Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 14:54 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Mój pilot do zmiany stacj iradiowych na mojej parceli ma 2 skrypty do ruchu teksturką. Czy on może powodować okropne lagi? skrypt działa od kiedy w Republice można ziemie rzadowe nabyć.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 16:00 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Mariuszu,
Mam łącze 6MB. Sprawdzane na stronach, gdzie są tzw. test IP. Z netem jest wszystko ok. Tak, zanim nie były night klubu lagów nie miałam - nie wiem czy to zbieg okoliczności czy jak - ja tylko apeluję, żeby Pr odlagować nieco.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 16:03 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
Ja miałam lagi wtedy, kiedy na PR spadła klęska śniegu. W tej chwili wszystko wróciło do normy - czyli żadnych rewelacji, ale też i dramatu nie ma.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 17:59 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
ok ja test zrobilem, nie widzę różnicy pomiędzy lagami bez botów a z botami, w większości komunikaty pojawiały się na "gubienie pakietów" to oczwiście wina mojego słabego internetu, 2 światła w SKY lagowały w wyraźny sposób, ale tylko w Sky Clubie - skasowałem je, kilkakrotnie dostawałem komunikat o błędach serwera na którym położony jest region, dwa które udało mi się "złapać" są poniżej, dostałem też jeden komunikat z tym takim błędem: " za dużo obiektów ze skryptami na regionie" :-/

Image
Image

odwiedziłem też region z trafikiem 100 000 botów jest tam 75 co ciekawe nigdy nie pojawiały mi się komunikaty dotyczące serwera ... to daje do myślenia, zresztą każdy z Was może sobie sam taki test przeprowadzić...
oczywiście nie twierdze, że test taki jest wiarygodny przecież to internet i ruch w nim może zmieniać sie co 5 minut tak samo w Second Life


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 18:17 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
To ze boty obciazaja serwer (nikoniecznie lacze ) to jest to oczywiste , nie ma tu o czym dyskutowac chyba.

Normalny klient sciaga dodatkowo textury, jednak sam bot jest obslugiwany tak samo normalny klient przez serwer. Bot dostaje informacje o obiektach, o przemieszczeniach avatarow itd.

Jednak poza botami czy normalnymi klientami serwer obciazaja tez skrypty , aktywne obiekty , i fizyczne obiekty i ilosc normalnych primow itd :)

Dodatkowo moze sie na to nalozyc nawet jakis feler serwera o czym wspomniala morri.

Jednak nie ulega watpliwosci ze kazdy dodatkowy bot dodatkowo obciaza server. Jesli ktos chce jakos podwazyc to co napisalem , to niech tez powie czy ma jakiekolwiek pojecie o pakietach miedzy klientem a sl, albo jak wogole taki bot dziala.


Jeszcze dolacze staty simu
Image


Na samym dole sa ciekawe wartosci
W sumie czas odswierzenia wynosi 24 ms
a Agent prawie 5 ms , z tego wynika ze gdyby z simu pozbyc sie wszystkich avatarow sim chodizlby troche szybciej
najwiecej ms jest przy skryptach 10 ms, z tego wynika ze gdyby pozbyc sie wszystkich skryptow sim chodzilby prawie 2 razy szybciej :]

Co do skryptow to jest ich troche duzo aktywnych bo az 7000 , normalnie dzialajacy sim ma cos kolo 5000 chyba


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 18:36 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
wg. Ciebie wychodzi na to, że 6 botów Sky robią niemiłosierne lagi na cały region, co dopiero będzie jak przyjdzie do PR 70 osób??? ( proponuje wprowadzić limit osób na regionie do 2 wtedy lagów nie będzie :P ;) ) , dziwne dla mnie jest to ze na DMAX moim poprzednim regionie np. w nasze 1sze urodziny było 45 osób + 10 botów i lagów nie było czyli 55 osób na regionie klub ze "oświetleniem" o wiele wiekszym niż teraz + mieszkania damowe i ich wyposażenia + działki na wynajem (wszystkie wynajęte) tylko że... pol regionu stało puste był tam tylko ZNAK i jakaś inna firma, moje zdanie jest takie... Polska Republika jest poprostu przeładowana!

[ Dodano: 2009-02-13, 18:39 ]
C Nishi napisał(a):
Co do skryptow to jest ich troche duzo aktywnych bo az 7000 , normalnie dzialajacy sim ma cos kolo 5000 chyba

hmmm bardzo ciekawe może na tym trzeba się skupić?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 18:49 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
Mariusz Tomsen napisał(a):
wg. Ciebie wychodzi na to, że 6 botów Sky robią niemiłosierne lagi na cały region,


tak tego nie napisalem , ale nie mozna mowic ze boty calkowicie niemaja wplywu na sim :)
kazdy bot ma pewien wplyw w postaci ms na sim. bez botow sim chodzi szybciej niz z botami :P no juz jasniej tego nie napisze.

Jednoczesnie wynika z tych statystyk ze w republice kluczowa role w obciazeniu simu maja skrypty. Boty w pewnym procencie ale jednak maja :]


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 18:57 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Zajrzałam na listę Top Scripts we właściwościach wyspy. Ułożyłam sobie skrypciki wg czasu. Najwyżej na liście były pooferki motylki i takie tam. No i maszyny do Zyngo i innych takich, które się ostatnio rozmnożyły. Plus jakiś kot o wdzięcznie brzmiącym imieniu. Kto ma, ten wie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:06 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Takiego samego kota miała Madonna i wg. listy Ayumi jaka była swego czasu jej kot nie lagował, a mój na liście był - więc w wiarygodność tego jakoś nie wierzę bo wersje kotów były identyczne, a tylko jednego wykrywało - oba łaziły po działkach.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:07 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
Morri, jeżeli gdziekolwiek w PR szlaja się któreś z wcieleń mojego kota, zabij albo oddaj do schroniska.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:09 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2007
Posty: 145
nick w SL: Uzi Boa
I tym samy Eve zakończyła temat, który sama założyła...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:11 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2008
Posty: 1517
nick w SL: Anulka Zimminy
Nie da sie.. to pewnie duch kota ktorego wielokrotnie zabil Room swego czasu.. Pani, odpusc mu jego bezecenstwa.. :mrgreen:


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:12 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
sluchajcie (i tutaj te słowa kieruje szczególnie do Uzi i Morri) no przydałoby się coś z tym wkońcu zrobić! ja też nie mam wielkiej przyjemności jak goście mojego klubu skarżą się na lagi podczas imprezy, jakby co to usune pol klubu ;-) to taka propozycja z mojej strony czekam na Wasze


Ostatnio edytowany przez Mariusz Tomsen, 13 Lut 2009, 19:13, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:13 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Człowiek chce dla PR dobrze to wszyscy atakują :-(

Wychodzę stąd... Widzę, że tu rządzi kilka osób i nic powiedzieć nie można jako mieszaniec... :-(

Ja tematu nie kończę - ja stwierdzam fakt - dwa przedmioty TAKIE SAME w dwóch końcach simu i tylko jeden jest na liście - już kiedyś z Ayumi omawiałam to. Jakis cud, że kotek (bodajże) rudy/kremowy jest nielagowy, a czarny (bo czarne przecież pecha przynoszą) laguje? Absurd. Dlatego nie wierzę temu programowi. Tak samo w kwestii motyli - wszystkie są takie same z jednego sklepu Botanical - różnią się tylko kolorem niczym więcej i tu tak samo - jedne są na liście inne nie.

Chyba oczywiste, że jest coś nie tak w takim razie?


Ostatnio edytowany przez Eve Amoufhaz, 13 Lut 2009, 19:22, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:22 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
Eve to nie oto chodzi, ja starałem się tylko udowodnić (może lepiej będzie jak powiem usprawiedliwić) że Sky aż tak nie przyczynia się do tych lagów, wiadomo światla w klubie robia lagi, nasz quiz - wątpie bo dziala tylko w weekend, boty? hmmm niesądze, jednak temat jest bardzo poważny i dziękuje Ci że go zaczełaś, jest jasne, że (tak myślę) wszystkim nam zależy na dobru PR, każdy nowy użytkownik Sl kiedy wejdzie na sim i spotkają go tu same lagi nigdy tu nie wróci. Trzeba coś zrobić wkońcu, skoro aż takie wielkie lagi są, ja jak już pisałem lagów mam mało co dziwne o wiele więcej lagów na regionie ma Mariusz Cioc ( net 6 mb) i powiem szczerze że tego nierozumiem, goście naszego klubu często się skarżą na lagi więc coś w tym jest...
moja 1 propozycja: nie wiem ile jest osób które mają prawa budowlane na PR ale proponuje, żeby każda osoba usunęła przynajmniej 1-2 obiekty mające jakiś działający skrypt... (od czegoś trzeba zacząć)


Ostatnio edytowany przez Mariusz Tomsen, 13 Lut 2009, 19:35, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:30 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Ja mogę dla jasności parametry swojego kompa napisać.

Internet: 6 MB
Pamięć RAM 2 GB
Grafika: GF 8600
Procesor: 2,4 GHx x 2
Płytę główną mam Asusa.

Dlatego dla mnie też jest to dziwne.
Dotychczas było ok, a ostatnie z tydzień/dwa jest tragedia.

Ciebie Mariuszu nie uważam, że atakujesz, ja się dziwię innym osobom, że tak reagują. Ayumi może potwierdzić, że tę listę z programu mi mówiła i zadziwiające, że dwa takie same koty - różniące się tylko kolorem - nie były wykrywane. To samo w kwestii motyli - nie znam angielskiego na tyle, aby się z creatorem dogadać, ale jeśli jest to możliwe mogę go spytać o to czy możliwe są motyle z takim czy takim skryptem, żeby nie lagowały - tylko musiałby mi ktoś pomóc ten tekst napisać. Sklep to Botanical - wielu osobom znany z tego co wiem.

Ale nadal uważam za dziwne to, że identyczne przedmioty a nie wszystkie są przez ten program widziane - bo nie wierzę, że kolor biały laguje bardziej niż różowy.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:36 
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Posty: 306
Eve, niekoniecznie musi być coś nie tak. Inaczej będzie oddziaływał na sima wieloprimowy obiekt który jest gdzieś na uboczu i nikt go nie ogląda a inaczej taki który jest na przykład w bardziej ruchliwym miejscu i jest oglądany przez każdego awatara wchodzącego do sima. Do tego jeszcze jeśli taki obiekt jest oskryptowany, porusza się i wchodzi w inne interakcje z otoczeniem to wyniki mogą być różne. Czasami nawet konfiguracja skryptu może mieć znaczenie, jeśli się na przykład ustawi inny zasięg wykrywania awatarów dla zwierzaka ( jeśli to jest akurat taki kot który potrafi podchodzić do awatarów, łasić się itp.).


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:52 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
On ma bardzo mały zasięg. Chyba metr obok niego trzeba stać, żeby zauważył i ew. podszedł, ale większość czasu siedzi. Na początku był na mojej działce za działką amana nad sama wodą na wschodzie PR i na liście był. Działka Madonny jest bliżej rynku (za budynkiem z biblioteką) a jej kota na liście nie było. Dlatego to wydaje się dziwne. A działkę mam na poboczu daleko od rynku - więc to, że moje motyle ponoć lagują też jest dziwne, bo nikt poza mną ich nie ogląda - a na własnej działce lagów nie mam. W okolicach innych domków też nie. Najgorzej jest w okolicach rynku i sam rynek. W Pubie mi się też wszystko wczytywało dotychczas - a tam mam kota od samego początku.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 20:19 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2007
Posty: 188
AnulkaZ napisał(a):
Nie da sie.. to pewnie duch kota ktorego wielokrotnie zabil Room swego czasu.. Pani, odpusc mu jego bezecenstwa.. :mrgreen:


Żeś się uczepiła tego kota... Trafił do lepszego miejsca :P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 23:47 
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 88
Zostawcie juz tego niewinnego kociaka.... ostatnio madra glowa siedzaca juz troche w SL spogladajac w Statistic Bar w 'pewnym miejscu' (bez reklamy) od razu mowi: masz o 50% za duzo aktywnych skryptow na landzie, nawet jak na serwer klasy 5 - a bylo ich wtedy ponad 8000 i istnieje b. duze prawdopodobienstwo, ze jak przyjdzie troche ludzi to lagi bede.... z tego wlasnie powodu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 09:22 
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Posty: 306
Na pewno jeden kotek nie zalagował całej PR. Nie wiem jak jest na wyspach LL ale w OpenSimach Master Avatar może wyłączać skrypty użytkowników więc jakieś narzędzia są. Gdy są największe lagi można podejrzeć Top Scripts i wyłączyć na parę minut te skrypty które najbardziej obciążają serwer. Będzie wtedy wiadomo czy bardziej chodzi o jakość (lub bylejakość skryptów) czy o ilość.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 15:45 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 378
nick w SL: Linka Demina
popłakałam się ze śmiechu.
Sumując.
Kilka botów rządzi republiką, a po rządzeniu dorabiają u Mad ( bo to nie jest klub szowinisty Pawella!), codeee chodzi w kółko i liczy skrypty, Morri łapie kota( pewnie dlatego, że jest zazdrosna, sama jest kotem, a podwórko jedno). jAumi zbiera motyle tylko czarne bo te nie lagują, a Mariusz oddaje pół klubu na cele dobroczynne.
Czyż to nie jest najwspanialszy sim na ziemi?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 16:34 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Tak, droga Linko. t ojest cudony sim. Dlatego tacy jak ja nadal tam przebywają i ziemii nie chcą oddać.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 21:23 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 55
Gdzieś kiedyś słyszałem/ czytałem (poprawcie mnie jesli sie mylę), że

na jeden serwer pzrypadają 4 simy więc:
Wystarczy, że jeden z simów bedzie za mocno obciążony by lagi miał cały serwer, czyli wszytkie simy


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 21:26 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2008
Posty: 1517
nick w SL: Anulka Zimminy
Na jeden serwer przypadaja 4 simy typu Homestead a nie jest tak w przypadku PR. PR jest pelna prywatna wyspa i dziala samodzielnie na wydzielonym serwerze.
Tak wiec pomyliles typy rejonow/simow


Ostatnio edytowany przez AnulkaZ, 15 Lut 2009, 08:40, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Lut 2009, 00:50 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Ja właśnie mówię, co widziałam w Top Scripts. Bez wnikania w szczegóły. Jak kto nie wierzy, to zrobię screena. Nie wiem, kto rządzi. Robiłam wszystko, co w mojej mocy, żeby odlagować PR, włącznie z kontaktem z Lindenami. Średnio mnie wtedy ktokolwiek słuchał, może dlatego, że nie należę do tych tajemniczych rządzących. Kwestia stawiania primów na inną grupę i lagów z tego wynikających to bujda na resorach i zupełnie nie o lagi chodziło, kiedy zmienialiśmy grupę uprawnioną do rezowania.

Co do kota, nie patrzyłam czyj, widziałam tylko że jest i robi lag ogonem.


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości

Moderatorzy

Madelaine, Republika Polska

Panel
Góra
Skocz do:  
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso