Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 20:35 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
W klubie Pawlla ponoć tańczą boty. Na rynku stoi bot ze Sky. Sky ma dookoła z 7 botów - po co tyle? Jak wiemy boty lagują. Dzięki zalagowanej PR nie mogę się teraz zalogować po crashu.

Może należałoby się zastanowić co ma w PR być - boty czy avatary prawdziwych ludzi, bo jak na razie widzę, że mimo, że mam dobry komputer to od kiedy ilość botów rośnie to obok Sky bez "zawisu" przejść się nie da - a ustawianie grafiki na low? Dlaczego nie?

Dlatego, że nie będę na koszt botów niszczyć sobie widoki ładnych kamienic PR i roślinności jaka jest w Polskiej Republice. Jak lagów i crashów nie było tak teraz można się pochlastać.

W imieniu swoim i innych osób, które także laguje - wnioskuję i proszę o przemyślenie pomysłu z botami. Zamiast bota z tabliczką wystarczy postawić samą tabliczkę - naprawdę...

Edit: Oraz wnioskuję o jakieś przeszukanie co laguje w PR, rozmawiałam z Mariuszem, więc jeśli to prawda co on mówi, że coś jest nie tak i dziwnie PR laguje - trzeba doszukać się przyczyn - dotychczas lagów nie miałam, a teraz jest coraz gorzej.

Pozdrawiam.


Ostatnio edytowany przez Eve Amoufhaz, 12 Lut 2009, 22:14, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 20:57 
Dołączenie:
Luty 2009
Posty: 12
nick w SL: Dsx Viking
Jeśli prawdą jest to co mówi Eve to
precz z botami


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 21:49 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
Eve Amoufhaz napisał(a):
W klubie Pawlla ponoć tańczą boty.

Taaak?
Niezwykle one są wygadane 8-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 21:50 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
Posty: 4035
nick w SL: Jacek Shuftan
Wydaje mi sie, ze bot laguje tak, jak zwykly avatar na obecny na SIMie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 21:53 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 825
Popieram Eve precz z botami.Mnie laguje jak za przeproszeniem cholera patrze a tu bot jakieś dziewczynki z tabliczka sama tabliczka już starczy :-/


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 21:58 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2008
Posty: 70
nick w SL: Adams Dovgal
Sama tabliczka trafficu niestety nie zrobi ;-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:00 
Dołączenie:
Luty 2009
Posty: 7
nick w SL: CT
Boot bedzie lagowal zawsze tak samo jak zwykly avi.Eve mozesz miec super machine a lagi zdarzaja sie nawet na najlepszych komputerach co moge stwierdzic sam po sobie.
Lagów bedzie mniej jak aviki beda chodzic mniej strojnie,same włosy u pan czasami maja po 200 primow doliczajac do tego primowe ubrania etc sami sobie stwarzamy lagi a zwalamy na biedne booty :mrgreen:


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:09 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Posty: 61
nick w SL: Gosienka008 Georgia
A ja jestem zdania, że jak Wielkie Królestwo of Linden Lab zrobi porządek u siebie w tych swoich miliardowych ilościach kabelków to i lagi znikną:P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:12 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Ale akcja odlagować PR nie zaszkodzi :-)

Mi Codee powiedział, że boty lagują i że się na tym zna, więc zgłosiłam tylko pomysł zastanowienia się.

Jeśli to coś innego to trzeba przyczyn poszukać.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:18 
Dołączenie:
Luty 2009
Posty: 7
nick w SL: CT
Eve wierz mi ,iż takowy bot nie czyni zła sl ma bardzo wielki obszar nie wiem dokładnie jaki i nie chce mi sie szukać w necie i przypominać,ale to sie składa z kilku serwerów i każdy jest od czegoś innego.Gdyby słonia położyć na mrooofke tyż by nie zdzierżyła :) mam dla Ciebie ciekawostke kliknij tylko w link ;-) I jak ma nie być lagów :D


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:19 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2007
Posty: 361
nick w SL: Pawell Bulloch
Eve, obrażasz panie, które u mnie pracują. Zapewniam Cię, że żadna z nich nie jest botem. Czy to zamyka temat?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:22 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Posty: 61
nick w SL: Gosienka008 Georgia
To teraz te biedne mrooofke tam wpuścić i niech robi porządek.
A najlepiej to cała jej rodzine.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:23 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
W klubie Pawell's Angels nie ma botów.
A przy okazji, Eve, to nie jest klub Pawła. Właścicielami jesteśmy we troje - Madonna, Pawell i ja. Dziwne, że osoba z Twoim światopoglądem a priori uznała, że rządzi mężczyzna 8-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:25 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Pawell ja napisałam to na podstawie wniosków z tego co sam kiedyś powiedziałeś. Skoro z pomysłu nie skorzystałeś jednak to wystarczy powiedzieć i tyle.


Co do lagów w PR rozmawiałam z Mariuszem właścicielem Sky. Powiedział mi, że lagi w PR są czymś dziwnym, tym bardziej, jeśli się ma 6MB łącze, 2GB RAM i najlepszą grafikę GF 8600.

Więc zamiast szukania co zamyka temat Pawell włączyłbyś się do pomysłu znalezienia przyczyn lagów w PR. Od niejednej osoby już słyszę, że to jest coś dziwnego.

Coś z serverem - możliwe, ale co w takim razie? Każdy sim ma swój server - mam rozumieć, że PR stoi na jakimś złym? Jakoś w to nie wierzę.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:27 
Dołączenie:
Luty 2009
Posty: 7
nick w SL: CT
Czytaj co pisze bo zaczne od tylu :-P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:29 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Vangelis napisał(a):
Czytaj co pisze bo zaczne od tylu :-P


Przeczytałam. Ale z tego co mi mówiono to każdy sim na jakimś serverze leży, więc stąd pytanie - PR dostała jakiś wolny?

Już nawet w Second Poland miastach nie mam lagów, a w PR mam. A dotychczas nie miałam nigdzie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lut 2009, 22:41 
Dołączenie:
Luty 2009
Posty: 7
nick w SL: CT
Kazdy serwer urzymuje inna opcje np skrypty etc...http://pl.wikipedia.org/wiki/Second_Life

i nie ma sie co dziwic ze laguje


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 08:38 
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Posty: 306
Najłatwiej zwalić winę na boty. Większość botów nie pobiera danych graficznych z serwera i potrzebuje znacznie mniej informacji niż typowy awatar uruchomiony na standardowym graficznym kliencie SL. Nawet na łączu GPRS można zalogować kilka botów a klienta graficznego nie zalogujesz.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 11:13 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Owszem, mamy jakiś lewy serwer, o czym jako estate manager pisałam do Linden Lab dwukrotnie i o czym Ci, droga Eve mówiłam. Jeśli coś laguje w Sky, to światła, quizery i inne takie. Myślę, że można było porozmawiać z którymś z EM przed objeżdżaniem ludzi na forum ;)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 14:41 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
no to moja pora wypowiedzieć się na ten temat! po 1 lagi w Polskiej Republice były zanim pojawił się Sky ze swoimi botami, dokładnie to sprawdziłem zanim tam się znaleźliśmy i chyba każdy wie dlaczego w PR są lagi, po 2 jeszcze wczoraj Eve pisała mi, że ma lagi od czasu powstania nowego night clubu więc nierozumiem dlaczego dzisiaj pisze inaczej, po 3 poprzednio miałem wyspe około 30 000 metrów i mieliśmy tam 10 botów włączonych zawsze, a lagów nie było prawie nigdy (spytajcie stałych bywalców Sky Club, byłych mieszkańców Sky Village, byłych mieszkańców darmowych mieszkań, czy osób które wynajmowały tam sklepy), więc myślę, że argument co do botów jest lekko mówiąc nietrafiony. Jakieś 2 miesiące temu do PR przyszła jedna ładna Pani o nazwisku Linden, Jej zdaniem lagi są spowodowane tym, iż członkowie grupy budujący obiekty nie należą do grupy właścicielskiej (mniej więcej), grupę taką stworzona, lagi są dalej. Niestety dużą część wyspy Jej właścicielka musi wynajmować to zrozumiałe, każdy może na wyspie stawiać co tylko mu się podoba, w niebie jest bardzo dużo obiektów porozwalanych ogólnie panuje bałagan (tutaj zauważę że sam widziałem obiekt mający 1 prim, poofer, który spowalniał wyspę w taki sposób, że przejście od Forumowej do fontanny zajeło mi jakieś 5 minut), nikogo nie chce oskarżać bo nie mam dowodów, ale jako były właściciel polowy regionu wydaje mi się to dziwne, a nawet bardzo dziwne. Ja powiem szczerze mam net 1 mb (w porywach) ale dość dobry komputer, ja lagów nie mam aż takich żeby był to dla mnie jakiś problem, oczywiście mówię tu o sobie, ale skoro Eve nagle zaczęła lagi mieć nie do wytrzymania może coś nie tak jest z Twoim netem?

ps. dzisiaj postaram się zrobić mały test i będzie wszystko jasne, no i jeszcze dwie sprawy (będę bardzo szczery) po co stwarzać w PR "coś" (to "coś" do dowolnej interpretacji) co praktycznie nie funkcjonuje i w żaden sposób nie przyczynia się do rozwoju regionu już wolę mieć te lagi, ale żeby przynajmniej coś na wyspie się działo, no i sprawa druga postaram się po troche wykupować (czyt. wynajmować) ziemie na PR - nie po to zeby rozbudowywać klub lecz po to żeby mniej osób miało na niej prawa budowlane.


Ostatnio edytowany przez Mariusz Tomsen, 13 Lut 2009, 15:14, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 14:54 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Mój pilot do zmiany stacj iradiowych na mojej parceli ma 2 skrypty do ruchu teksturką. Czy on może powodować okropne lagi? skrypt działa od kiedy w Republice można ziemie rzadowe nabyć.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 16:00 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Mariuszu,
Mam łącze 6MB. Sprawdzane na stronach, gdzie są tzw. test IP. Z netem jest wszystko ok. Tak, zanim nie były night klubu lagów nie miałam - nie wiem czy to zbieg okoliczności czy jak - ja tylko apeluję, żeby Pr odlagować nieco.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 16:03 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
Ja miałam lagi wtedy, kiedy na PR spadła klęska śniegu. W tej chwili wszystko wróciło do normy - czyli żadnych rewelacji, ale też i dramatu nie ma.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 17:59 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
ok ja test zrobilem, nie widzę różnicy pomiędzy lagami bez botów a z botami, w większości komunikaty pojawiały się na "gubienie pakietów" to oczwiście wina mojego słabego internetu, 2 światła w SKY lagowały w wyraźny sposób, ale tylko w Sky Clubie - skasowałem je, kilkakrotnie dostawałem komunikat o błędach serwera na którym położony jest region, dwa które udało mi się "złapać" są poniżej, dostałem też jeden komunikat z tym takim błędem: " za dużo obiektów ze skryptami na regionie" :-/

Image
Image

odwiedziłem też region z trafikiem 100 000 botów jest tam 75 co ciekawe nigdy nie pojawiały mi się komunikaty dotyczące serwera ... to daje do myślenia, zresztą każdy z Was może sobie sam taki test przeprowadzić...
oczywiście nie twierdze, że test taki jest wiarygodny przecież to internet i ruch w nim może zmieniać sie co 5 minut tak samo w Second Life


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 18:17 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
To ze boty obciazaja serwer (nikoniecznie lacze ) to jest to oczywiste , nie ma tu o czym dyskutowac chyba.

Normalny klient sciaga dodatkowo textury, jednak sam bot jest obslugiwany tak samo normalny klient przez serwer. Bot dostaje informacje o obiektach, o przemieszczeniach avatarow itd.

Jednak poza botami czy normalnymi klientami serwer obciazaja tez skrypty , aktywne obiekty , i fizyczne obiekty i ilosc normalnych primow itd :)

Dodatkowo moze sie na to nalozyc nawet jakis feler serwera o czym wspomniala morri.

Jednak nie ulega watpliwosci ze kazdy dodatkowy bot dodatkowo obciaza server. Jesli ktos chce jakos podwazyc to co napisalem , to niech tez powie czy ma jakiekolwiek pojecie o pakietach miedzy klientem a sl, albo jak wogole taki bot dziala.


Jeszcze dolacze staty simu
Image


Na samym dole sa ciekawe wartosci
W sumie czas odswierzenia wynosi 24 ms
a Agent prawie 5 ms , z tego wynika ze gdyby z simu pozbyc sie wszystkich avatarow sim chodizlby troche szybciej
najwiecej ms jest przy skryptach 10 ms, z tego wynika ze gdyby pozbyc sie wszystkich skryptow sim chodzilby prawie 2 razy szybciej :]

Co do skryptow to jest ich troche duzo aktywnych bo az 7000 , normalnie dzialajacy sim ma cos kolo 5000 chyba


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 18:36 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
wg. Ciebie wychodzi na to, że 6 botów Sky robią niemiłosierne lagi na cały region, co dopiero będzie jak przyjdzie do PR 70 osób??? ( proponuje wprowadzić limit osób na regionie do 2 wtedy lagów nie będzie :P ;) ) , dziwne dla mnie jest to ze na DMAX moim poprzednim regionie np. w nasze 1sze urodziny było 45 osób + 10 botów i lagów nie było czyli 55 osób na regionie klub ze "oświetleniem" o wiele wiekszym niż teraz + mieszkania damowe i ich wyposażenia + działki na wynajem (wszystkie wynajęte) tylko że... pol regionu stało puste był tam tylko ZNAK i jakaś inna firma, moje zdanie jest takie... Polska Republika jest poprostu przeładowana!

[ Dodano: 2009-02-13, 18:39 ]
C Nishi napisał(a):
Co do skryptow to jest ich troche duzo aktywnych bo az 7000 , normalnie dzialajacy sim ma cos kolo 5000 chyba

hmmm bardzo ciekawe może na tym trzeba się skupić?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 18:49 
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 607
Mariusz Tomsen napisał(a):
wg. Ciebie wychodzi na to, że 6 botów Sky robią niemiłosierne lagi na cały region,


tak tego nie napisalem , ale nie mozna mowic ze boty calkowicie niemaja wplywu na sim :)
kazdy bot ma pewien wplyw w postaci ms na sim. bez botow sim chodzi szybciej niz z botami :P no juz jasniej tego nie napisze.

Jednoczesnie wynika z tych statystyk ze w republice kluczowa role w obciazeniu simu maja skrypty. Boty w pewnym procencie ale jednak maja :]


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 18:57 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Zajrzałam na listę Top Scripts we właściwościach wyspy. Ułożyłam sobie skrypciki wg czasu. Najwyżej na liście były pooferki motylki i takie tam. No i maszyny do Zyngo i innych takich, które się ostatnio rozmnożyły. Plus jakiś kot o wdzięcznie brzmiącym imieniu. Kto ma, ten wie.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:06 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Takiego samego kota miała Madonna i wg. listy Ayumi jaka była swego czasu jej kot nie lagował, a mój na liście był - więc w wiarygodność tego jakoś nie wierzę bo wersje kotów były identyczne, a tylko jednego wykrywało - oba łaziły po działkach.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:07 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Posty: 6356
nick w SL: Madelaine Sautereau
Morri, jeżeli gdziekolwiek w PR szlaja się któreś z wcieleń mojego kota, zabij albo oddaj do schroniska.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:09 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2007
Posty: 145
nick w SL: Uzi Boa
I tym samy Eve zakończyła temat, który sama założyła...


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:11 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2008
Posty: 1517
nick w SL: Anulka Zimminy
Nie da sie.. to pewnie duch kota ktorego wielokrotnie zabil Room swego czasu.. Pani, odpusc mu jego bezecenstwa.. :mrgreen:


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:12 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
sluchajcie (i tutaj te słowa kieruje szczególnie do Uzi i Morri) no przydałoby się coś z tym wkońcu zrobić! ja też nie mam wielkiej przyjemności jak goście mojego klubu skarżą się na lagi podczas imprezy, jakby co to usune pol klubu ;-) to taka propozycja z mojej strony czekam na Wasze


Ostatnio edytowany przez Mariusz Tomsen, 13 Lut 2009, 19:13, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:13 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Człowiek chce dla PR dobrze to wszyscy atakują :-(

Wychodzę stąd... Widzę, że tu rządzi kilka osób i nic powiedzieć nie można jako mieszaniec... :-(

Ja tematu nie kończę - ja stwierdzam fakt - dwa przedmioty TAKIE SAME w dwóch końcach simu i tylko jeden jest na liście - już kiedyś z Ayumi omawiałam to. Jakis cud, że kotek (bodajże) rudy/kremowy jest nielagowy, a czarny (bo czarne przecież pecha przynoszą) laguje? Absurd. Dlatego nie wierzę temu programowi. Tak samo w kwestii motyli - wszystkie są takie same z jednego sklepu Botanical - różnią się tylko kolorem niczym więcej i tu tak samo - jedne są na liście inne nie.

Chyba oczywiste, że jest coś nie tak w takim razie?


Ostatnio edytowany przez Eve Amoufhaz, 13 Lut 2009, 19:22, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:22 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2009
Posty: 55
nick w SL: Mariusz Tomsen
Eve to nie oto chodzi, ja starałem się tylko udowodnić (może lepiej będzie jak powiem usprawiedliwić) że Sky aż tak nie przyczynia się do tych lagów, wiadomo światla w klubie robia lagi, nasz quiz - wątpie bo dziala tylko w weekend, boty? hmmm niesądze, jednak temat jest bardzo poważny i dziękuje Ci że go zaczełaś, jest jasne, że (tak myślę) wszystkim nam zależy na dobru PR, każdy nowy użytkownik Sl kiedy wejdzie na sim i spotkają go tu same lagi nigdy tu nie wróci. Trzeba coś zrobić wkońcu, skoro aż takie wielkie lagi są, ja jak już pisałem lagów mam mało co dziwne o wiele więcej lagów na regionie ma Mariusz Cioc ( net 6 mb) i powiem szczerze że tego nierozumiem, goście naszego klubu często się skarżą na lagi więc coś w tym jest...
moja 1 propozycja: nie wiem ile jest osób które mają prawa budowlane na PR ale proponuje, żeby każda osoba usunęła przynajmniej 1-2 obiekty mające jakiś działający skrypt... (od czegoś trzeba zacząć)


Ostatnio edytowany przez Mariusz Tomsen, 13 Lut 2009, 19:35, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:30 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
Ja mogę dla jasności parametry swojego kompa napisać.

Internet: 6 MB
Pamięć RAM 2 GB
Grafika: GF 8600
Procesor: 2,4 GHx x 2
Płytę główną mam Asusa.

Dlatego dla mnie też jest to dziwne.
Dotychczas było ok, a ostatnie z tydzień/dwa jest tragedia.

Ciebie Mariuszu nie uważam, że atakujesz, ja się dziwię innym osobom, że tak reagują. Ayumi może potwierdzić, że tę listę z programu mi mówiła i zadziwiające, że dwa takie same koty - różniące się tylko kolorem - nie były wykrywane. To samo w kwestii motyli - nie znam angielskiego na tyle, aby się z creatorem dogadać, ale jeśli jest to możliwe mogę go spytać o to czy możliwe są motyle z takim czy takim skryptem, żeby nie lagowały - tylko musiałby mi ktoś pomóc ten tekst napisać. Sklep to Botanical - wielu osobom znany z tego co wiem.

Ale nadal uważam za dziwne to, że identyczne przedmioty a nie wszystkie są przez ten program widziane - bo nie wierzę, że kolor biały laguje bardziej niż różowy.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:36 
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Posty: 306
Eve, niekoniecznie musi być coś nie tak. Inaczej będzie oddziaływał na sima wieloprimowy obiekt który jest gdzieś na uboczu i nikt go nie ogląda a inaczej taki który jest na przykład w bardziej ruchliwym miejscu i jest oglądany przez każdego awatara wchodzącego do sima. Do tego jeszcze jeśli taki obiekt jest oskryptowany, porusza się i wchodzi w inne interakcje z otoczeniem to wyniki mogą być różne. Czasami nawet konfiguracja skryptu może mieć znaczenie, jeśli się na przykład ustawi inny zasięg wykrywania awatarów dla zwierzaka ( jeśli to jest akurat taki kot który potrafi podchodzić do awatarów, łasić się itp.).


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 19:52 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Posty: 580
nick w SL: Private.
On ma bardzo mały zasięg. Chyba metr obok niego trzeba stać, żeby zauważył i ew. podszedł, ale większość czasu siedzi. Na początku był na mojej działce za działką amana nad sama wodą na wschodzie PR i na liście był. Działka Madonny jest bliżej rynku (za budynkiem z biblioteką) a jej kota na liście nie było. Dlatego to wydaje się dziwne. A działkę mam na poboczu daleko od rynku - więc to, że moje motyle ponoć lagują też jest dziwne, bo nikt poza mną ich nie ogląda - a na własnej działce lagów nie mam. W okolicach innych domków też nie. Najgorzej jest w okolicach rynku i sam rynek. W Pubie mi się też wszystko wczytywało dotychczas - a tam mam kota od samego początku.

Pozdrawiam.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 20:19 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2007
Posty: 188
AnulkaZ napisał(a):
Nie da sie.. to pewnie duch kota ktorego wielokrotnie zabil Room swego czasu.. Pani, odpusc mu jego bezecenstwa.. :mrgreen:


Żeś się uczepiła tego kota... Trafił do lepszego miejsca :P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lut 2009, 23:47 
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 88
Zostawcie juz tego niewinnego kociaka.... ostatnio madra glowa siedzaca juz troche w SL spogladajac w Statistic Bar w 'pewnym miejscu' (bez reklamy) od razu mowi: masz o 50% za duzo aktywnych skryptow na landzie, nawet jak na serwer klasy 5 - a bylo ich wtedy ponad 8000 i istnieje b. duze prawdopodobienstwo, ze jak przyjdzie troche ludzi to lagi bede.... z tego wlasnie powodu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 09:22 
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Posty: 306
Na pewno jeden kotek nie zalagował całej PR. Nie wiem jak jest na wyspach LL ale w OpenSimach Master Avatar może wyłączać skrypty użytkowników więc jakieś narzędzia są. Gdy są największe lagi można podejrzeć Top Scripts i wyłączyć na parę minut te skrypty które najbardziej obciążają serwer. Będzie wtedy wiadomo czy bardziej chodzi o jakość (lub bylejakość skryptów) czy o ilość.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 15:45 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 378
nick w SL: Linka Demina
popłakałam się ze śmiechu.
Sumując.
Kilka botów rządzi republiką, a po rządzeniu dorabiają u Mad ( bo to nie jest klub szowinisty Pawella!), codeee chodzi w kółko i liczy skrypty, Morri łapie kota( pewnie dlatego, że jest zazdrosna, sama jest kotem, a podwórko jedno). jAumi zbiera motyle tylko czarne bo te nie lagują, a Mariusz oddaje pół klubu na cele dobroczynne.
Czyż to nie jest najwspanialszy sim na ziemi?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 16:34 
Dołączenie:
Lipiec 2008
Posty: 3307
nick w SL: MaxJames Chemistry
Tak, droga Linko. t ojest cudony sim. Dlatego tacy jak ja nadal tam przebywają i ziemii nie chcą oddać.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 21:23 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 55
Gdzieś kiedyś słyszałem/ czytałem (poprawcie mnie jesli sie mylę), że

na jeden serwer pzrypadają 4 simy więc:
Wystarczy, że jeden z simów bedzie za mocno obciążony by lagi miał cały serwer, czyli wszytkie simy


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lut 2009, 21:26 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2008
Posty: 1517
nick w SL: Anulka Zimminy
Na jeden serwer przypadaja 4 simy typu Homestead a nie jest tak w przypadku PR. PR jest pelna prywatna wyspa i dziala samodzielnie na wydzielonym serwerze.
Tak wiec pomyliles typy rejonow/simow


Ostatnio edytowany przez AnulkaZ, 15 Lut 2009, 08:40, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Lut 2009, 00:50 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Posty: 2318
nick w SL: Morrigan Polanski
Ja właśnie mówię, co widziałam w Top Scripts. Bez wnikania w szczegóły. Jak kto nie wierzy, to zrobię screena. Nie wiem, kto rządzi. Robiłam wszystko, co w mojej mocy, żeby odlagować PR, włącznie z kontaktem z Lindenami. Średnio mnie wtedy ktokolwiek słuchał, może dlatego, że nie należę do tych tajemniczych rządzących. Kwestia stawiania primów na inną grupę i lagów z tego wynikających to bujda na resorach i zupełnie nie o lagi chodziło, kiedy zmienialiśmy grupę uprawnioną do rezowania.

Co do kota, nie patrzyłam czyj, widziałam tylko że jest i robi lag ogonem.


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości

Moderatorzy

Madelaine, Republika Polska

Panel
Góra
Skocz do:  
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso