Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 06 Kwi 2008, 19:32 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2007
Posty: 484
nick w SL: Merlin Janick
Czy jest możliwe wyświetlenie tekstu na obiekcie jedno, dwuprimowym??

Przykład:
Podchodzi avatar, klika na belce (1 prim), naciska CTRL+V, naciska ENTER, na obiekcie pojawia się tekst który jest/był w schowku.

Dla uspokojenia :lol: tych którzy "żyją" z pisania skryptów - nie pytam jak to zrobić tylko czy jest to mozliwe.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Kwi 2008, 20:03 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
w formie textury? Nie na 1 primie. W formie "floating textu"? Tak, ustawiasz listen po kliku i ew. skasowanie po kilku(nastu?) sekundach.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Kwi 2008, 21:50 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 2632
nick w SL: WoodPaker Barbosa
co do kopiowania ze schowka.... Hmmmm... Nie wiem czy taka funkcja wogole istnieje. Podejzewam, ze trzebaby to "wklejac" nie poprzez CTRL+V a raczej poprzez /66 text
gdzie 66 to nr kanalu :-). Oczywiscie pojawialoby sie to jako floating text.
Co do pojawiania sie napisu jako textura jest kilka wyjsc.
1) slowo nie mogloby byc wiecej niz 5 literowe (jeden prim)
2) jesli chcemy slowo wiecej niz 5 literowe mozna zrobic 10 literowe ale to laczy sie z tym, ze trzebaby przygotowac dwuznaki. Czyli textury odpowiadajace za kazda mozliwa kombinacje liter. Czyli AB AC AD ..... AZ BA BB BC.... ZZ co z prostego rachunku matematycznego bez liczenia mowi, ze duzo. Oczywiscie mozna tez sprobowac trojznakow czyli AAA BBB CCC i wylaczyc takie, ktore nie maja racji bytu ale tu mamy kombinacji 25^3 minus 24 (25 bo jeszcze spacje) :D (trojznaki)... (przy trojznakach mielibysmy slowa 15 literowe) albo zdanie (jesli wlaczymy w to spacje :-)
Jak chcesz sie bawic zapraszam. Tylko zastanawiam sie czy te 16KB pozwoli na taka zabawe....


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Kwi 2008, 21:50 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2007
Posty: 484
nick w SL: Merlin Janick
Co to znaczy: "skasowanie po kilku(nastu?) sekundach"?

Tekst bedzie dalej widoczny czy nie?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Kwi 2008, 21:52 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 2632
nick w SL: WoodPaker Barbosa
kwestia Twojego widzimisie... chcesz by byl widoczny to bedzie. Nie chcesz to nie bedzie :-D


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 02:08 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2007
Posty: 484
nick w SL: Merlin Janick
Hej Wy, wielcy skrypterzy!! :lol: Nie mówcie mi ze się nie da przez CTRL+V!!!
:cry: :cry: :cry: :cry:


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 05:55 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Posty: 1054
nick w SL: Noah Perinal
Jaglarz masz nawyki z windows :mrgreen: ctrl+C i ctrl+V .... SL to nie windows 8-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 06:41 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
tzn. normalnie ze schowka możesz wkleić do skryptu, możesz wkleić na chat ogólny i jak to powiesz to się wyświetli, ale nic poza tym. A co do tych 16kB - to tylko pojemność skryptu, więc jak ponazywasz textury ich kombinacjami liter, to sprawa się ułatwi.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 09:50 
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Posty: 306
Wood dobrze kombinuje, z tym, że nie trzeba trzymać tekstur w primie żeby je wyświetlić. Wystarczy znać ich key.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 12:41 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 2632
nick w SL: WoodPaker Barbosa
to nie zmienia faktu, ze trzeba
a) przygotowac tekstury w liczbe 25^2 lub 25^3
b) napisac program, ktory bedzie rozwalal wyrazy na dwu-, trzyznaki i je wklejal jako tekstury. Co przy dwuznakach daje ponad 600 a przy trojznakach daje ponad 15 tysiecy tekstur. To wszystko musi znalezc sie w 16KB programie


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 15:33 
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Posty: 306
Masz dzisiaj strasznie defetystyczne podejście do tematu, Wood. Przecież dane można trzymać w kilku primach a sam skrypt do podziału i porównywania ciągów tekstowych to prosta i krótka sprawa. Całość żmudna (stablicowanie danych), kosztowna (wczytanie do SL tylu tekstur) i na pewno powolna w działaniu ale wykonalna. Pytanie brzmiało czy to da się zrobić, nie było mowy o kosztach i funkcjonalności.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 15:56 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
Posty: 4035
nick w SL: Jacek Shuftan
Mimo, ze nie bardzo wiem o czy mowicie, to widze, ze cos o wyswietlaniu napisow. Widzialem takie tablice, gdzie wlasnie wyswietlano napisy poprzez kombinacje liter- sa do kupienia w SL.
Nie wiem czy to cos pomoze - ale tablice niewielkoprimowa zrobil tez Rysiu666 na polamanych primach - mozna ja obejrzec w siedzibie Gratki.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Kwi 2008, 17:22 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 2632
nick w SL: WoodPaker Barbosa
Krecik napisał(a):
Masz dzisiaj strasznie defetystyczne podejście do tematu, Wood. Przecież dane można trzymać w kilku primach a sam skrypt do podziału i porównywania ciągów tekstowych to prosta i krótka sprawa.


Pytanie bylo o jeden prim wiec odpowiadam wzgledem jednego prima

Jacek napisał(a):
Nie wiem czy to cos pomoze - ale tablice niewielkoprimowa zrobil tez Rysiu666 na polamanych primach - mozna ja obejrzec w siedzibie Gratki.


Tak, ta wiem. Ale pytanie bylo o jeden priom wiec odpowiadam na pytanie jak za pomoca jednego prima przedstawic wyraz od 1-15 liter :-D


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Kwi 2008, 18:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2007
Posty: 1181
nick w SL: Krzysztof Aeon
Byłoby jeszcze miło, gdyby Jaglarz się nam objawił i powiedział, o które rozwiązanie mu konkretnie chodzi.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Kwi 2008, 21:05 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Posty: 1054
nick w SL: Noah Perinal
Jacku chodzi ci o XyText ? Rysiu kiedyś mi opowiadał o skrypcie, który na jednym primie wyświetlał 3 znaki literowe w formie tekstury. Na kilku primach można tworzyć całe zdania z układów liter. Szczegółów jak to działa nie znam. Rysiu wykorzystał to w "zgaduli" w Podexie i w "gratce" na tablicy ogłoszeń. Jak to działa dokładnie ? Nie wiem. Wiem, że się szuka pod hasłem "XyText".

XyText 1.02 jest trochę opisany tu pod linkiem , ale istnieje już też wersja 1.5 na wiki.secondlife.com


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Kwi 2008, 21:24 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
Posty: 4035
nick w SL: Jacek Shuftan
Zgadula w PODEXIE byla robiona raczej po bozemu - 1 prim - 1 litera. Tablica w Gratce dzialala chyba jakos tak, ze prim jest polamany i na roznych sciankach wyswietlaja sie rozne textury? ale o to juz trzeba spytac Mistrza.... zaraz bede go budzil z zimowego snu.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Kwi 2008, 02:59 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2007
Posty: 497
nick w SL: Ayumi Cassini
O łamaniu primów do XyText było tutaj :)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Kwi 2008, 05:37 
Dołączenie:
Marzec 2007
Posty: 198
nick w SL: Rysiu666
Od wersji Xyext 1.5 jest możliwe wyświetlenie 10 znaków na jednym primie ozywając do tego tylko 66 obrazków które już as wgrane do SL .Są tam wszystkie znaki standardowe prócz polski "krzaków".Litery mogą być różnego kolor i wielkości niestety rodzaj czcionki jest ten sam chyba że ktoś wgra nowe obrazki z nową czcionką .
Żeby dało sie tak pokazać litery na jednym primie trzeba ustawić odpowiednio "Prism".Jak? Jest to napisane w XyText1.5 wiec nie będę tutaj pisał .

Acha taką mała ilość obrazków można było zastosować dzięki temu ze jak mamy litery koło siebie np ABCA ,to nie musimy dla C pisać znowu CA bo to już jest :-)


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Kwi 2008, 07:51 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2007
Posty: 484
nick w SL: Merlin Janick
Ta wizja 15 000 tekstur przedstawiona przez Wood'a mnie lekko przeraziła.

Miałaby to być tablica na której wszyscy chętni mogliby zamieszczać swoje napisy.
Nie rozumiem uśmieszków dotyczących wklejania tekstu za pomocą CTRL+V? Przecież w SL też jest wykorzystywana ta kombinacja klawiszy w połączeniu z CTRL+C.

Widziałem ten skrypt na SL/wiki. Czy dałoby się zmienić go tak aby można wyświetlać nie 10 a np. 25 lub nawet 30 znaków?


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Kwi 2008, 15:26 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2007
Posty: 497
nick w SL: Ayumi Cassini
Jaglarz, ze swojej strony polecam XyzzyText (najnowsza wersja) - jest wydajniejszy i łatwiejszy w obsłudze.

Co do wyświetlania 30 znaków, jeśli przełamiesz prima na 5 i będziesz używał podwójnych tekstur (2 literki na face), to na 3 primach będziesz miał 30 znaków.

Jeśli chodzi o wklejanie tekstu metodą Ctrl + C -> Ctrl + V, to oczywiście jest to możliwe. Będziesz musiał po prostu ustawić listen, który będzie pobierał tekst z czata (najlepiej, na prywatnym kanale) i przekazywał skryptowi do umieszczenia na tablicy.


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Panel
Góra
Skocz do:  
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso