edytowany przez rmagda, 20 Wrz 2011, 12:41, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Wrz 2011, 17:19 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
Niestety zwiększenie wydajności nic nie dało.. Kupiłam laptopa z oprogramowaniem, przy pierwszym uruchomieniu pojawił się w/w błąd SL Viewer a po reinstalcji sterowników znów to samo...
Wszystko działa pięknie prócz SL...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Wrz 2011, 17:17 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2011
Posty: 21
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC!

Zwłaszcza Zuo, która dzieliła się swoją obszerną wiedzą! :D
Rozwiązaniem okazał się program Catalyst Control Center, który automatycznie wszystko zaaktualizował i naprawił (być może popełniłam jakieś żenujące błędy prze reinstalacji :). Jeszcze raz wielkie dzięki!


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Wrz 2011, 08:41 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
To ja Ci jeszcze podpowiem, że jeśli przestanie Ci działać "ć", to znaczy, że Catalyst nadpisuje skrót klawiszowy i trzeba go zmienić w opjach :) Miałam kiedyś taki problem z nowym laptopem.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Wrz 2011, 11:04 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
To ja jeszcze dodam, że ATI a następnie AMD po prostu w kulki lecą przypisując ten skrót domyślnie od tylu lat w polskiej wersji językowej! Ileż można? :mrgreen:


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Wrz 2011, 12:05 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Morrigan napisał(a):
To ja Ci jeszcze podpowiem, że jeśli przestanie Ci działać "ć", to znaczy, że Catalyst nadpisuje skrót klawiszowy i trzeba go zmienić w opjach Miałam kiedyś taki problem z nowym laptopem.


Zuo napisał(a):
To ja jeszcze dodam, że ATI a następnie AMD po prostu w kulki lecą przypisując ten skrót domyślnie od tylu lat w polskiej wersji językowej! Ileż można?


begin off top

Morri, Zuo - jak tak dalej pójdzie to w problemowi ze sterownikiem napiszecie to, o czym ludzie zapominają ,czyli do czego CCC służy (bo mało kto go używał, a ja go używałem już i zapomniałem zmniejszyć rozdzielczość, aby na ekranie telewizora wszystko było widoczne - chociaż film był dobrej jakości i jako jedyny - wyraźny)

end off top


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

Panel
Góra
Skocz do:  
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso