Odpowiedz
Autor Wiadomość
Mężczyzna
PostWysłany: 21 Sie 2014, 09:04 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2013
Posty: 106
Skąd: puławy
nick w SL: Phoero
W przypadku 64 bit Ubuntu, mamy do wyboru wyłącznie FireStorm Viewer Beta 64bit.
W przypadku 32 bit Ubuntu, mamy Lindenowską i Firestorm do wyboru.
Teoretycznie w Debianie doinstalować można biblioteki 32 bit do 64 bit i instalować co się chce.

Dwukrotne kliknięcie otwiera skompresowaną zawartość FireStorm 64bit.
user: oznacza twój login.
Otwórz TERMINAL Ctrl+Alt+T i wpisz.

cd /home/user/Pobrane/
tar -xf Phoenix_Firestorm-Release_i686_4.6.7.42398
cd Phoenix_Firestorm-Release_i686_4.6.7.42398
chmod +x install.sh
sudo su
(podaj hasło)
./install.sh
(wciśnij Enter dodatkowo)
./firestorm

A pod tym adresem se klikasz:
komputer /usr/local/share/
Ikonki nie ma na pasku bocznym, należy wyszukać wpisując "Fire" w wyszukiwarce.

Jedynym problemem jest, że nie mam pojęcia jak odinstalować poprawnie, aby ponownie zainstalować.

_________________
Dawno mnie nie było.
https://marketplace.secondlife.com/stores/137308


Ostatnio edytowany przez Phoero 25 Sie 2014, 11:51, edytowano w sumie 8 razy

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Sie 2014, 10:22 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Phoero napisał(a):
W przypadku 64 bit Ubuntu, mamy do wyboru wyłącznie FireStorm Viewer Beta 64bit.
Chyba, że ktoś sobie zainstaluje biblioteki 32bit.
Phoero napisał(a):
Teoretycznie w Debianie doinstalować można biblioteki 32 bit do 64 bit i instalować co się chce.
Nie teoretycznie tylko praktycznie. http://howtoubuntu.org/how-to-install-a ... bit-ubuntu

Poza tym nic nie trzeba modzić, wystarczy rozpakować takiego Firestorma i kliknąć na program Firestrorm. Czasem, jak ktoś używa LXDE albo podobnych (bo w innym wypadku bit wykonywania jest ustawiony), klikamy prawym klawiszem myszy na programie, odhaczamy wykonuj i gotowe.

Nic nie trzeba instalować, działa z foldera gdzie się rozpakowało, bez cudów proszę, linux jest prosty nie komplikuj proszę ;)


Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 22 Sie 2014, 08:51 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2013
Posty: 106
Skąd: puławy
nick w SL: Phoero
Chyba że ktoś nie mógł zainstalować bibliotek 32bit na Ubuntu 64bit.
Obecnie zmieniłem dysk na SSD32GB (cisza). I zapodałem mu Ubuntu 32bit.
Wyłączyłem aktualizacje (Testy na zwierzętach).
W zależności od konfiguracji komputera (starszego), jak i aktualizacji (najnowszych), mogą wystąpić błędy. Nie każdemu wszystko działa poprawnie. "Bo u mnie tak działa poprawnie", to nie dobra odpowiedź...
Po instalacji Skype na Windows jak i na Ubuntu, Voice w SL nie działa. Nie pierwszy raz.

Wykonanie otwarcia BEZ INSTALACJI.
Po dekompresowaniu pliku:

cd /home/user/Pobrane/Phoenix_Firestorm-Release_i686_4.6.7.42398
./firestorm

cd /home/user/Pobrane/Second_Life_3_7_14_292638_i686
./secondlife

Ponowne otwarcie możliwe już klikaniem na ikonce w wyszukiwarce. (ostatnio otwarte)

Jeśli przyszło by wam ponownie zainstalować system, a macie na dysku zapasowym te programy, to d..a blada...
chmod 755 -R /home/user/Pobrane/SL

_________________
Dawno mnie nie było.
https://marketplace.secondlife.com/stores/137308


Ostatnio edytowany przez Phoero 25 Sie 2014, 11:50, edytowano w sumie 4 razy

Profil E-mail Offline
PostPost został usunięty przez Zuo 22 Sie 2014, 13:44.
Powód: Połączono wpisy
Nie podano
PostWysłany: 22 Sie 2014, 14:01 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Phoero napisał(a):
Chyba że ktoś nie mógł zainstalować bibliotek 32bit na Ubuntu 64bit.
Ja zawsze instaluje biblioteki 32bit, bo używam kilku natywnych programów, które są dostępne tylko w takim buildzie, np Klystrack.

Phoero napisał(a):
Obecnie zmieniłem dysk na SSD32GB (cisza). I zapodałem mu Ubuntu 32bit.
Właściwie dla przeciętnego użytkownika nie ma znaczenia czy używa systemu 32 czy 64 bit. Ja długi czas używałam 32 bitowego systemu na kompie z 6GB ram i nie narzekałam (dzięki PAE). Teoretycznie taki Blender 64 działa nieco szybciej (rendering) ale ja i tak używam wersji optymalizowanych z http://www.graphicall.org/ (choć trudnej teraz o nowsze w 32 bitach).
Nie zauważyłam też różnicy między Firestormem 32 i 64. Pewnie Pantera mogłaby coś powiedzieć na ten temat :)
Phoero napisał(a):
W zależności od konfiguracji komputera (starszego), jak i aktualizacji (najnowszych), mogą wystąpić błędy. Nie każdemu wszystko działa poprawnie. "Bo u mnie tak działa poprawnie", to nie dobra odpowiedź...
To jest po prostu najprostsze rozwiązanie, rozpakować i nie instalować. Uruchamiać z poziomu przeglądarki a nie terminala. Po to powstało GUI aby go używać.
Phoero napisał(a):
Po instalacji Skype na Windows jak i na Ubuntu, Voice w SL nie działa. Nie pierwszy raz.
Z tego co pamiętam najprościej jest nie odpalać Skype przed uruchomieniem Firestorma czy SL, a już na pewno wywalić go z autostartu, Skype potrafi szybko spuchnąć do prawie 1GB w ramie. Tu znów pewnie Pantera mogłaby znaleźć jakieś lepsze rozwiązanie.

Phoero, nie strasz ludzi terminalem ;) To wszystko o czym tu napisałeś można bez problemu zrobić przy pomocy kilku kliknięć myszką ;)


Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 22 Sie 2014, 14:59 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 541
Skąd: Tychy
nick w SL: PanteraPolnocy
Zuo napisał(a):
Nie zauważyłam też różnicy między Firestormem 32 i 64. Pewnie Pantera mogłaby coś powiedzieć na ten temat :)

Generalnie rzecz biorąc wersja 32 bitowa wykopuje się, gdy użytkownik przesadza z draw distance i detalami, bo zwyczajnie zaczyna brakować RAM z maksymalnie dostępnych 2 GB dla aplikacji 32 bitowych. ;) Można odpalić program ze switchem /LARGEADDRESSAWARE i wykorzystać do 4 GB, ale mało kto to robi i nie jestem nawet pewna, czy Firestorm32 poprawnie to obsłuży. Wersja 64 bitowa nie ma tego problemu, bo obsłuży do 8 TB, a chyba nikt nie ma takiej ilości pamięci w domowym komputerze. ;)

Firestorm x64 może też szybciej wykonywać niektóre obliczenia matematyczne (geometria itd.).

Co do Skype - nie wiem, mnie tam działa. ;) A mam go w pamięci prawie cały czas, czasem wraz z dwoma kopiami SL nawet, bo zespół Firestorma używa właśnie tego komunikatora do wewnętrznej komunikacji (konferencje, czaty).


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sie 2014, 17:44 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
pantera_polnocy napisał(a):
bo zwyczajnie zaczyna brakować RAM z maksymalnie dostępnych 2 GB dla aplikacji 32 bitowych.
Nie wiem jak sam Firestorm, ale w systemach 64bitowych 32 bitowe aplikacje widzą ok 3,5GB pamięci. Tak samo w 32bit systemach z PAE.
pantera_polnocy napisał(a):
Firestorm x64 może też szybciej wykonywać niektóre obliczenia matematyczne (geometria itd.).
Myślałam, że tym zajmuje się GPU? :)


Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 23 Sie 2014, 03:57 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 541
Skąd: Tychy
nick w SL: PanteraPolnocy
Zuo napisał(a):
Nie wiem jak sam Firestorm, ale w systemach 64bitowych 32 bitowe aplikacje widzą ok 3,5GB pamięci. Tak samo w 32bit systemach z PAE.
Widzieć to jedno, móc zaalokować to drugie; Zależy to też od wersji OS - 32 bitowa aplikacja na 64 bitowym systemie potrafi zaalokować 3,5 GB (tutaj przyznaję rację), ale na 32 bitowym systemie będzie miała dostępne domyślnie już tylko około 2 GB (w zasadzie to nieco ponad 1,7 GB, ale już mniejsza o to). W obu jednakże przypadkach przeglądarka może się wyłożyć dość szybko, gdy ktoś śmiga sobie na ultra cały czas i zmienia regiony co chwilę.
Cytuj:
Myślałam, że tym zajmuje się GPU? :)
Nie tylko GPU, ale i CPU: http://simonschreibt.de/gat/renderhell/ - a to tylko sam pipeline. CPU wykonuje też masę innych operacji, jak dekodowanie stream czy voice, iteracji po listach znajomych czy inventory, obsługę zdarzeń dźwiękowych, urządzenia i akcje wejścia/wyjścia (mysz / klawiatura / głośniki) itp. - procesor działający na architekturze 64 bitowej ma zwyczajnie większe pole do popisu w każdej dziedzinie i jeśli tylko to możliwe, to należy również używać wraz z nim programów 64 bitowych ze względu na optymalizację, choćby na poziomie kompilatora, jeśli nie bezpośrednio kodu aplikacji.


Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 23 Sie 2014, 14:22 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2013
Posty: 106
Skąd: puławy
nick w SL: Phoero
Kasuje Bilety.
Już nie wiem czy piszecie o systemie czy programie. Bo system widzi u mnie 7,8GB RAM.
W zasadzie użyłem 32 bitowego z myślą o Lindenowską Przeglądarkę. Zawsze ją ceniłem.
64 bity to nie ta samo nowość, co przeskok z 16bit do 32bit.
Z jakiegoś powodu, na pułkach leżą 32 bitowe systemy 7 i Linux.
Biorąc pod uwagę architekturę procesorów, nie ma nic takiego jak 64 bity. Czysty Marketing.

Właśnie uporałem się i poznaje sterowniki NVidia na Ubuntu.
KONSOLA
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update

(Pierwsza możliwość)
sudo apt-get install nvidia-340

(Druga możliwość - zainstaluj najnowszą)
sudo apt-get install nvidia-current

(Trzecia możliwość)
Oprogramowanie -> Dodatkowe Sterowniki -> wybierz/zastosuj

(Czwarta możliwość - aktualizacja)
sudo apt-get upgrade

Wyłącz i włącz komputer.

Blendera nie instalujemy z Centrum Oprogramowania Ubuntu starej wersji.
KONSOLA Niezbędna do instalacji wersji Najnowszej:
dodatek Collade .dae mesh: Ten dodatek często jest nie widoczny gdy chcemy wyeksportować do sl. Tu go znajdziesz: File UserPreferencje Addons Import-Export

sudo add-apt-repository ppa:irie/blender
sudo apt-get update
sudo apt-get install blender

Co w Centrum Oprogramowania Ubuntu Znalazłem:
Geany - to najlepszy wybór dla PHP bez BOM
FileZilla - FTP
Chromium - (Chrome) + dodatek flash mierny
GIMP.

_________________
Dawno mnie nie było.
https://marketplace.secondlife.com/stores/137308


Ostatnio edytowany przez Phoero 01 Paź 2014, 08:39, edytowano w sumie 2 razy

Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 25 Sie 2014, 01:51 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 541
Skąd: Tychy
nick w SL: PanteraPolnocy
Phoero napisał(a):
64 bity to nie ta samo nowość, co przeskok z 16bit do 32bit.
Z jakiegoś powodu, na pułkach leżą 32 bitowe systemy 7 i Linux.
Biorąc pod uwagę architekturę procesorów, nie ma nic takiego jak 64 bity. Czysty Marketing.

https://www.youtube.com/watch?v=KgiMzKb8dD0
http://lifehacker.com/5431284/the-lifeh ... ng-systems
http://www.computerhope.com/issues/ch001498.htm
http://www.howtogeek.com/56701/htg-expl ... windows-7/

Żaden marketing, tylko realna technologia - a 32bitowe wersje systemów tam leżą, bo nie wszyscy mają jeszcze 64bitowy sprzęt. Co do Linuksa ogólnie - bawiłam się parę lat temu Knoppixem i Ubuntu niezły kawałek czasu i szczerze nie pamiętam, żebym używała tam konsoli - wszystko dało się zrobić przez GUI, a Ubuntu nawet samo zaproponowało mi sterowniki do mojej karty graficznej (takie cuś: http://www.dedoimedo.com/images/compute ... s-8-10.jpg ).


Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 25 Sie 2014, 11:46 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2013
Posty: 106
Skąd: puławy
nick w SL: Phoero
Nie wiem po co to zamieszanie wokół 48bit AMD czy 42bit Intel procesorów. To żadna nowa technologia. Więc nie rozumiem o co biega i polecam 32bity.
[obraz:33ipfkyv]377[/obraz:33ipfkyv]
Konsola to narzędzie, do którego zostałem zmuszony, dzięki któremu pozostałem przy Ubuntu.
Instalacja programu, przy skopiowanej linijce kodu, oszczędność czasu i ta łatwość.
Przez COU nie zawsze mam potrzebną wersję.


Profil E-mail Offline
Kobieta
PostWysłany: 27 Sie 2014, 13:34 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2012
Posty: 541
Skąd: Tychy
nick w SL: PanteraPolnocy
Nie istnieje procesor 42 ani 48 bitowy - a jeśli nie wiesz o co biega, to się dowiedz, a potem dyskutuj. I też wkleję screena, bo to wygląda profesjonalnie i dodaje wiarygodności moim słowom. ;)

Image

Proponuję powrócić do tematu instalacji Firestorma na Ubuntu.

Konsola jest też w Windows, ba - być może słyszałeś nawet o wbudowanym PowerShell - niemniej nie wiem czemu miałabym się z nią bawić. W czasie, gdy Ty szukasz zapisanych linijek do wklejenia w konsolę - ja mam już odpalony instalator. Poza tym tak jak napisała Zuo powyżej nie musisz niczego instalować na Linuksie, wystarczy od razu odpalić.

A, przypomniało mi się - nawet używając 64bitowego Firestorma musisz mieć i tak biblioteki 32bitowe, bo podelementy pochodzące od Linden Lab, slvoice (głos) i slplugin (media/muzyka streamowana), są dalej w wersjach 32bitowych. Inaczej "mogą" nie ruszyć.


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 27 Sie 2014, 17:32 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2008
Posty: 3211
nick w SL: Nemesis Igaly
Phoero, nie chcę mi się trochę z Tobą dyskutować. Ale używam linuxuw, unixów od wielu lat. I owszem, są rzeczy, które szybciej zainstaluje się z konsoli, choćby MilkyTracker czy MidnightCommander - jeśli są w dostępnych repozytoriach. Są rzeczy, które trzeba instalować z konsoli bo wymagają dodania PPA na przykład (choć to można także obejść). Ale opisywanie rzeczy, które można spokojnie zainstalować z GUI tym sposobem mija się z celem. Szczerze zastanawiam się nad przeniesieniem tego wątku do działu Humor, bo powoli zrobił się tu śmietnik 8-)

Nie szerz proszę herezji, jeśli czegoś dobrze nie wiesz, nie rób o tym poradników. Inny Twój poradnik także budzi zastrzeżenia wielu użytkowników. Ja póki co poczekam na rozwój sytuacji. Jestem cierpliwa, ale wszystko do czasu :mrgreen:


Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Sie 2014, 15:19 
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2013
Posty: 106
Skąd: puławy
nick w SL: Phoero
Czyli 32bity jednak się zainstalowały, coś nie zrozumiałem przy sprawdzaniu i uznałem za nieudaną próbę instalacji 32bit bibliotek.

Ja też chciałbym, aby wątek był przeniesiony do Humor kategorii.
I przepraszam, że pierwsze procesory czy systemy 64 bitowe były dość oszczędnie robione.
Choć to ma znikomą zależność związaną z wydajnością i niezbyt mnie obchodzi co jest co i jak dokładniej...

Jeśli dla Ciebie Zuo nie odpowiada ten gotowiec, to on nie jest dla Ciebie. Takich ludzi jest 80%, które nigdy terminala nie odpaliły pod Windowsem, a żyją w nieświadomości i mają się dobrze, trzymając uśmiech na twarzy i śmiejąc się z reszty. Natomiast nie rozumiem czemu wszystko staracie zrobić pod siebie i czemu nie może istnieć sobie pomoc odnośnie Terminala. Jeśli ludzie korzystają z niego, to może nie po to by poszpanować, a dlatego że jest to dość spore ułatwienie.

A te komendy, to Panterka wiesz, najczęściej z palca wszyscy piszą na szybko a nie szukają po sieci. Ja akurat kiepsko znam i trochę żałuję. Z tond pomyślałem że będzie przydatne, a myliłem się...


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 35 gości

Panel
Góra
Skocz do:  
cron
SecondLife.pl designed by CvX! Powered by phpBB © phpBB Group - tłumaczenie
SecondLife.pl nie jest oficjalną stroną Second Life. SecondLife.pl is an unofficial Second Life website. SecondLife, SL logo and Second Life related graphics are trademarks of Linden Lab.

Entropia Universe , Planet Calypso