Odpowiedz
Autor Wiadomość
PostWysłany: 09 Lis 2007, 20:04 
W nowej wersji aplikacji klienta Second Life pojawiły się nowe opcje:
http://secondlife.com/community/downloads.php

Z tych co ja zauważyłem to np.:
- Zmiana okna dla ziemi / parcelu about land i mozna więcej wpisac w opisie parcelu
- okienko przy obiektach pozwalające innym na wyszukanie obiektu (nie wiem czy jest to już zaimplementowane do końca i gdzie ten Search? domyślnie wszystkie stare obiekty mają to zaznaczone a przy nowych możemy to odznaczyc)
- trochę się zmieniło rozłożenie elementów w zakładkach np. ustawienia świecenia obiektu pod ustawieniem fizyki dla obiektu...

Ktoś znalazł więcej?


Ostatnio edytowany przez shaq, 19 Gru 2007, 16:05, edytowano w sumie 1 raz

Nie podano
PostWysłany: 09 Lis 2007, 21:37 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 110
nick w SL: Taifun Thorne
Ja zauwazylem że:
-częściej crashuje
-nie da sie zalogować jak się uda to cud
-przy co 2 próbie loga crashuje
Jednym słowem CRASH!


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 15 Lis 2007, 15:46 
Chyba się trochę wyjaśniło:

okienko przy obiektach pozwalające innym na wyszukanie obiektu (nie wiem czy jest to już zaimplementowane do końca i gdzie ten Search? domyślnie wszystkie stare obiekty mają to zaznaczone a przy nowych możemy to odznaczyc)

Znalazłem coś takiego może byc ciekawe dla niektórych:
http://www.youtube.com/watch?v=fBRTSCG4gOg


Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 11:43 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
w tej nowej wersji klienta (tej co dopiero wyjdzie) oprocz fajnego search :) i szukania po itemach :)
jest mysle cos o wiele wazniejszego !!!
az normalnie w szoku jestem :]
mianowicie LAG nie muli juz kompa :) siedze w mega zatloczonych miejscach i nic nie muli jak kiedys :) albo to zasluga czystego cache ,albo naprawde to naprawili :) wkoncu moze zatloczone miejsca nie beda udreka :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 13:04 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 2632
nick w SL: WoodPaker Barbosa
Lag za to jest na glownym czacie. Nie wazne czy pojawiam sie w zatloczonym miejscu czy w miejscu gdzie jestem tylko ja i moj rozmowca. Co trzecia wiadomosc przychodzi z okolo 10sekundowym opoznieniem. Wkurza mnie to zwlaszcza jak pisze jakas dluzsza mysl i dziele ja na mniejsze kawalki aby moj rozmowca za dlugo nie czekal. Jakkolwiek przy rozmowie we 2 mozna rozmawiac poprzez IM to w momencie gdy jest juz 5 osob.... Ech..Ale moze i to w koncu naparwia. W poprzednich wersjach tego nie bylo


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 13:55 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
Wood, jeżeli jest kilka osób zawsze możesz zrobić konferencję na IM. Działa, sprawdzałam ;-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 14:00 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 2632
nick w SL: WoodPaker Barbosa
dziala z jeszcze wiekszym opoznieniem. Sparwdzalem.

[ Dodano: 2007-11-16, 14:00 ]
Pozatym jak jest konferencja IM i przyjda nowe osoby to trzeba zakaldac kolejna konferencje zatem taki sposob porozumiewania odpada


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 16 Lis 2007, 14:30 
Skąd macie wersję do testów? to ta wersja testowa?

Poczekam, aż wyjdzie oficjalna wersja. Mnie się osobiści podoba najbardziej to szukanie po przedmiotach we wszystkich parcelach. Chcesz coś kupic to wpisujesz i wiesz gdzie jest i po ile.

Fajne też chyba będą opcje atmosfery dla właścicieli regionów (estate) i nowe opcje przy budowaniu jak glow (lepsze efekty wody).

Może da się zrobic lustro renderowane dynamicznie.


Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 14:45 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
WoodPaker napisał(a):
Pozatym jak jest konferencja IM i przyjda nowe osoby to trzeba zakaldac kolejna konferencje zatem taki sposob porozumiewania odpada

Oj od razu odpada. Wystarczy, żeby ktoś przytomny kierował wszystkim i rozmawia się całkiem płynnie. Większym problemem jest to, że jak mówisz laguje jeszcze bardziej.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 14:47 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 1716
nick w SL: Llorando Runo
A ja sobie czekam na tą wersję :-) http://pl.youtube.com/watch?v=Ctp1Uh-D0 ... dlife.com/


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 15:12 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2006
Posty: 411
nick w SL: Jaroslaw Uggla
Imponujący filmik! SL rzeczywiście przyda się odświeżenie grafiki.


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 16 Lis 2007, 15:20 
Llorando Runo napisał(a):
A ja sobie czekam na tą wersję :-) http://pl.youtube.com/watch?v=Ctp1Uh-D0 ... dlife.com/


Dobrze, że nie potrzeba na razie obsługi w kartach >= DirectX 10. ;)
http://secondlife.com/corporate/sysreqs.php


Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 15:25 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
Llorando Runo napisał(a):



przeciez juz to mozna sobie sciagnac :)
ja mam i wyglada swietnie :)
kontrola atmosfery- pelno ssuwakow
odbicia wszystkiego na tafli wody :)
itd
jest czym sie bawic


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 16 Lis 2007, 17:19 
Można zobaczyc co jest w danym sklepie (parcelu) i po ile i to na jednej liście:

Image

Albo zobaczyc jakie są ustawione parcele w danym regionie:

Image


Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 17:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
po prostu starają się nam ułatwić życie i im to wychodzi. A lagi są, bo jeszcze nie ma na tyle szybkich łączy, żeby mogły obsłużyć to wszystko naraz...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Lis 2007, 19:12 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
lagi sa bo zawsze jest lag, mniejszy lub wiekszy lag czyli opoznienie przesylu danych

ALE na SL pierwszy raz sie spotykam aby LAG powodowal zamulanie kompa :] przez to teraz ludzie zle kojaza co to jest LAG (np piotrekn)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Lis 2007, 07:01 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
nie, ja wiem, co to jest lag, ale miałem na myśli tylko to, że jest tyle funkcji, że internet nie nadąża, a zamulanie kompa to może być dlatego, że klient ma za duży pobór mocy procka/pamięci RAM


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Lis 2007, 13:16 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
dobra juz nie wkrecaj, ja poprostu widze z tego co piszesz ze nie jestes w temacie zbyt obeznany , ale to mozna zrozumiec bo masz wkoncu tylko 14 lat :] ja mam ponad 10 wiecej :]


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Lis 2007, 13:35 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2007
Posty: 487
Nishi, moze masz i wiecej lat, ale styl to na poziomie piaskownicy :/
"jestem starszy, wiec jestem madrzejszy" pfff. I pewnie czujesz sie lepszy od Katharine Berry?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Lis 2007, 14:15 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
jutylda napisał(a):
Nishi, moze masz i wiecej lat, ale styl to na poziomie piaskownicy :/
"jestem starszy, wiec jestem madrzejszy" pfff. I pewnie czujesz sie lepszy od Katharine Berry?


nie napisalem tak, jestem starszy wiec mam o wiele wieksze (wieloletnie) doswiadczenie z komputerami. To za malo abym mial sie czuc madrzejszy w tym temacie od niego? a moze mam sie czuc glupszy?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Lis 2007, 15:07 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2007
Posty: 487
1. Nie napisales "mam wieksze doswiadczenie z komputerami", napisales "jestem starszy", z samego wieku wieksze doswiadczenie z komputerami nie wynika. Ja jestem jeszcze starsza, a doswiadczenie z komputerami mam znikome.
2. Ze stazu w pracy z komputerami tez niekoniecznie wynika - pracowalam kiedys z czlowiekiem, ktory studiowal informatyke w czasach przedpotopowych i przykro mi, ale nastolatki go przescigaja. To nie znaczy, ze starszy ma sie czuc glupszy - to tylko znaczy, ze staz sam w sobie nie jest powodem do dumy.
3. W SL przyjelo sie mowic "lag" o lagu wlasciwym i niewlasciwym, jezyk potoczny ma swoje prawa. Twoje uzalanie sie uwazam za hiperpoprawnosc, taka jak wykrzykiwanie, ze TicTaki wcale nie maja 2 kalorii i ze to jest oszukiwanie konsumenta ^^'
Zjawisko rozumiem doskonale, bo sama mam sklonnosc do takiej hiperpoprawnosci, tylko w innych dziedzinach :)

Wracajac do tematu, tez sciagnelam WindLight - uczucia mam mieszane, bo nie lubie fotorealizmu w komputerze :/ Schodzimy do Uncanny Valley, a to jest IMHO zly kierunek. Na szczescie Windlight daje tez mozliwosc tworzenia krajobrazow nierealnych, a pieknych - i mam nadzieje, ze w tym kierunku to pojdzie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Lis 2007, 16:36 
Dołączenie:
Marzec 2007
Posty: 60
nick w SL: mormir slade
rzeczywiście nowa wersja secondlife będzie bardzo zaawansowana i bardo przyjazna :-)
czyli będzie super !!!


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Lis 2007, 16:51 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
trochę skomplikowana, ale są też wersje dla mniej zaawansowanych... ale czasem nie pozwala się teleportować częściej niż 2 razy na uruchomienie


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Lis 2007, 00:48 
Dołączenie:
Wrzesień 2007
Posty: 65
nick w SL: Artur Eales
czy ta nowa wersja dział jeśli tak to skąd ja mogę pobrać?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Lis 2007, 09:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 539
nick w SL: Kaldimir Dagger
Pewna osoba (nie chce mi sie przewijać stron) powiedziała że ma już tą wersję.. Mogę prosić o linka? :-P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Lis 2007, 09:59 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2007
Posty: 487
Jeśli chodzi o nową wersję klienta, shaq podał link na samym początku:
http://secondlife.com/community/downloads.php

WindLight, wersja testowa jest do sciagniecia tu:
http://secondlife.com/community/firstlook.php


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 19 Lis 2007, 12:01 
jutylda napisał(a):
WindLight, wersja testowa jest do sciagniecia tu:
http://secondlife.com/community/firstlook.php


Opcje atmosfery potrzebują kart graficznych z obsługa shaders... Opcja zostaje zaznaczona przy ustawieniu grafiki na wysoką. W przeciwnym razie opcja zmian atmosfery jest nieaktywna. Można też zaznaczyc manualnie, ale jeśli karta nie obsługuje tych technologii to nie zobaczymy na ekranie, jedynie kolorowe plamy itp. Warto sprawdzic czy nie potrzebujemy lepszej karty ;)


Nie podano
PostWysłany: 20 Lis 2007, 08:22 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Filmik wygląda cudownie. Jak się w końcu wyśpię, to ściągnę RC i skosztuję. Codeee, przykro mi to stwierdzić, ale tracę resztki szacunku do Ciebie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Lis 2007, 15:03 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
lepiej WindLighta, ma więcej opcji i na pewno ma powierzchnie błyszczące


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Lis 2007, 19:09 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Jest śliczny!


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Lis 2007, 22:47 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2006
Posty: 411
nick w SL: Jaroslaw Uggla
Pojawił się nowy wpis na blogu Lindenów o Windlight: http://blog.secondlife.com/2007/11/20/w ... 007-11-20/

Bardzo ładne screeny pokazali - trzeba przyznać! :-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Lis 2007, 07:02 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
niemalże autentycznie wyjęte z rzeczywistości, trzeba przyznać, postarali się


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Lis 2007, 15:47 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Bardzo ładnie przycina, też trzeba przyznać ;)
P. S. offtop@Admin: znów miałam randomalny logout.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Lis 2007, 00:17 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2006
Posty: 411
nick w SL: Jaroslaw Uggla
Morrigan napisał(a):
Bardzo ładnie przycina, też trzeba przyznać ;)

Mi działa tak samo jak zwykłe SL. :-)

Jeszcze kilka miłych dla oka screenów:
Image Image Image


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Lis 2007, 02:22 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 1716
nick w SL: Llorando Runo
Jutro się biorę za poważne przerabianie screenów do moich skatów :-D
Na razie przerobiłem do jachtu. :-) ---->> nowy ładny ocean


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Lis 2007, 08:42 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Admin napisał(a):
Mi działa tak samo jak zwykłe SL. :-)


Nie wiem, może przegięłam z ustawieniami. No i woda mi nie błyska, co wpędza mnie w wegetatywną nerwicę. Wszelkie opcje ustawione, błyskać powinna, a ona nie! Na złość! [/quote]


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Lis 2007, 08:48 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2007
Posty: 487
Cytuj:
Na razie przerobiłem do jachtu. ---->> nowy ładny ocean

Wyglada, jakbys wycial jacht ze zdjecia SL i wkleił na realne tło.
Wlasnie o tym mowilam, takiego fotorealizmu w światach wirtualnych nie lubię.
Dwa pierwsze screenshoty z postu admina są ok - tu widać, że to jest jedna wirtualna całość, a nie wirtualne budowle wklejone w realny background. Trzeci screenshot juz srednio.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Lis 2007, 14:14 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2006
Posty: 411
nick w SL: Jaroslaw Uggla
Morrigan napisał(a):
No i woda mi nie błyska, co wpędza mnie w wegetatywną nerwicę. Wszelkie opcje ustawione, błyskać powinna, a ona nie! Na złość!

Może twoja karta graficzna nie obsługuje shaderów na tym poziomie (2.0 chyba)

jutylda napisał(a):
Wyglada, jakbys wycial jacht ze zdjecia SL i wkleił na realne tło.
Wlasnie o tym mowilam, takiego fotorealizmu w światach wirtualnych nie lubię.

To kwestia dokładności siatki modelu oraz jakości tekstur/materiałów (których na statku praktycznie nie ma - czyste kolory tylko - no oprócz drewna, które imo takie sobie jest ;-) )

jutylda napisał(a):
Trzeci screenshot juz srednio.

To też kwestia użytych kolorów.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Lis 2007, 20:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 1716
nick w SL: Llorando Runo
Morrigan napisał(a):
Nie wiem, może przegięłam z ustawieniami. No i woda mi nie błyska, co wpędza mnie w wegetatywną nerwicę. Wszelkie opcje ustawione, błyskać powinna, a ona nie! Na złość!

U mnie wyglądało jak zwykłe SL, aż do czasu gdy zamieniłem sterowniki do karty grafiki, i tu uwagą – na starsze! :lol: Bo miałem najnowsze beta do GFa i okazało się że nie obsługiwał ich SL w połączeniu z shaderami.

Co do wycięcia zwykłej grafiki z SL i wklejeniu jej do foto-realizmu, to myślę popracować nad texturami by były też foto. :-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Lis 2007, 22:28 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Admin napisał(a):
Morrigan napisał(a):
No i woda mi nie błyska, co wpędza mnie w wegetatywną nerwicę. Wszelkie opcje ustawione, błyskać powinna, a ona nie! Na złość!

Może twoja karta graficzna nie obsługuje shaderów na tym poziomie (2.0 chyba).


Nie strasz, Mości Adminie, bo ja chcę, żeby błyskało! A ze sterownikami do tych laptopowych wersji GeForce są straszne jaja. Szukam i szukam i znaleźć pod swoją konfigurację nie mogę. Nic nowszego niż marzec.

[ Dodano: 2007-11-24, 11:49 ]
Sprawdziłam. Karta obsługuje shaders 3.0, wszystkie ustawienia ok, a tu dalej nie błyska! Ja zwariuję! Ja chcę robić zapierające dech w piersiach screeny! Królestwo i pół księżniczki temu, kto wpadnie na jakiś pomysł.

Sterowników szukałam pół nocy. Nie ma.


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 24 Lis 2007, 22:01 
Morrigan napisał(a):
Admin napisał(a):
Mi działa tak samo jak zwykłe SL. :-)


Nie wiem, może przegięłam z ustawieniami. No i woda mi nie błyska, co wpędza mnie w wegetatywną nerwicę. Wszelkie opcje ustawione, błyskać powinna, a ona nie! Na złość!
[/quote]

Mi chodzi "jedynie" (tzn. ustawienia sky ale nie water) tak:
Image
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id ... 792&size=m

Image
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id ... 803&size=m

Image
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id ... 814&size=m

Image
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id ... 282&size=m

Image
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id ... 323&size=m

Image
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id ... 603&size=m

Image
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id ... 596&size=m

Mają problemy z obsługą nowych kart, może za rok to naprawią: ;)
http://jira.secondlife.com/browse/VWR-3401

[ Dodano: 2007-11-24, 22:05 ]
Admin napisał(a):


Jaki masz sprzęt? kartę graficzną i resztę?

[ Dodano: 2007-11-24, 22:06 ]
Llorando Runo napisał(a):
Jutro się biorę za poważne przerabianie screenów do moich skatów :-D
Na razie przerobiłem do jachtu. :-) ---->> nowy ładny ocean


Jaki masz sprzęt? kartę graficzną i resztę?


Nie podano
PostWysłany: 24 Lis 2007, 23:17 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2007
Posty: 487
shaq napisał(a):


hihi, Admin nigdzie nie napisał, że sam robił te screenshoty. To są zdjęcia Torleya :-D


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lis 2007, 23:36 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Posty: 1054
nick w SL: Noah Perinal
Zobaczcie jak wygląda nasza moderatorka w Windlight 8-)

Image


Image



(pewnie długo ładuje, bo liche konto na interii :-/ )

fotki bez obróbki w Photoshopie i/lub innych programach...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lis 2007, 23:38 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2006
Posty: 411
nick w SL: Jaroslaw Uggla
Dokładnie, zdjęcia są autorstwa Torleya Lindena. Na moim kompie jednak wyglądałoby tak samo, GeForce 8800 robi swoje. ;-)

Noah, a zdawało by się, że lepiej wyglądać nie można, a tu takie zaskoczenie! :-)


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 25 Lis 2007, 01:02 
Admin napisał(a):
Dokładnie, zdjęcia są autorstwa Torleya Lindena. Na moim kompie jednak wyglądałoby tak samo, GeForce 8800 robi swoje. ;-)

Noah, a zdawało by się, że lepiej wyglądać nie można, a tu takie zaskoczenie! :-)


GTS, GTX, Ultra? ...ah te jedyne ~175W ;) chyba masz nowy komputer, że taki zasilacz Ci dali ;) a wymiana zasilacza to już nie takie hop ;) pomijając koszta samej karty + nowy zasilacz ;)


Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2007, 03:03 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 1716
nick w SL: Llorando Runo
Dziś postrzlałem nowe zdjątka moich stateczków. :lol:

Image
Image
Image
Image


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2007, 10:11 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Posty: 1054
nick w SL: Noah Perinal
Ja tylko dodam jeszcze, że każda fotka nie oddaje jeszcze w pełni tego , co na prawdę widać. Nowy silnik renderowania jest lepszy i w pełni używa możliwości jakie dają nowsze i najnowsze karty graficzne.
Poza tym wydaje mi się jeszcze, że przez to, że wykorzystano bardziej procesory graficzne, odciążono tym samym procesor główny. To moje zdanie... ;-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2007, 13:11 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2006
Posty: 411
nick w SL: Jaroslaw Uggla
shaq napisał(a):
GTS, GTX, Ultra? ...ah te jedyne ~175W ;) chyba masz nowy komputer, że taki zasilacz Ci dali ;) a wymiana zasilacza to już nie takie hop ;) pomijając koszta samej karty + nowy zasilacz ;)

GTS 320MB - nie dawno robiłem wymianę prawie wszystkich podzespołów, ale akutat zasilacz został. ;-)

Llorando, nieźle, nieźle - ale postaraj się o jakieś super realistyczne tekstury! :-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2007, 13:32 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
zasilacz to pół biedy, przy GFach 8800 zasilacz musi mieć chyba coś koło 500W, ale jeżeli karty graficzne nadal będą się w takim tempie rozwijać, to wkrótce wypuszczą zasilacz koło 1000W


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 25 Lis 2007, 17:00 
Admin napisał(a):
shaq napisał(a):
GTS, GTX, Ultra? ...ah te jedyne ~175W ;) chyba masz nowy komputer, że taki zasilacz Ci dali ;) a wymiana zasilacza to już nie takie hop ;) pomijając koszta samej karty + nowy zasilacz ;)

GTS 320MB - nie dawno robiłem wymianę prawie wszystkich podzespołów, ale akutat zasilacz został. ;-)


Odpal sobie Crysis ;) warto ;) jak jeszcze nie widziałeś ;) właśnie ostatnio się zachwyciłem ;) http://www.secondlife.pl/viewtopic.php?t=1846

Na monitorze wygląda odlotowo i pełna interakcja z otoczeniem ;)
Wersja multiplayer może byc dobra... http://www.youtube.com/watch?v=d54p8S_-SxU

p.s. Do tego "bug-a" załączyłem screen-y z Crysis ;)
http://jira.secondlife.com/browse/VWR-3401


Nie podano
PostWysłany: 26 Lis 2007, 00:28 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Może też powinnam zgłosić swój? Chyba im więcej, tym lepiej, prawda?


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 27 Lis 2007, 20:56 
Morrigan napisał(a):
Może też powinnam zgłosić swój? Chyba im więcej, tym lepiej, prawda?


Zlinkuj z podobnymi przy okazji... będzie bardziej widoczny... jak na razie tylko kilka jest przypisanych do kogoś, które są otwarte na tą wersję klienta...


Nie podano
PostWysłany: 28 Lis 2007, 15:58 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 539
nick w SL: Kaldimir Dagger
Windlight... może i ładna wersja, ale wielu ludzi nie może sobie na to pozwolić :-( ... Ja też, bo co mi po tym, że mogę tylko suwaczkiem zmieniać porę dnia? :-P Dobrze chociaż, że świat się wyposaża w coraz to nowsze sprzęty a wierzę, że windlight się polepszy. Niedługo będę miał nowego PC'cika i ściągam Winda, a następnie.. SL :-P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Gru 2007, 14:50 
Dołączenie:
Październik 2007
Posty: 102
Zainstalowałam sobie Windlighta, wszystko pięknie, tylko mi woda nie błyska.. proszę o pomoc, bo nie wiem co z tym zrobić, a nie kumam zupełnie gdzie sprawdzić i ew. zmienić te "shadery"... :-|


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Gru 2007, 16:01 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
W Preferences jest Advanced Graphic(s) i tam obok suwaka odhaczasz Custom. Pojawią się wszystkie kontrolki, które pomogą ci ustawić grafikę jak chcesz.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Gru 2007, 16:38 
Dołączenie:
Październik 2007
Posty: 102
DZIEKI!! jak tylko dopadne kompa po powrocie do domu, poszperam sobie w preferences...do głowy mi nie przyszło, ze to tam..Lindens raczą wiedzieć czemu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Gru 2007, 21:02 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
łopatologia stosowana do usług


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Gru 2007, 00:49 
Dołączenie:
Październik 2007
Posty: 102
kurcze, dziala...mam zablokowana opcje wody...co robic? zminic karte graficzna? :-/


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Gru 2007, 04:26 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Po zainstalowaniu najnowszej wersji komisja, w składzie: ja i mój kot, orzekła, że woda błyska.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Gru 2007, 09:24 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 1716
nick w SL: Llorando Runo
W tej najnowszej wersji klienta (1-18-6-xxxx) woda jest zdecydowanie brzydsza niż w starszej (1-18-5-xxxx). Sprawiło to dodanie efektu bump mapping który powoduje że woda jest porowata (co niewiele ma się do rzeczywistości, którą wiernie w tej kwestii oddawała poprzednia wersja, jeśli chodzi o wodę). Dodatkowym minusem tego efektu jest znaczny spadek fps.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Gru 2007, 15:22 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
Powstała nowa wersja, która ma wygodniejszy interfejs. Bardziej skromny, ale bardziej funkcjonalny - zamiast rozwijanej listy miejsc jest lista jednokrotnego wyboru


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 18 Gru 2007, 18:23 
piotrekn napisał(a):
Powstała nowa wersja, która ma wygodniejszy interfejs. Bardziej skromny, ale bardziej funkcjonalny - zamiast rozwijanej listy miejsc jest lista jednokrotnego wyboru


Jaką wersję masz na myśli? właśnie zainstalowałem nową wersję http://secondlife.com/community/firstlook.php

Poprawili trochę efekt Shininess i Glow dla nowych kart ATI (działa bo obiekty które miały odbijac światło były niewidoczne invisible... a glow w ogóle nie działał... ale lustra nadal mi się nie udało zrobic)... ale efekty wody widze dalej w toku...

Kilka im otworzyłem "usprwnień":
http://jira.secondlife.com/secure/Issue ... order=DESC


Nie podano
PostWysłany: 19 Gru 2007, 09:10 
Dołączenie:
Październik 2007
Posty: 102
oczywiście zapomniałam dodać "nie" przed działa....pomimo nowszej wersji do ktorej zainstalowania zostałam zmuszona, woda nie błyska i w ogole duzo opcji mam zablokowanych..cóż to moze być? poza tym interfejs nowej wersji jest brzydki i dluzej sie ładuje.


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 19 Gru 2007, 11:57 
SiS napisał(a):
poza tym interfejs nowej wersji jest brzydki i dluzej sie ładuje.


to fakt... ale przynajmniej dodali opcje powiększania okna search a nie małe na środku okienko ;)


Nie podano
PostWysłany: 19 Gru 2007, 16:04 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
małe? to co ty za rozdzielczości używasz? A co do interfejsu miałem na myśli ten na wstępie - ciekawy jest pomysł z listą miejsc w takiej formie a nie innej, ale jest troszkę mniej ładny bez tych klawiszy.


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 19 Gru 2007, 18:20 
piotrekn napisał(a):
małe? to co ty za rozdzielczości używasz?


1280 x 1024 monitor 19''... Second life robi z tego panorame na 1280 x 1000 czy coś takiego... uruchamiam w oknie a nie full screen...


Nie podano
PostWysłany: 19 Gru 2007, 20:29 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Posty: 1054
nick w SL: Noah Perinal
Sis masz chyba starszą kartę graficzną, która nie obsługuje niektórych funkcji. Dlatego mogą być zablokowane. ;-)


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 22 Gru 2007, 15:26 
Noah_Perinal napisał(a):
Sis masz chyba starszą kartę graficzną, która nie obsługuje niektórych funkcji. Dlatego mogą być zablokowane. ;-)


Ta nowa wersja to już lekka przesada ;)
http://jira.secondlife.com/browse/VWR-3970

Już brak obsługi wody jakoś dało się wytrzymac, ale to co teraz wymyślili to przesada. Mają umowę tylko z jednym producentem kart czy jak... ;)


Nie podano
PostWysłany: 22 Gru 2007, 16:30 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
Primo, GFy lepiej działają niż odpowiadające im Radeony. Secundo, w nowym WindLighcie niebo jest również brzydkie.


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 23 Gru 2007, 11:36 
piotrekn napisał(a):
Primo, GFy lepiej działają niż odpowiadające im Radeony.


W Crysis chodzi wszystko ładnie, Second Life ma bug-i i tyle.

A nad tym które są lepsze czy ATI czy nVidia to by można wiele mówic.

Fakt jest taki, że karta ATI 2600 XT bierze ~45Wat, temp. pracy 30C-50C i obsługuje wszystkie nowsze technologie i kosztuje niecałe 400pln (ze względu na nowocześniejszy sposób produkcji). Czy jest taka z nVidii? chyba na razie nie...


Nie podano
PostWysłany: 25 Gru 2007, 17:43 
Dołączenie:
Marzec 2007
Posty: 60
nick w SL: mormir slade
a mi się nawet podoba najnowsza wersja klienta do secondlife :-) 8-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Gru 2007, 09:17 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
ma kilka małych błędów, jak na przykład brzydkie niebo (chociaż mam nadzieję, że to naprawią)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Gru 2007, 09:52 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 1716
nick w SL: Llorando Runo
A z niebem to dziwny fenomen. Poinformowali by pogrzebać w ustawieniach z nim, no i u mnie okazuje się że te śmieszne paski wyskakują na co drugim położeniu suwaka (a chyba ze 5 pozycji ma suwak). Szkoda tylko że na najwyższym ustawieniu mam paski, i muszę o oczko niżej mieć. Przynajmniej trochę wodę poprawili z tym bump maping’iem, i mapa jaką użyli jest mniej gęstą i mniej symetryczna, przez co nie ma już efektu „kratki”, choć dalej mi się nie podoba w porównaniu do bez tego efektu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 27 Gru 2007, 07:30 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
ale ty masz Radeona, tak? Ja używam GF 7600 i mam niebo poskładane z płatów (płaskich), które na siebie zachodzą i ja to widzę.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 27 Gru 2007, 08:36 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 1716
nick w SL: Llorando Runo
GF'a 6800 GS


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Panel
Góra
Skocz do:  
cron
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso